Η σύγκριση των δύο navtex: Η ελληνική «καταπίνει» την παράνομη τουρκική [εικόνα]

File Photo: Η ανάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού σε καίριες θέσεις σε όλο το Αιγαίο είναι ένα από τα μυστικά μιας πετυχημένης συνταγής για την αμυντική και αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Άμεση απάντηση δίνει η Ελλάδα στη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας που με νέα παράνομη navtex επιχειρείνα… νομιμοποιήσει την παρουσία του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα δέσμευσε με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.

Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδυνές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Η ελληνική navtex πρώτον ακυρώνει ουσιαστικά στην πράξη την παρανομία της Τουρκίας και δεύτερο δείχνει ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει σχεδιάσει τις δικές της απαντήσεις σε κάθε κίνηση των γεινότων.

Πάντως η παράταση της παράνομης τουρκικής navtex σημαίνει ότι είτε δεν ολοκλήρωσε τις παράνομες έρευνες, είτε ότι δεν θα αποχωρήσει εκτός εάν η Ελλάδα δεχθεί τους όρους της για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Στο χάρτη η σύγκριση των δυο navtex. Με το γαλάζιο χρώμα η ελληνική και με το κόκκινο η παράνομη τουρκική. Πηγή: Hellas Journal

Το Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και υποστηρίζεται από 7 τουρκικά πολεμικά πλοία. Απέναντι τους βρίσκονται δύο ελληνικά. Έξω από τα “ελληνικά ύδατα” έχουν εντοπιστεί αρκετά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Oruc Reis έπλεε το βράδυ της Κυριακής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η νέα ημερομηνία εκπνοής της παράνομης NAVTEX θεωρείται ότι συνδέεται με την αναμενόμενη κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο την προσεχή Τετάρτη.

Η ανανεωμένη NAVTEX ισχύει ως την Πέμπτη 27 Αυγούστου και αφορά στα ερευνητικά σκάφη Ορουτς Ρέις, Αταμάν και Τσενγκίζ Χαν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για Άμυνα και Ενέργεια

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα απαντά στη νέα τουρκική παράνομη NAVTEX με μεγάλη αεροναυτική άσκηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: