Οι Τούρκοι αλωνίζουν στη Μεσόγειο προβλέποντας μόνο… λόγια (για την Ελλάδα) από την αναξιόπιστη Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με συνεργάτες του, έχοντας πίσω το πορτρέτο του και τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Tου ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

«Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης» απειλεί η «φωνή του Ερντογάν» -η εφημεριδα Yeni Safak. «Το Oruç Reis ακτινογραφεί τις θάλασσές μας» γράφει στο twitter, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.

“Η Μεσόγειος βήμα προς βήμα. Το Oruç Reis παίρνει ακτινογραφίες των θαλασσών μας. Έως τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικών καλωδίων θα έχουν βυθιστεί στη Μεσόγειο για δισδιάστατη σεισμική έρευνα» υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός. Αλήθεια; Ψέμματα; Προπαγάνδα;

Η γαλλική Le Monde υπογραμμίζει ότι «τα δύο τρίτα αυτής της περιοχής βρίσκονται στην ελληνική θαλάσσια ζώνη, που αμφισβητείται εδώ και δεκαετίες από την Άγκυρα».

Οι Τούρκοι πάντως συνεχίζουν να προκαλούν, να απειλούν, αλλά και να …κοροιδεύουν! Υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας θα μείνουν και πάλι μόνο στα λόγια στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών.

«Η συμφωνία του Καΐρου έμεινε… σιωπηλή μπροστά στις σαφείς απαντήσεις του τουρκικού ναυτικού» γράφει η Yeni Safak. «Η Αθήνα και οι υποστηρικτές της δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την Αγκυρα, η οποία έστειλε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης συνοδεία φρεγατών»γράφει προκλητικά η τουρκική εφημερίδα.

  • «Η Τουρκία έδειξε την ανωτερότητά της στην περιοχή» ισχυρίζεται ο απόστρατος νάυαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ και προσθέτει:
  • «Ο πόλεμος της Τουρκίας κερδίζεται… Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να δηλώσει το πεδίο, και να τοποθετήσει εκεί τη στρατιωτική της δύναμης εάν είναι απαραίτητο. Αυτό απέτυχαν να κάνουν οι Ελληνες… Αλλά αν η Ελλάδα τολμήσει να παρέμβει, η επέμβαση των πολεμικών πλοίων δίπλα στο Oruç Reis είναι αναπόφευκτη υπό αυτές τις συνθήκες» απειλεί ο τούρκος ναύαρχος.

Και οι εταίροι μας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ; Νίπτουν τας χείρας τους σωστοί Πόντιοι Πιλάτοι. Να δούμε αν και η αυριανή τηλεδιάσκεψη θα αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Γιατί «η Ευρωπαική Ενωση είναι καθηλωμένη σε αδράνεια» όπως γράφουν οι Financial Times. «Ποιος δίνει σημασία στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;» διερωτάται με μπόλικη δόση ειρωνείας η βρετανική εφημερίδα.

Τι γυρεύετε …καλοκαιριάτικα; Οπως γράφει η γερμανική Tagesschau «οι διπλωμάτες των Βρυξελλών αναγκάζονται να παρέμβουν εν μέσω θέρους, προκειμένου να παράσχουν στήριξη σε δυο κράτη-μέλη, τα οποία απειλούνται από την συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο»!

Φυσικά και ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσε πως «η κλιμάκωση της έντασης δεν συνιστά λύση των προβλημάτων και ότι η λύση που πρέπει να δοθεί πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο».

Φυσικά και στα λόγια «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με το ποια πλευρά υποστηρίζει στα πλαίσια αυτής της διαμάχης. Είναι πολύ σημαντικό να καταστεί σαφές πως, η Ένωση είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς εξαιρέσεις». Στην πράξη όμως; Που είναι η αλληλεγγύη στην πράξη;

Σύμφωνα με την γαλλική Les Echos, «η ευρωπαϊκή διπλωματία ζητά το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αμήχανος από τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών-μελών της Συμμαχίας, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ συμμάχων και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

  • Κουραφέξαλα… Αλλωστε τον Αυγουστο δεν πρέπει να υπάρχουν ειδήσεις, πέρα από τα μπάνια του λαού! Ο Υπατος Αρμοστής της ευρωπαικής διπλωματίας Τζόζεπ Μπορέλ «μέσω σειράς τηλεφωνικών συνομιλιών, προσπαθεί να πετύχει μια λύση μέσω της διαπραγμάτευσης» όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Φυσικά και συμφωνούμε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου”, δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Μπορέλ. Ισες αποστάσεις από θύμα και θύτη! Ουδεμία πίεση από τη διεθνή κοινότητα αισθάνεται η Αγκυρα.

Όπως λέει ο τούρκος δημοσιογράφος Μπουλέντ Μουμάι ,ο Ερντογάν «βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση μόνο στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, καθώς λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα χάνει τα του ερείσματά του στο εσωτερικό. Ο τούρκος Πρόεδρος πρέπει να πετύχει μια νίκη στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας. Επιζητά μια λύση, η οποία θα του επιτρέψει να εμφανιστεί ως ο ήρωας της χώρας».

Και προφανώς θα το τραβήξει… O πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης Hurryet, Μουράτ Γετκίν γράφει στην ιστοσελίδα Yetkinreport ότι «η ένταση με την Ελλάδα μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα δευτερεύον όφελος για τον Ερντογάν, ο οποίος επί του παρόντος αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι χαρές για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν κράτησαν όσο αναμενόταν».

Η γαλλική La Tribune σημειώνει ότι «αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση στη χώρα του, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να «λάμψει» στη διεθνή σκηνή και να επεκτείνει την επιρροή του πέραν των τουρκικών συνόρων, στη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο».

Προσθέτει η γαλλική εφημερίδα: «Ο Ερντογάν θέλει να επιβληθεί στον αγώνα για υδρογονάνθρακες και να επιβεβαιωθεί η Τουρκία ως πρώτη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Ενδειξη αυτής της βούλησης για κατάκτηση, είναι η συμφωνία που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019, με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GAN), που οριοθετεί τα διμερή θαλάσσια σύνορα, καταπατώντας αποκλειστικές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σωστές οι διαπιστώσεις! Αλλά και η Γαλλία φαίνεται να μας ξέχασε τις τελευταίες ημέρες. Κάποιοι αναλυτές λένε ότι ο Μακρόν έχει εκνευριστεί γιατί βλέπει να παίζονται κάποια «παράξενα παιγνίδια» στην ανατολική Μεσόγειο για να μείνουν απέξω οι γαλλικές πετρελαικές εταιρείες από την μελλοντική μοιρασιά.

Ο Τούρκος απόστρατος στρατηγός Ερντογάν Καρακούς ισχυρίζεται ότι τον κύριο λόγο στις εξελίξεις στη Μεσόγειο τον παίζει η Γερμανία γιατί θέλει μερίδιο και άν υπάρξει συμφωνία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πειθώ του Βερολίνου».

  • Οπως υποστηρίζει ο Καρακούς «εδώ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν αποφασίζουν για τις τύχες τους. Υπάρχουν χώρες υποστήριξης πίσω από τις χώρες της περιοχής. Εάν κάνετε μια συμφωνία με αυτές τις χώρες, αυτό μπορεί να αποδώσει».

Μήπως ξέρει κάτι παραπάνω ο Τούρκος ναύαρχος;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Είναι αυτή η ευκαιρία που περίμεναν οι Τούρκοι εδώ και χρόνια; Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα για τον Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: