‘Οπλα το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμμαχίες: Πρέπει να αναχαιτιστούν οι έκνομες ενέργειες του Ταγίπ

ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, μίλησε στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Άχνας, τις περιόδους 1955-1959 και 1967–1974.. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος και τη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να αναχαιτιστούν, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Άχνας, τις περιόδους 1955-1959 και 1967–1974.

«Έχοντας ως όπλα μας το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμμαχίες υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας. Η επίτευξη δίκαιης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτή είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δίνει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας», ανέφερε σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

Η πατρίδα μας, συμπλήρωσε, περνά δύσκολες στιγμές και «κάθε μέρα, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων».

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι η επίτευξη λύσης μέσα από τις αποφάσεις και το πλαίσιο του ΟΗΕ για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίας λύσης, σημείωσε, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα καθώς επίσης απαλλαγμένου από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συγκατανεύσει, για χάρη της λύσης, στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές, για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις δυσμενείς συνέπειες», είπε.

Τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου «είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που δίνουμε προς τους ήρωες της κοινότητας της Άχνας που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδας μας. Αυτή είναι και η ιστορική μας ευθύνη, έναντι των επερχόμενων γενιών των Ελλήνων της Κύπρου».

Αναφερόμενος στους ήρωες της Άχνας, είπε ότι θα συνεχίσουμε να διδασκόμαστε και να αντλούμε θάρρος από τις ανιδιοτελείς πράξεις των προασπιστών της ελευθερίας της πατρίδας μας, των ηρώων της Άχνας, οι οποίοι πρόταξαν το στήθος τους και έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδας.

«Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να ενστερνιστούμε την αφειδώλευτη αγάπη και αφοσίωση προς την πατρίδα των αγνών αυτών πατριωτών, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα», είπε.

Όπως είπε, το βλέμμα του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Γιασουμή Χατζηθεοδοσίου, τα βλέμματα των Θεοδόση Πιτσιλλίδη, Παναγιώτη Κωνσταντίνου, Γεώργιου Ιωακείμ, Γεώργιου Ανδρέου, Κυριάκου Νικολέττη, Χριστόφορου Ττόφα, Κυριάκου Κκολού, Λάμπρου Βαρδάκη Δημητρίου και Άδωνη Χριστοφόρου οι οποίοι αψήφησαν τον θάνατο επιτελώντας το ιερόν τους καθήκον απέναντι στον Τούρκο κατακτητή, καθώς επίσης τα βλέμματα των αγνοούμενων Αδούλη Σενέκκη, Γιαννάκη Κόκκινου, Γιώργου Γεωργίου, Νικόλα Λίγγη, Ανδρέα Παύλου και Θεοδόση Γιαννάκη και των τριών συγχωριανών τους Ευστάθιου και Ιωάννη Θεοδώρου και Αντρούλας Σάββα οι οποίοι φονεύθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, κοιτάζουν επίμονα προς την κατεχόμενη Άχνα.

«Αυτά τα βλέμματα, τα βλέμματα των δικών σας ηρώων, καθοδηγούν και τα δικά μας βλέμματα προς το μαρτυρικό χωριό της Άχνας. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των πεσόντων και των αγνοουμένων σε σχέση με τον ευρύτερο πληθυσμό του χωριού, δεν θα ήταν υπερβολή να αποκαλέσει κάποιος την Άχνα ως το χωριό των ηρώων», ανέφερε.

Σημείωσε τέλος ότι η Άχνα παρόλα τα δεινά όχι μόνο δεν λύγισε αλλά κατάφερε να ορθοποδήσει και να αναγεννηθεί.

Κούσιος: Ανάγκη συλλογικής δράσης ΕΕ έναντι στις απαράδεκτες συμπεριφορές της Τουρκίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: