Γεωλόγος πετρελαίων εξηγεί: Oι κινήσεις του Ορούτς Ρέις δεν έχουν καμία σχέση με έρευνα

File Photo: Το ερευνητικό Oruc Reis. EPA, TURKISH ENERGY MINISTRY




Ελάχιστη σχέση με την επιστημονική μεθοδολογία και ερευνητική πρακτική έχουν οι κινήσεις του Ορούτς Ρέις, εξηγεί ο Κώστας Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος, με πολύχρονη δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό, ο οποίος παρακολουθεί σε βάθος χρόνου τις τουρκικές κινήσεις:

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» μεταξύ άλλων ερωτάται:

– Τι είδους έρευνες έχει τη δυνατότητα να κάνει το «Ορούτς Ρέις»;

– Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει τη δυνατότητα διενέργειας σεισμογραφικών ερευνών δύο και τριών διαστάσεων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θεωρείται από τους ειδικούς ερευνητικό αιχμής, όσον αφορά τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που φέρει, τα οποία είναι κάπως παρωχημένα. Η διεθνώς παγιωμένη πρακτική των σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων υπαγορεύει τη διεξαγωγή ερευνών δύο διαστάσεων σε ένα πρώτο στάδιο. Με αυτές γίνεται αναγνωριστικός έλεγχος σε τεράστιες περιοχές και με βάση τα δεδομένα απομονώνονται – προσδιορίζονται πιο μικρές ζώνες, της τάξεως των 200-1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στις οποίες ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, αυτό των ερευνών τριών διαστάσεων. Ο τρόπος που κινείται το τουρκικό ερευνητικό δεν παραπέμπει σε μια τέτοια μεθοδολογία και πρακτική και ως εκ τούτου δεν είναι ερευνητικός ο στόχος που η Αγκυρα θέτει αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο σκάφος.

– Οταν λέμε καλώδια, τι ακριβώς εννοούμε;

– Οι σύγχρονες έρευνες τριών διαστάσεων γίνονται με 10 – 14 καλώδια, που απλώνονται σε μήκος χιλιομέτρων στη θάλασσα. Πρόκειται για εξοπλισμό που φέρει υδρόφωνα, προκειμένου να καταγράφονται σεισμικά κύματα. Τα ερευνητικά σκάφη φέρουν, επίσης, κανόνια αέρα, τα οποία προκαλούν σεισμικές διεγέρσεις για τις έρευνες. Το «Ορούτς Ρέις» διαθέτει έξι τέτοια καλώδια αλλά θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ότι έχει καταφέρει να τα απλώσει, δεδομένης της υπερσυγκέντρωσης πολεμικών πλοίων γύρω από την περιοχή στην οποία κινείται, πλοία που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καλωδίων. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνεται, είναι έρευνες δύο διαστάσεων με ένα καλώδιο ίσως.

– Μπορεί να διαπιστωθεί εάν έχουν απλωθεί καλώδια από κάποιο σύστημα καταγραφής, κάποιο δορυφόρο ή από υποβρύχιο;

– Θα μπορούσε πολύ εύκολα αυτό να διαπιστωθεί με λήψεις από drones. Ωστόσο, η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων γύρω από το ερευνητικό σκάφος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Από όσα έχουμε δει, πάντως, σαν εικόνα δεν προκύπτει ότι μπορεί να έχει γίνει ορθή ανάπτυξη του δικτύου καλωδίων ώστε να προχωρήσει η έρευνα.

– Πόσο διαρκεί μια ολοκληρωμένη σεισμογραφική έρευνα, προκειμένου να προκύψουν αξιόπιστα στοιχεία;

– Προκειμένου να καλυφθεί με σωστή επιστημονικά έρευνα η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με NAVTEX, θα πρέπει να διαρκέσει κατ’ ελάχιστον τρεις μήνες και με ορθές επιστημονικά πρακτικές, όχι με τον τρόπο που κινούνται το «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία.

Στρατιωτική ανάπτυξη δυνάμεων και όχι επιστημονική διάταξη

– Τα πολεμικά πλοία πώς επηρεάζουν τις έρευνες;

– Ο συνοδευτικός στολίσκος από πολεμικά πλοία που περιτριγυρίζουν το «Ορούτς Ρέις» παρεμποδίζει την έρευνα. Η ορθή συνοδεία για τη διεξαγωγή ερευνών θα ήταν αυτή των δύο μικρών συνοδευτικών ερευνητικών σκαφών που διαθέτει το τουρκικό ερευνητικό και τα οποία, σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημοσιοποιηθεί, βρίσκονται έξω από ένα δυνητικό ερευνητικό πεδίο. Πέραν αυτού, ο θόρυβος από τα πολεμικά πλοία στην περιοχή των ερευνών εμποδίζει την ορθή καταγραφή των σεισμικών κυμάτων. Κατά κανόνα και κατά την καθιερωμένη πρακτική, η έκδοση NAVTEX γίνεται ακριβώς προκειμένου στην περιοχή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν έρευνες να περιορισθεί η διέλευση πλοίων και οι συνακόλουθες οχλήσεις που αυτή προκαλεί και δεν επιτρέπουν την ορθή καταγραφή δεδομένων. Υπό αυτό το πρίσμα, ένα ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από τόσα πολεμικά πλοία και η παρουσία στην περιοχή ανάλογου αριθμού ελληνικών πολεμικών πλοίων κάθε άλλο παρά συνηγορεί στο ότι η Αγκυρα έχει σοβαρή πρόθεση να πραγματοποιήσει έρευνες. Η εικόνα στη θαλάσσια περιοχή που κινείται το «Ορούτς Ρέις» είναι αυτή της στρατιωτικής ανάπτυξης δυνάμεων και όχι επιστημονικής διάταξης για ορθή έρευνα.

Οπότε, γιατί γίνεται όλο αυτό;

– Ολα αυτά συνηγορούν στη διαπίστωση ότι στη δεδομένη συγκυρία η τουρκική πλευρά επισπεύδει προκειμένου να ισχυροποιήσει την παρουσία της στις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και όχι διότι πράγματι επιδιώκει να αντλήσει πληροφορίες αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι κοιτασμάτων.

Πηγή: Καθημερινή

Κρίσιμες συνομιλίες Δένδια στην Κύπρο για την αντιμετώπιση του τουρκικής προκλητικότητας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: