Κυριαρχικό δικαίωμα τα 12 μίλια: Θα ασκηθεί και αλλού, όταν το κρίνουμε, δήλωσε ο Πέτσας

File Photo: Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας φτάνει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Στις συμφωνίες ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία αλλά κυρίως στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μιλια αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Οι δύο συμφωνίες που κυρώνονται σήμερα εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα καθώς, όπως επεσήμανε, ο πρωθυπουργός εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών. Και η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σημείωσε ακόμη «την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιονίου μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»

Και επισήμανε: «Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η χώρας μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όποτε κρίνει η ίδια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ. Τζ.

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Προφάσεις και ψέμματα από τον Ακάρ: Θυμήθηκε τα ΜΟΕ, ζητώντας «διάλογο»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: