Περσινά ξινά σταφύλια από την Τουρκία: Ζητάει πάλι πίσω τους 8 αξιωματικούς

File photo: Οι Τούρκοι αξιωματικοίν που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Φωτογραφία αρχείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ανήμερα της τετάρτης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, δια μέσου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, προχωρεί σε νέα πρόκληση, ανακινώντας ένα λήξαν θέμα.

Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα επαναφέρει το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα και για την έκδοση των οποίων έχουν ήδη αποφανθεί αρνητικά τόσο ο Άρειος Πάγος όσο και το Συμβούλιο Εφετών.

Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με ανάρτησή της στο facebook καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που όπως αναφέρει κατέφυγαν στην χώρα μας.

Η ανάρτηση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Περιμένουμε 4 χρόνια τώρα για την έκδοση των 8 πρώην αξιωματικών του στρατού (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό».

Το ιστορικό των δικαστικών αποφάσεων

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των 8 απορρίπτοντας το αίτημα της Αγκυρας των για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκανε δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2018 νέα ομόφωνη απόφασή από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το οποίο  επίσης απάντησε αρνητικά στην έκδοση των 8 κρίνοντας πως σε ό,τι αφορά στα τρία πρώτα αδικήματα που οι τουρκικές αρχές αποδίδουν τους 8 στρατιωτικούς, είχαν εισαχθεί απαραδέκτως καθώς οι τουρκικές αρχές δεν εισέφεραν νέα στοιχεία στο τρίτο αιτημά τους περί έκδοσης.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα πέντε αδικήματα που η Τουρκία καταλογίζει στους στρατιωτικούς, αυτά κατά τους Έλληνες δικαστές, είτε ήταν παντελώς αόριστα είτε βάση της νομοθεσίας δεν επιτρεπόταν η έκδοσή τους.

Σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι «8» δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: