Κάιρο στον Ερντογάν: Συνιστούν παραβίαση της αιγυπτιακής ΑΟΖ τα σχέδια σεισμικών ερευνών της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Η Αίγυπτος δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά είπε πως η ενδεχόμενη παραβίαση προκύπτει από το σημείο οκτώ της προειδοποίησης της Τουρκίας.

Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.

Πάντως ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι φαίνεται διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου θεωρεί ότι προσβάλλονται τα συμφέροντα της χώρας του. Αυτό προκάλεσε και την αμερικανική κινητοποίηση και το πρόσφατο τηλεφώνημα του προέδρου Τραμπ στον Αιγύπτιο ηγέτη.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να “ανακατεύεται” στις υποθέσεις των αραβικών χωρών επικρίνοντας τα σχόλια που έκανε ο τούρκος υπουργός Άμυνας σχετικά με τη Λιβύη. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ – HELLAS JOURNAL
Κάιρο, Egypt

Θα σταματήσει όλες τις έκνομες ενέργειες η Άγκυρα ή θα πάμε σ’ έναν διάλογο με παραβιάσεις;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal