Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο οι Γερμανικές αρχές για απόφαση πρωτοβάθμιου για διαδηλώσεις

File Photo: Γερμανοί αστυνομικοί. EPA,SASCHA STEINBAC




Το κρατίδιο του Βερολίνου δεν θέλει να αποδεχθεί την έγκριση από το (πρωτοβάθμιο) Διοικητικό δικαστήριο, της αρχικά απαγορευμένης από την αστυνομία διαδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Σάββατο, από τους πολέμιους των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Ως εκ τούτου, η αστυνομική αρχή προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (OVG) του Βερολίνου. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ήδη κατατέθηκε η σχετική προσφυγή κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου και αναμένεται η απόφαση.

Νωρίς το απόγευμα, το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου ανέτρεψε τη γενική απαγόρευση διαδηλώσεων και επιτρέπει την αυριανή διαδήλωση υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και θα κάνουν τις κατάλληλες ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα. Μια γενική απαγόρευση δεν δικαιολογείται, αποφάσισε το Διοικητικό Δικαστήριο. Κατά της απόφασης αυτής προσφεύγουν τώρα στο (δευτεροβάθμιο) Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (OVG) οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου.

Εάν το OVG επιτρέψει και αυτό τη συγκέντρωση υπό αυστηρούς όρους, οι διοργανωτές θα μπορούσαν ακόμα να προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν σκοπεύουν να το πράξουν.

Το κρατίδιο του Βερολίνου, από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, καθώς ως κρατικός φορέας δεν μπορεί να επικαλεστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα. Σε περίπτωση που και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάσει το θέμα της διαδήλωσης του Βερολίνου, δεν αναμένεται απόφαση μέχρι το Σάββατο το πρωί.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP, στηρίζει τη δικαστική απόφαση

Ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, από την πλευρά του χαιρετίζει την απόφαση. «Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Βερολίνου είναι σωστή. Φυσικά και πρέπει να είναι δυνατό να λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις και στην εποχή του κορονοϊού. Μπορεί να υπάρχουν όροι για την προστασία της υγείας, αλλά όχι συνολική απαγόρευση των διαδηλώσεων», δήλωσε ο Λίντνερ σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Bild».

Τις τελευταίες μέρες πολλοί πολιτικοί είχαν χαιρετίσει την απορριφθείσα σήμερα (από το Διοικητικό Δικαστήριο) απαγόρευση των διαδηλώσεων του Σαββάτου στο Βερολίνο. Ωστόσο λίγες ήταν οι επικριτικές φωνές – και όταν υπήρξαν, προέρχονταν ιδίως από το (ακροδεξιό) κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Την περασμένη Τετάρτη, η Αστυνομία του Βερολίνου απαγόρευσε τη συγκέντρωση που προαναγγέλθηκε για το Σάββατο ως «Γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας», στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 22.500 διαδηλωτές, παραπέμποντας στους κινδύνους υγείας λόγω του κορονοϊού. Με βάση την εμπειρία που αποκομίσθηκε από παρόμοια συγκέντρωση την 1η Αυγούστου 2020, αναμενόταν ότι οι συμμετέχοντες δεν θα τηρούσαν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό – ιδίως την κάλυψη του στόματος και τη μύτης και την τήρηση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης ενέχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης των πολιτών με Covid-19.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Αύξηση κρουσμάτων σε Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία: Έντονη ανησυχία για το μέλλον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: