Ο κ. Πομπέο “ευλόγησε” το αντιτουρκικό μέτωπο του Νετανιάχου: Όμως οι ΗΠΑ θέλουν και την Τουρκία!

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. U.S. Embassy Jerusalem photo by Matty Stern




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ, έχει ιδιαίτερη σημασία σε μία στιγμή κατά την οποία το Ισραήλ αναλαμβάνει ξανά τον ηγετικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, μετά από πολλούς μήνες ακυβερνησίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία προκαλεί το Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα και με έντονα επιθετικό τρόπο. Η κατοχική δύναμη ξεπέρασε όλα τα όρια την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε στο γραφείο του τα ανώτατα στελέχη της Χαμάς και ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι όλες οι ενέργειες της εν λόγω οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ σχεδιάζονται στην Άγκυρα.

Προφανώς αυτή η ανάρμοστη συνάντηση είναι και η πρώτη απάντηση της Τουρκίας στη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ως γνωστό, η Άγκυρα και η Τεχεράνη επιτέθηκαν στη συμφωνία και ανανέωσαν τις απειλές τους εναντίον του Εβραϊκού Κράτους, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

  • Ο βασικός στόχος του ταξιδιού του κ. Πομπέο είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια του Ισραήλ και στοχεύει να πείσει τους ηγέτες του Μπαχρέιν και του Σουδάν, να αναγνωρίσουν το Εβραϊκό Κράτος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έδειξε βεβαιότητα ότι ακολουθεί σύντομα και η Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, Γκάντζ και Εσκενάζι με στόχο να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Ο κ. Πομπέο αποθέωσε τη συμφωνία της Ιερουσαλήμ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μία συμμαχία η οποία είναι στη βάση της αντιτουρκική, καθώς κυρίως το Ισραήλ, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θεωρούν την Τουρκία ως μεγαλύτερο ταραξία και απειλή, ακόμα και από το Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε στον κ. Νετανιάχου ότι πήγε στην Ιερουσαλήμ για να του δώσει τα συγχαρητήρια για τη συμφωνία με τα Εμιράτα. Θα κάνει το ίδιο και εκεί, όταν επισκεφθεί το Άμπου Ντάμπι, τις επόμενες ημέρες.

  • Έχει μεγάλη σημασία ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόβλεψε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αραβικές χώρες. Εννοεί σαφέστατα ότι θα προχωρήσουν στην ίδια συμφωνία με το Εβραϊκό Κράτος, με πρώτη, ελπίζει, τη Σαουδική Αραβία η οποία βρίσκεται σε μόνιμη πορεία σύγκρουσης με την Άγκυρα.

Οι δύο άνδρες μίλησαν και για την περιφερειακή ασφάλεια και εικάζουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο εσωτερικό του Ισραήλ, αλλά και στη Μεσόγειο. Οι Ισραηλινοί δεν κρύβουν τα λόγια τους και ομιλούν ανοικτά. Σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσία Μοσάντ, το Ιράν δεν αποτελεί πιά μεγάλη απειλή -χωρίς να εξηγούνται οι λόγοι. Η Τουρκία είναι αυτή που αντικατέστησε το Ιράν, ως απειλή για το Ισραήλ.

Η αλλαγή της πολιτικής του Ισραήλ έναντι της Τουρκίας είναι μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Εβραϊκό Κράτος έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια τις τελευταίες εβδομάδες σε επίπεδο πληροφοριών που αφορούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι πληροφορίες αυτές ήταν πολύ σημαντικές και αφορούσαν τις κινήσεις του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα.

Αναφορικά με τις κινήσεις των Αμερικανών για την αποκλιμάκωση στην περιοχή του Καστελόριζου, δεν έχουμε φρέσκια πληροφόρηση.

Ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει στο δικό του φανταστικό κόσμο, και ασχολείται μόνο με το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και την επανεκλογή του, η οποία υπό τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατη, αν και δεν πρέπει να τον υποτιμά κανείς.

Είναι θετικό ότι κρατά τα ηνία ο κ. Πομπέο, ο οποίος έχει εκφρασμένη γνώμη για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Όπως γράψαμε σε τούτη την ιστοσελίδα, το μήνυμα της Ουάσιγκτον -μέσω του κ. Πομπέο- είναι εναντίον, κάθετα και οριζόντια, στον πόλεμο μεταξύ δύο χωρών-συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν από πολύ κοντά την κατάσταση. Έχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή. Και έχει τη σημασία του ότι ο πιο στενός συνεργάτης του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ επέλεξε να κάνει τις διακοπές του στο Καστελόριζο, δημοσιοποιώντας τις ομορφιές του νησιού από τους λογαριασμούς της αμερικανικής πρεσβείας, στα κοινωνικά δίκτυα.

  • Όλα τα παραπάνω είναι καλά, αλλά δεν αρκούν για να συνετίσουν την προκλητική Τουρκία. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Η Αμερική, ενώ προστατεύει στρατιωτικά το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε ακραία αντιπαράθεση με την Τουρκία, δεν έχει πάρει ακόμα σε στρατηγικό επίπεδο τη μεγάλη απόφαση, να απαγκριστρωθεί από την Τουρκία.

Και ενώ επικροτεί το αντιτουρκικό μέτωπο που σχηματίζει το Ισραήλ, και προσπαθεί να το ενισχύσει περαιτέρω με χώρες που αντιτίθενται στους σχεδιασμούς της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, την ίδια στιγμή η Αμερική επιτρέπει στην κατοχική δύναμη και στον ηγέτη της Ταγίπ Ερντογάν να σχεδιάζει πολεμική δράση εναντίον της Ελλάδας και ξανά εναντίον της Κύπρου.

Ανεπίτρεπτα πράγματα και παράλογη πολιτική. Και δεν οφείλεται μόνο στον τρόπο διακυβέρνησης της υπερδύναμης από τον Ντόναλντ Τραμπ. Βασίζεται στη θέση μίας ομάδας γραφειοκρατών, που παραμένουν βυθισμένοι στην «τουρκολαγνεία» τους…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο Πομπέο πάει στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο Ερντογάν εμπαίζει τους Αμερικανούς και αγοράζει και άλλους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: