Τι σημαίνει το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Ερντογάν από τον Πομπέο; Τι Τουρκία, τι Ιράν…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προδρεύει του υπουργικού συμβουλίου. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έπεσε κυριολεκτικά σαν κεραυνός η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τις ανάρμοστες σχέσεις του με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, αλλά και τη διασύνδεση του, όπως αναφέρεται, με παγκόσμιους τρομοκράτες.

Αυτού του είδους οι ανακοινώσεις δημοσιοποιούνται για χώρες όπως το Ιράν, η Συρία, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα και για άλλους εχθρούς της Αμερικής.

Πιστεύω ότι αρχίσαμε να ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που αφορούν την Τουρκία τις τελευταίες 48 ώρες, από τη στιγμή που έφτασε για συνομιλίες στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματική πηγή, η ανακοίνωση αποτελεί την πρώτη πραγματική στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της σημερινής Τουρκίας, όπως την κατάντησε, ο Ερντογάν: είναι μία ακραία ισλαμική χώρα.

  • Αποτελεί δε το δώρο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου τον οποίο επισκέφθηκε στην Ιερουσαλήμ, για να στηρίξει το Εβραϊκό Κράτος και το αντιτουρκικό “τόξο” που σχηματίζει με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα, και η Κύπρος.

Ο κ. Νετανιάχου ζήτησε πολλές φορές από τον πρόεδρο Τραμπ να συνετίσει τον Ερντογάν στο θέμα των σχέσεων του με τη Χαμάς, αλλά για τρία και κάτι χρόνια δεν του έκανε τη χάρη.

Την Τρίτη το πρωί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από το Σουδάν, όπου βρισκόταν με τον κ. Πομπέο, την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής και μπορούμε να πούμε πια ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει το προβάδισμα έναντι του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνω ότι η ανακοίνωση δεν θα κυκλοφορούσε χωρίς την έγκριση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος -κατά τα άλλα- συνεχίζει το γνωστό παραμύθι για τον …φίλο του τον Ερντογάν. Ζει στο δικό του φανταστικό κόσμο, καθώς νομίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει …μπέσα. Όμως την ανακοίνωση την ενέκρινε…

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται έντονα στην απόφαση του Ερντογάν να φιλοξενήσει τους δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως, στη συνάντηση με τον Ερντογάν δεν παραβρέθηκαν μόνο δύο, αλλά πολύ περισσότεροι εκπρόσωποι της τρομοκρατικής οργάνωσης.

  • Η κ. Μόργκαν Ορτάγκους ανακοίνωσε ότι η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενήθηκαν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας έχουν χαρακτηριστεί από την Αμερική παγκόσμιοι τρομοκράτες. Βαριές κουβέντες, χωρίς αμφιβολία…

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων της Χαμάς καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές. Στην ουσία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει στον Ερντογάν ότι κρύβει στην Τουρκία διεθνείς τρομοκράτες, που δολοφόνησαν αθώους. Τρομοκράτες που καταζητούνται από την Ουάσιγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας ότι η συνεχιζόμενη προσέγγιση του με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο στην απομόνωση της χώρας του από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκινούν από τη Γάζα.

Με νόημα επίσης αναφέρει ότι είναι η δεύτερη φορά φέτος που ο Ερντογάν καλωσορίζει τα στελέχη της Χαμάς στην Τουρκία και ομιλεί για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με την ανώτατη ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όμως, έχουμε και τον κ. Τραμπ που δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Σε ένα σόου που έστησε για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων με πρώην ομήρους που απελευθέρωσε, όπως κόμπαζε, διέκοψε τον Πάστορα Αντριου Μπράνσον, που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί στην Τουρκία για να του πει ότι ο Ερντογάν είναι πολύ καλός.

Η παρέμβαση του κ. Τραμπ υπέρ του Ερντογάν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αμερική. Και αναμενόμενο ήταν, καθώς επρόκειτο για μία ακόμα απαράδεκτη δήλωση του Αμερικανού προέδρου υπέρ του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε τα αισθήματα των Αμερικανών ψηφοφόρων με μία ακόμα θετική δήλωση του για τον Ερντογάν. Αρκετοί πρώην όμηροι θύμωσαν. Και δικαιολογημένα…

  • Πρόσβαλε τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον που υπέφερε στα χέρια των τουρκικών αρχών ασφαλείας. Παρέμεινε φυλακισμένος για δύο χρόνια με ψεύτικες κατηγορίες και απελευθερώθηκε αφού το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οικονομία της.

Τον εξανάγκασε να μιλήσει με καλά λόγια για τον τουρκικό λαό. Όμως δεν τον ακολούθησε στο ολίσθημα του. Δεν είπε κουβέντα για τον Ερντογάν, που τον κατέστησε «πιόνι» για να εκβιάζει την Αμερική.

Η Αμερική απέδειξε την Τρίτη ότι όταν θέλει μπορεί να υποστηρίξει έμπρακτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσει ο Λευκός Οίκος τον ορθό δρόμο που έδειξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο κ. Πομπέο “ευλόγησε” το αντιτουρκικό μέτωπο του Νετανιάχου: Όμως οι ΗΠΑ θέλουν και την Τουρκία!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: