Μενέντεζ, Βαν Χόλλεν στον Πομπέο: Συνεργαστείτε με την Ευρώπη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Photo via YpuTube, C-SPAN, @c-span




Να καλέσει άμεσα την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από την ΑΟΖ, απαιτούν από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλλεν.

Πρόκειται περί μίας εξαιρετικής επιστολής που θέτει την αμερικανική διπλωματία και τον επικεφαλής της, Μάικ Πομπέο, υπό των ευθυνών τους.

Σας ζητούμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφουν οι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές στον κ. Πομπέο.

Οι κ. Μενέντεζ και Βαν Χόλλεν υπογραμμίζουν με ισχυρό τρόπο ότι:

Η αποτυχία της (αμερικανικής) κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του S-400, σύμφωνα με το νόμο, έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Προέδρου Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η επιστολή των δύο γερουσιαστών ακολουθεί:

Αγαπητέ υπουργέ Πομπέο:

Πριν από τη συνάντησή σας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αύριο (σήμερα) στη Βιέννη, σας γράφουμε με μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε πολεμικά σκάφη για να συνοδεύσουν ένα γεωτρύπανο της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας (ΑΟΖ) για να ερευνήσει τα ύδατα για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εκδώσει και νέες σεισμικές άδειες εξερεύνησης και γεώτρησης έως τα τέλη Αυγούστου.

Όπως είπατε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν, την Τουρκία, να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» και «έχουμε πει στην Τουρκία ότι οι ενέργειες στα διεθνή ύδατα είναι απαράδεκτες και θα λάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε όλες οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν να είναι νόμιμες.”

Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητάμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλυθεί αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Δεύτερον, σας ζητούμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο στελέχη του τουρκικού ενεργειακού τομέα και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ασκεί παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίσει να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου.

Τρίτον, επαναλαμβάνουμε την επιμονή μας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το νόμο και να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το άρθρο 231 του Countering America’s Adversaries μέσω κυρώσεων-CAATSA (P.L. 115-44). Υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία παρακάμπτει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και απομακρύνθηκε από τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η αποτυχία της (αμερικανικής) κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του S-400, σύμφωνα με το νόμο, έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Προέδρου Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών να ενεργήσουν αποφασιστικά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα προκαλέσει μόνο περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Επομένως, σας παροτρύνουμε να λάβετε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πολεμικά της πλοία από την ΑΟΖ της Ελλάδας και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Κρις Βαν Χόλλεν, Ρόμπερτ Μενέντεζ

Έγινε το τηλεφώνημα: Υπέρ του διαλόγου εμφανίστηκε και στην Μέρκελ ο Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: