Ο Ερντογάν έθεσε ήδη το νέο στόχο του: Μετά την Αγία Σοφία ακολουθεί η Συνθήκη της Λωζάνης

Υπό το βλέμμα του υπερήφανου Εύζωνα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλάει στη δεξίωση για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η “προσβολή” της Συνθήκης της Λωζάνης, με τη δικαιολογία ότι δεν εκφράζει τη σημερινή κατάσταση επί του εδάφους, είναι ο επόμενος στόχος που έθεσε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάσιμες υποψίες πλέον ότι με την ολοκλήρωση του ανοσιουργήματος εναντίον της Αγίας Σοφίας, ο Ερντογάν θα ανοίξει το θέμα της Λωζάνης. Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε και το τηλεοπτικό κανάλι OPEN.

Αναφερόμενη στη μετατροπή, μετά από 86 χρόνια της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Όπως παρατήρησε «Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».

Ωστόσο, τόνισε ότι ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε. ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΔΩ

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι Open TV στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την Παρασκευή, έδειχναν Τούρκους να βρίσκονται στη σειρά για να επισκεφθούν την Αγία Σοφία η οποία άνοιξε για προσευχή, σε μια πραγματικά «μαύρη» ημέρα για την Ορθοδοξία.

«Σήμερα η Τουρκία άλλαξε σελίδα, άλλαξε εποχή», όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια του Open TV και του ΕΘΝΟΥΣ στην Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως:

Ήταν πολύ συμβολικό αυτό που έκανε ο Ερντογάν και πολύ ουσιώδες για την πολιτική του επιβίωση και δόξα». Δεν ήταν τυχαίο που η στροφή της Τουρκίας, στο οθωμανικό της παρελθόν, έγινε στην επέτειο της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης, που ουσιαστικά αντίστοιχα τότε είχε βάλει την «ταφόπλακα» στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Την Παρασκευή ο Ερντογάν έβαλε την «ταφόπλακα» στο κοσμικό και σύγχρονο κράτος του Ατατούρκ. Η Λωζάνη, βέβαια, τώρα θα είναι ο επόμενος στόχος του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη, έχει ήδη αρχίσει και μιλάει για «επικαιροποίηση», γιατί θεωρεί ότι τα σύνορα της Τουρκίας περιορίστηκαν, ενώ -στην «κατάλληλη ευκαιρία»- δεν αποκλείεται να ανοίξει πάλι τη συζήτηση.

Όσον αφορά τώρα το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη ήταν ενθουσιώδες, ήταν ένα κλίμα ευφορίας και άκρατης εθνικής υπερηφάνειας, πια. Ο Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία, που ήταν ο απλός κόσμος, αποθεώθηκε. Τον ευχαριστούσαν σαν Θεό για αυτό που τους πρόσφερε, για τα συναισθήματα ουσιαστικά που τους γέννησε, με μία αιμοδιψή διάθεση, μάλιστα.

Ήταν η νέα κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης για πολλούς την Παρασκευή εκεί, και -για να δείξει μάλιστα ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων- ότι κατέκτησαν τον χριστιανικό ναό με το σπαθί τους, όπως λένε- εμφανίστηκε να κρατάει ένα ραβδί που είχε το σχέδιο του σπαθιού.

Όλο αυτό που συνέβη πάντως με την Αγία Σοφία, ξύπνησε άγριες διαθέσεις σε πολλούς: είτε σε υπερασπιστές του τζαμιού είτε σε δυτικούς και ξένους που βρίσκονταν εδώ, ενώ ακούστηκαν ακόμη και συνθήματα κατά της Ελλάδας πριν αρχίσει η προσευχή.

  • Η παρέμβαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Η αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της. Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα.

Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του. Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών».

  • Μητσοτάκης: Οι Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα

«Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

«Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από το χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής» σημειώνει και προσθέτει «αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή. Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς. Υπηρετώντας το κράτος δικαίου χωρίς διχασμούς. Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η φετινή επέτειος βρίσκει όλο τον πλανήτη πολιορκημένο από την πανδημία. Και τη διεθνή οικονομία σε κραδασμούς. «Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος» υπογραμμίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική.

«Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα» αναφέρει.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι τον τελευταίο χρόνο, οι Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ότι με υπευθυνότητα και πειθαρχία ξέρουμε να ξεπερνάμε υγειονομικές προκλήσεις, όπως το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Έχοντας παράλληλα και το σθένος να θωρακίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. «Όλα αυτά συνιστούν κεφάλαιο εθνικής ισχύος» τονίζει.

Έτσι πετύχαμε, σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα να ενισχύεται τώρα με περισσότερα από 70 δισ. απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Παίρνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί σε μία χώρα που ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Μια χώρα με ισχυρούς συμμάχους. Που φιλοδοξεί να γίνει και υπόδειγμα ανάπτυξης για όλους» συμπληρώνει.

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι γιορτάζουμε φέτος την ημέρα της Δημοκρατίας πιο δυνατοί και σίγουροι. Οπλισμένοι με εμπειρίες που μετατρέπουν τη σημερινή επέτειο σε εθνικό στοίχημα για το μέλλον. Για μια πατρίδα ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή. Και μια κοινωνία, που θα προκόβει και θα ευημερεί.

«Σαράντα έξι χρόνια μετά, κρατάμε ζωντανό το μήνυμα της Μεταπολίτευσης. Και το μετουσιώνουμε σε προσπάθεια που, μέρα με την μέρα, κάνει πραγματικότητα τις ελπίδες δεκαετιών: Ο Ελληνισμός να προοδεύει ενωμένος, μέσα και έξω από τα σύνορά μας. Η Δημοκρατία να ανθίζει παντού στον τόπο μας. Και η οικονομία μας να καρποφορεί όλο και περισσότερο προς όφελος του κάθε πολίτη. Αυτή η Ελλάδα αξίζει στους Έλληνες. Την αξίζουμε και θα την έχουμε. Χρόνια πολλά στη Δημοκρατία μας» τονίζει ο πρωθυπουργός.

  • Τσίπρας: Καμία μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία της

«Καμία μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε την τιμή να περιηγηθεί στην Αγία Σοφία ως εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός. «Την ευκαιρία να νιώσω το δέος και την επιβλητικότητα αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και συμβόλου ιστορικής και πνευματικής σημασίας για τον Χριστιανισμό», σημειώνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, ανήμερα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις οικουμενικές αξίες που αποτελούν τη βάση για ειρήνη και αμοιβαίο σεβασμό στην περιοχή μας, ενώ υπονομεύει ουσιαστικά το διαθρησκευτικό διάλογο».

Και καταλήγει: «Καμία μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, όμως, δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της.

“Βούρκωσε” ο χριστιανισμός για την Αγία Σοφία: Οι Έλληνες έψαλλαν “τη Υπερμάχω” [videos, photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: