Προσβολή: Επίκειται η δημοσίευση της απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησε στο πάρκο Miniaturk Model Park, στην Κωνσταντινούπολη, “μινιατούρα” της Αγίας Σοφίας. EPA, SEDAT SUNA




Επικαλούμενη δύο ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους, η ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (του Ohran Coskun) από την Άγκυρα αναφέρει ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας πιθανόν να ανακοινώσει σήμερα (10/7) την απόφασή του, βάσει της οποίας, θα κριθεί παράνομη η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου.

Έτσι θα ακυρωθεί και η σχετική απόφαση του 1934, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την εκ νέου μετατροπή της σε τέμενος, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Επισημαίνεται ότι το παγκόσμιο αυτό πολιτιστικό μνημείο της UNESCO, το οποίο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ήταν το επίκεντρο για τη Βυζαντινή και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα μνημεία της Τουρκίας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Ελλάδα ήταν μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν στην προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι σύμφωνα με τον Abdulkadir Selvi, αρθρογράφο της Hurriyet και φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση του Erdogan, το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει την απόφαση ακύρωσης της απόφασης του 1934, την οποία και θα δημοσιεύσει σήμερα.

Αναφέρει ότι «το έθνος αυτό περίμενε επί 86 χρόνια. Το δικαστήριο ήρε την αλυσίδα απαγορεύσεων στην Αγία Σοφία». 

ΠΗΓΗ: Turkish verdict paving way for Hagia Sophia mosque expected Fridayofficials

Πάντως, η UNESCO με επιστολή της χθες προς τον Τούρκο πρέσβη στον Οργανισμό σημείωσε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας πρέπει να ενημερωθεί και να συγκληθεί η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς καθώς θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της.

Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπενθύμισε ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σε περίπτωση λοιπόν που τίθεται ζήτημα μετατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος πρέπει να συγκληθεί το ειδικό συμβούλιο

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Η UNESCO υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας για την μετατροπή της παραδέχθηκε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι «για εμάς είναι κάτι που πρέπει να γίνει». Είπε ότι «η ιστορική της ταυτότητά της πρέπει να διατηρηθεί», εννοώντας την αρχική μετατροπή της το 1453 σε τέμενος από τον Μωάμεθ, ο οποίος τη συμπεριέλαβε σε ένα βακούφι. Εκεί εδράζεται και το νομικό επιχείρημα τους ότι ήταν παράνομη η μετατροπή της μουσείο το 1934.

Θρασύτατος Καλίν: Και ο ναός Notre Dame στο Παρίσι λειτουργεί και ως εκκλησία και ως μουσείο

Και ως τζαμί και ως μουσείο θα μπορεί να λειτουργεί η Αγία Σοφία στην περίπτωση που ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υποστηρίζοντας ότι και ο ναός της Παναγίας των Παρισίων λειτουργεί ταυτόχρονα ως εκκλησία και ως μουσείο.

Σε δηλώσεις του στο Ανατολού ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αφαιρεί από την αξία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» και ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να την επισκέπτονται».

Ανέφερε ότι τόσο το Μπλε Τζαμί, όσο και το Τζαμί Φατίχ και το Σουλεμανιγέ είναι λειτουργούν τόσο ως τζαμιά όσο και ως μουσεία, ενώ είπε ότι και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, τόσο ως εκκλησία όσο και ως μουσείο.

Υπ. Δικαιοσύνης: Νομική αναγκαιότητα να ανοίξει ως τζαμί

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ΤΡΤ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλκαντίρ Γκιουλ ανέφερε πως “όταν ανακοινωθεί η απόφαση θα την μάθουμε όλοι μαζί¨.

“Πέραν της διαδικασίας της δίκης, πιστεύω ότι είναι μια νομική αναγκαιότητα το άνοιγμα ξανά για προσευχή. Η Αγία Σοφία είναι ένα ίδρυμα. Η Αγία Σοφία η οποία είχε καθιερωθεί ως τζαμί με βάση τον πραγματικό της στόχο είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά για προσευχή”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι “ασφαλώς και θα διαφυλαχθεί η πολιτιστική αξία της Αγίας Σοφίας. Θα διατηρηθεί η ιστορικότητα του μνημείου αλλά η προσμονή όλης της κοινωνίας είναι να επαναφερθεί ο πραγματικός της στόχος που είναι η μουσουλμανική προσευχή. Πιστεύω ότι θα είναι μια απόφαση προς την κατεύθυνση των αιτημάτων του λαού μας”.

Σε ερώτηση αν νομικά μπορεί να ανοίξει ως τζαμί, στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει αρνητικά , ο Τούρκος Υπουργός είπε πως “ό,τι και να γίνει το δικαστήριο θα κάνει ένα σχεδιασμό για το θέμα αλλά η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Θα αξιολογηθεί η διαδικασία με σεβασμό στους νόμους και θα γίνει βήμα αναλόγως.

Σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος «σπρώχνει» για την μετατροπή σε τζαμί

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί άρχισε και τα ενδεχόμενα μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορεί να είναι δύο, όπως αναφέρουν πρωτοσέλιδα σήμερα, Παρασκευή δύο τουρκικές εφημερίδες, αλλά η τύχη του μνημείου εναπόκειται και πάλι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη στο ethnos.gr, «Χουριέτ» και «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η άρση του καθεστώτος του μουσείου, για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα χρειαστεί είτε νέο προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων/Ιδρυμάτων.

Ο χρόνος που απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις για την εκτέλεση της απόφασης ενδεχομένως να… λειτουργήσει υπέρ του μνημείου, αλλά και του Τούρκου προέδρου.

Γενί Σαφάκ: Δύο φόρμουλες για την Αγία Σοφία

Σε περίπτωση που το ΣτΕ ακυρώσει την απόφαση για «μουσείο» του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για να ανοίξει η Αγία Σοφία 2 φόρμουλες συζητούνται.

-Θα προετοιμαστεί διάταγμα με την υπογραφή του Ερντογάν και η Αγία Σοφία θα ανοίξει ξανά ως τζαμί.
-Και σύμφωνα με τη δεύτερη φόρμουλα η προεδρία θα στείλει την απόφαση του ΣτΕ στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ζητώντας να προβεί στα απαραίτητα.
– Και στις δύο περιπτώσεις η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα είναι και πάλι στα χέρια του Ερντογάν.

Χουριέτ: Σήμερα θα φανεί η απόφαση για την Αγία Σοφία

Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί με προεδρικό διάταγμα. Οι βουλευτές του ΑΚΡ που είναι παράλληλα και νομικοί, σε κάθε περίπτωση ετοιμάζονται για προεδρικό διάταγμα.

Η τουρκική εφημερίδα υμνεί στο πρωτοσέλιδό της τη στάση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, χθες στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ της Τουρκίας.

Τουρκικέ: Η Παρασκευή της Αγίας Σοφίας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να πει την τελευταία του κουβέντα σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ξανά της Αγίας Σοφίας σε χώρο λατρείας των Μουσουλμάνων, που μετατράπηκε σε μουσείο με τετελεσμένα το 1934. Σε περίπτωση του τουρκικό δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά, τότε θα παραπεμφθεί στην προεδρία να εκδώσει διάταγμα. Τα δεσμά της Αγίας Σοφίας θα λυθούν έπειτα από 86 χρόνια.

Το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί πυροδοτεί την οργή στη Ρωσία και η  διένεξη προσδίδει μια θρησκευτική διάσταση σε  μια ήδη εύθραυστη γεωπολιτική σχέση, η οποία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά κλονίζεται από πληθώρα διαφωνιών.

Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα Financial Times, οι δημοσιογράφοι Henry Foy, Laura Pitel, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την πρόταση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως ‘’απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας’’, ενώ εκπρόσωπος του προέδρου Vladimir Putin ζήτησε από τον Erdogan να λάβει υπόψη την ‘’ιδιαίτερα βαθιά πνευματική αξία της ‘’ για τους Ρώσους.

Η αντιπαράθεση για το μέλλον της  Αγίας Σοφίας λαμβάνει χώρα  σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. 

Ενώ ο Erdogan και ο Putin έχουν σφυρηλατήσει μια στενή προσωπική και πολιτική σχέση τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν εντάσεις για τη Συρία και τη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στους εμφύλιους πολέμους των χωρών.

Ο Erdogan απέρριψε οργισμένος τις εκκλήσεις της Ελλάδας να παραμείνει αμετάβλητο το καθεστώς  της Αγίας Σοφίας και μετά από παρόμοια ένσταση από τις ΗΠΑ, ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το  θέμα αφορά μόνο την  Τουρκία, προσθέτοντας: «Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές ή εκκλήσεις από τρίτους.

ΠΗΓΗ: Erdogan’s plan to turn Hagia Sophia into a mosque sparks anger in Russia

Υπό απειλή τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας και η δυνατότητα πρόσβασης, προειδοποιεί η New York Times

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: