Μια εύθραυστη ελπίδα για εκεχειρία στη Λιβύη: Προσοχή, δεν πρόκειται ακόμα για συμφωνία…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χέικο Μάας με τον Λίβυο ομόλογό του, Mohamed Taher Siala (Δ), στην Τρίπολη. EPA, Janine Schmitz/photothek.net / POOL




H πρόσφατη άρση του πετρελαϊκού αποκλεισμού διαδραμάτισε χωρίς αμφιβολία κάποιο ρόλο, αλλά χρειάζεται προσοχή, σημειώνει η δημοσιογράφος, Hala Kodmani στην εφημερίδα Liberation, αναφερόμενη στην ανακοίνωση της υπογραφής κατάπαυσης του πυρός και την διοργάνωση διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη.

Για τον Jalel Harchaoui, ειδικό ως προς τη Λιβύη στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Clingendael στην Ολλανδία, «δεν πρόκειται ακόμη για συμφωνία, αλλά απλά μια ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός, δεδομένου, ότι οι μάχες έχουν σταματήσει για αρκετές εβδομάδες».

Η πολιτική εξέλιξη της Παρασκευής είναι αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα συνεπών διπλωματικών προσπαθειών, κυρίως από τις ΗΠΑ και εν συνεχεία από τη  Γερμανία, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζει την παρέμβαση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Donald Trump, Robert O’Brien, ο οποίος τόνισε, ότι οι ΗΠΑ  «αντιτίθενται σθεναρά στις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μισθοφόρων και ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων, από όλες τις πλευρές».

Υπενθυμίζει επίσης την επίσκεψη «έκπληξη» στην Τρίπολη, την περασμένη Δευτέρα, του Γερμανού ΥΠΕΞ Heiko Maas, προκειμένου να «προειδοποιήσει για πιθανή μάχη στη Σύρτη και να ενθαρρύνει μία συμφωνία μεταξύ των Λιβύων», μία διαμεσολάβηση, την οποία δεν θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να «συνδεθεί» η Γαλλία, λόγω της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Κατά την Hala Kodmani, για να γίνει κατανοητή η βιασύνη για μια συμφωνία  στη Λιβύη, πρέπει να εξετασθεί και από την πλευρά του πετρελαίου, δεδομένου, ότι ο αποκλεισμός των πετρελαιοφόρων πεδίων και των τερματικών σταθμών από τις  δυνάμεις του Haftar στερούν τους Λιβύους από το μοναδικό τους πόρο, με αποτέλεσμα, «απώλεια 8 δις δολαρίων για τη χώρα και κυρίως μια αυξανόμενη ένταση στο λαό, που υπόκειται σε διακοπές ρεύματος», όπως υπογραμμίζει ο ερευνητής Jalel Harchaoui.

Το γεγονός, εξάλλου, καυτηρίασε και η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη, δηλώνοντας, ότι «η στέρηση του λιβυκού λαού από τον πετρελαϊκό πλούτο τους είναι ένα απαράδεκτο σημάδι πείσματος, εκ μέρους των εμπλεκόμενων τοπικών και διεθνών παραγόντων». 

Όπως υπογραμμίζεται, η επανάληψη της παραγωγής, που ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, οδήγησε επίσης στην ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή,  ωστόσο παραμένει το ερώτημα κατά πόσον υπάρχει ελπίδα για έναν «ενάρετο κύκλο προς μια λύση», με τον Jalel Harchaoui  να υποστηρίζει, ότι «η επίτευξη, εάν γίνει, θα είναι αργή και επίπονη».

ΠΗΓΗ: En Libye, un fragile espoir de cessez-le-feu

Η προσωπική μεγάλη επιτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κορυφαία η συμφωνία με τα Εμιράτα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: