Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι νέες τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνουν την ένταση στον απόηχο της απόφασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για προετοιμασία νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ο απόηχος των δημοσιευμάτων του δικτύου Al Jazeera για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ)

και πληροφορίες για πάγωμα του προγράμματος, οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για το υγειονομικό πρωτόκολλο ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και διαμαρτυρίες ζευγαριών ότι παραμένουν χωρισμένα λόγω των περιορισμών για ταξίδια από και προς την Κύπρο λόγω του κορωνοϊού, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυριακάτικος κυπριακός Τύπος.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλιμακωτές οι κυρώσεις ΕΕ κατά Τουρκίας» γράφει ότι με απειλές κατά της Ελλάδας για κήρυξη πολέμου εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο και με νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θάλασσα του Κορμακίτη απαντά η Τουρκία στις προθέσεις της ΕΕ να της επιβάλει ισχυρές κυρώσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δύο έφηβους ποδοσφαιριστές, 16 και 15 χρόνων, που ενώ ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και ανέμεναν το δεύτερο επαναληπτικό τεστ έσπασαν την καραντίνα και πήγαν για προπόνηση με αποτέλεσμα 67 άτομα των σωματείων τους να τεθούν σε καραντίνα. Σε άλλο θέμα γράφει πως δύο μόνο νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι αρχές ύστερα από αρκετές ημέρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Από τα Panama στα Cyprus Papers», γράφει ότι «η διαπλοκή είναι εμφανής», καθώς από το 2007 που ξεκίνησε, το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα κύριο στόχο είχε τη διάσωση των επιχειρηματιών της οικοδομικής βιομηχανίας, οι οποίοι «σε μεγάλο βαθμό αποτελούσαν και τους χρηματοδότες των κυπριακών κομμάτων». Αλλού γράφει ότι το συμπέρασμα που εξάγεται από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο είναι η αποκλιμάκωση και η εξεύρεση χρυσής τομής για έναρξη διαλόγου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε καυτή οικονομική ατζέντα του φθινοπώρου και σημειώνει ότι παράγοντες της εργοδοτικής πλευράς εκφράζουν την έντονη επιφύλαξη τους για την ικανότητα των περισσότερων επιχειρήσεων να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς κάποιους είδους υποστήριξη τους επόμενους μήνες.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κτυπά ρέστα ο Ερντογάν» και γράφει ότι η Άγκυρα παρουσιάζεται έτοιμη για κινήσεις υψηλού ρίσκου, ώστε ακόμη και την περίπτωση που «θα δημιουργηθούν συνθήκες» για διάλογο με την Ελλάδα να έχει στις αποσκευές της ένα σημαντικό τετελεσμένο στη θάλασσα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ελένη Λουκά είναι η πρώτη πτυχιούχος εκπαιδευτικός με σύνδρομο down, αφού υλοποίησε το όνειρό της και είναι πτυχιούχος νηπιαγωγός. Αλλού γράφει ότι καθοριστική είναι η εβδομάδα που έρχεται αφού θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς αύριο λήγει η άμεση και η βραχυπρόθεσμη στήριξη της Κυβέρνησης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαρκείς έλεγχοι και πού καιρός για μάθημα» γράφει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων, έφεραν και αντιδράσεις, αφού όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί, αρκετά από αυτά που συμπεριλαμβάνονται είναι ανεφάρμοστα στην πράξη και με βάση τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους. Αλλού αναφέρεται στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα κάνοντας λόγο για «μπίζνες, μίζες και διαφθορά» ενώ γράφει ότι το ρεζίλεμα διεθνώς καλά κρατεί. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι με την μετατροπή τους σε γραμμικά πάρκα, οι ποταμοί Γαρύλλης και Βαθκειάς λειτουργούν σαν αρτηρίες ζωής για την περιοχή για τη Λεμεσό.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» υπό τον τίτλο «Ο ιός κρατά ζευγάρια χωρισμένα» αναφέρεται στα προβλήματα ζευγαριών που λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και ειδικότερα στην κατηγορία Γ (επιτρέπεται σε είσοδος μόνο μετά από ειδική άδεια) δεν μπορούν να επανενωθούν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην νέα έκδοση Νavtex από την Τουρκία για ασκήσεις βορειοδυτικά της Κύπρου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι η ΕΕ προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καθώς η ημερομηνία του Brexit πλησιάζει χιλιάδες Βρετανοί που ζουν στην Κύπρο καθυστερούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Προς πάγωμα των πολιτογραφήσεων», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κομισιόν πιέζει για λήψη μέτρων μετά τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera και ότι στην Κυβέρνηση άρχισαν να επεξεργάζονται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο μόνιμης ή προσωρινής αναστολής του επενδυτικού προγράμματος. Αλλού αναφέρεται στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την περασμένη Παρασκευή κατά το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε το χρίσμα του κόμματος για να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και προσθέτει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν επηρεάζουν το έργο τους.

Υπό τον τίτλο «Η δίπορτη διπλωματία των Ιταλών και το άρωμα κυρώσεων από την ΕΕ», η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι έγιναν μεν τα πρώτα βήματα για την τετραμερή στρατιωτική συνεργασία, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας αλλά η τελευταία «το παίζει δίπορτο», αφού δεν συναίνεσε στον αρχικό σχεδιασμό της άσκησης στις 28 Αυγούστου, που αρχικά προέβλεπε την εκπροσώπηση των συμμετεχουσών χωρών σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να σταλούν, πέραν των στρατιωτικών, και ξεκάθαρη συναφή μηνύματα. Αλλού προβάλλει δημοσκόπηση η οποία καταδεικνύει ότι η οικονομική κατάσταση των 52% των συμπολιτών μας έχει χειροτερέψει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων κάνοντας λόγο για «κατάρα και ευλογία».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

«Ώρα Ελλάδος» με Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη: Από Δευτέρα 31 Αυγούστου, καθημερινά στις 6:00 το πρωί στο OPEN.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: