Για κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο, ομιλεί το BBC: Η παραμικρή σπίθα θα οδηγήσει σε καταστροφή…

File Photo: Στιγμιότυπο από την επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας.




Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν γνωρίσει συχνές εντάσεις, αλλά αυτή η πρόσφατη διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τα δικαιώματα στη θάλασσα έχει προκαλέσει φόβους για ενδεχόμενη κλιμάκωση, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Αρκετές άλλες χώρες έχουν διακυβεύματα στη διαμάχη αυτή και οι δύο σύμμαχοι του NATO έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο λέξεων. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει έκκληση για διάλογο.

Σημειώνεται από το βρετανικό δίκτυο ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αξιώσεις σε επικαλυπτόμενες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι ανήκουν στις αντίστοιχες υφαλοκρηπίδες τους. Βεβαίως, η Αθήνα έχει δίκιο και η Άγκυρα άδικο, ότι και να λέει το BBC.

Γίνεται αναφορά στο χρονικό της αντιπαράθεσης, με την έκδοση της τουρκικής Navtex τον Ιούλιο και την αποστολή του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο, και τον συναγερμό που σήμανε στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Επισημαίνεται επίσης ότι:

  • “Οι έριδες” των δύο χωρών για τους μετανάστες που διασχίζουν τη θάλασσα προς την Ελλάδα, αλλά και η αντίδραση της Ελλάδας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Η Γερμανία θεωρείται παράγοντας-κλειδί για την εκτόνωση της κρίσης, και ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas επισκέφτηκε την Αθήνα και την Άγκυρα προειδοποιώντας ότι “η παραμικρή σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή”, σημειώνεται.

“Ποια είναι τα νομικά ζητήματα”; διερωτάται ο αρθρογράφος. Πολλά από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ορατά από τις τουρκικές ακτές. Έτσι, τα ζητήματα των χωρικών υδάτων είναι σύνθετα και οι δύο χώρες έχουν φτάσει στα πρόθυρα πολέμου στο παρελθόν. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από έξι μίλια στο μέγιστο επιτρεπόμενο των 12 μιλίων διεθνώς, η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι δικές της θαλάσσιες δίοδοι θα επηρεαστούν σοβαρά.

“Με κανέναν τρόπο η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προσπαθεί να εγκλωβίσει τη χώρα στις ακτές της”, έχει δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει ένα δόγμα γνωστό ως Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan στην τουρκική), το οποίο αποβλέπει να διασφαλίσει τον έλεγχο των θαλάσσιων περιοχών που περιβάλλουν τις ακτές της. Πρόκειται για μία ακόμα παρανομία της Τουρκίας που δεν τονίζει το BBC.

Αλλά πέραν των χωρικών υδάτων, λέιει, υπάρχει και το ζήτημα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ-EEZs), όπως αυτή που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης (σ.σ.: πρόκειται για παράνομο μνημόνιο) , αλλά επίσης οι κυπριακές συμφωνίες για ΑΟΖ με το Λίβανο, την Αίγυπτο, και το Ισραήλ.

  • Και αυτή η τελευταία αντιπαράθεση εμπλέκει επίσης τις υφαλοκρηπίδες, οι οποίες μπορούν να εκταθούν μέχρι 200 μίλια από την ακτή.

Η Ελλάδα δηλώνει ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που απέπλευσε από την Αττάλεια παραβιάζει τη υφαλοκρηπίδα της, επικαλούμενη μία μεγάλη περιοχή στη θάλασσα ανοικτά του Καστελόριζου, 2 χιλιόμετρα από την τουρκική ηπειρωτική χώρα.

Ενώ η Αθήνα έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει αμέσως την υφαλοκρηπίδα της, η Τουρκία επέμεινε τον περασμένο μήνα ότι “τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα και κοντύτερα στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα”.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας είπε τον περασμένο μήνα ότι η Άγκυρα αρνείται να δεχτεί χάρτες που “έχουν σχεδιαστεί για να μας φυλακίσουν στην ενδοχώρα”, και η Άγκυρα επιμένει ότι ενεργεί μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Βεβαίως δεν ενεργεί μέσα στα πλαίσια του Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία απλά ψεύδεται, αλλά το BBC τηρεί …”ουδετερότητα”.

ΠΗΓΗ: Turkey-Greece tensions escalate over Turkish Med drilling plans

Η “οπτική” από το Ισραήλ: Tα ανεκπλήρωτα μεγαλομανή όνειρα του Ερντογάν καθιστούν την Τουρκία ακόμα πιο επικίνδυνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: