Η προσωπική μεγάλη επιτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κορυφαία η συμφωνία με τα Εμιράτα…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, ABIR SULTAN μέσω ΚΥΠΕ




Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να θριαμβεύει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ορθώς ισχυρίζεται, ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας, που ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994, αναφέρει ο ανταποκριτής στην Ιερουσαλήμ της εφημερίδας Le Monde  Louis Imbert .

Τονίζει ότι αυτή η διείσδυση σφραγίζει δέκα χρόνια προσωπικής προσπάθειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού,  πού υλοποιήθηκε παρά τις προειδοποιήσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους και μέρος της ισραηλινής ιεραρχίας ασφαλείας.

Με στόχο να αποτρέψει την επιρροή του Ιράν και της Τουρκίας στη Μέση Ανατολήαυτή η συμφωνία προορίζεται να επεκταθεί. Το Ομάν και το Μπαχρέιν αντέδρασαν άμεσα χαιρετίζοντας τη, όπως έκανε και η Σαουδική Αραβία στις 19 Αυγούστου, αν και με μεγαλύτερη συγκράτηση. Αυτές οι προσπάθειες έγιναν από μια μικρή ομάδα αξιόπιστων ανδρών, ξεκινώντας από τους διαδοχικούς ηγέτες της Μοσάντ. 

«Ο Nétanyahou έχει λίγη εμπιστοσύνη στους Ισραηλινούς διπλωμάτες, πάντα προτιμούσε τη Μοσάντ. Από τότε που ανέλαβε ο Yossi Cohen [το 2016], η σχέση περνά σχεδόν αποκλειστικά από το πρόσωπό του », σημειώνει ένας πρώην Ισραηλινός διπλωμάτης. Άλλωστε ο Cohen ήταν αυτός που μετέβη στο Αμπού Ντάμπι την Τρίτη 18 Αυγούστου, για να προετοιμάσει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ένας άντρας είναι η εξαίρεση σε αυτή τη «χειραγώγηση», ο συνταξιούχος διπλωμάτης και σύμβουλος Bruce Kashdan, εκπρόσωπος στο Λίβανο την δεκαετία του 1980, ο οποίος διατηρεί, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, διακριτικούς και μοναχικούς δεσμούς με τις βασιλικές οικογένειες του Κόλπου.

Διευκολύνει την ίδρυση εταιρειών ασφαλείας στο Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και ειδικά τα Εμιράτα, με εκατοντάδες Ισραηλινούς επιχειρηματίες, εμπόρους όπλων και ειδικών στον κυβερνοχώρο να έχουν εισόδους στη χώρα. Διασφαλίζουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και χώρους της εξουσίας, πωλούν λογισμικό υποκλοπής spyware και drone και εργάζονται σε εταιρείες ασφάλειας πληροφορικής των ΗΑΕ.

«Αυτές οι πωλήσεις πρέπει να συσχετισθούν. Το Ισραήλ έχει μια θέση στον κυβερνοχώρο, που κατάφερε να αποφέρει 3 δις δολάρια στα Εμιράτα, σε διάστημα δέκα χρόνων. Αυτά τα συμβόλαια δημιουργούν μια διπλή είσοδο: δεν είναι ασυνήθιστο για έναν εκπρόσωπο της Μοσσάντ να επιστρέψει στα Εμιράτα λίγους μήνες μετά τη συνταξιοδότησή του, για να κάνει επιχειρήσεις»,  σημειώνει ο Yossi Melman, ειδικός πληροφοριών στην  εφημερίδα Haaretz. 

ΠΗΓΗ: Israël : l’accord avec les Emirats est un succès personnel pour Benyamin Nétanyahou

Ένας πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας «θα βάλει ολόκληρη την περιοχή στις φλόγες»: Μία τρομακτική προειδοποίηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: