Νέο διάλειμμα: Ουδείς γνωρίζει εάν θα συνεχιστούν οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

European Council President Charles Michel (L), Germany’s Chancellor Angela Merkel (3-R), French President Emmanuel Macron (2-R) and European Commission President Ursula von der Leyen (R) during a meeting on the third day of an EU summit in Brussels, Belgium, 19 July 2020. European Union nations leaders are meeting face-to-face for a third day to discuss plans responding to coronavirus crisis and new long-term EU budget. EPA, FRANCOIS WALSCHAERTS / POOL




Να υπάρξει «διάλειμμα» στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τυπικά διάρκειας 45 λεπτών, αποφάσισε νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Παραμένει άγνωστο προς το παρόν εάν οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εξέφρασε – σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή – τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ομολόγου του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Κόντε φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι «μπορεί να γίνεις ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος έναντι όλων των Ευρωπαίων για το μπλοκάρισμα μιας αποτελεσματικής και επαρκούς συμφωνίας».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των ηγετών της Ε.Ε. συνεχίζονται για τρίτο εικοσιτετράωρο, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν οι συζητήσεις να παραταθούν και σήμερα Δευτέρα.

Το βράδυ έγινε το δείπνο των ηγετών, οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν για τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης. Πηγές σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος».

Ευρωπαϊκές πηγές πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν είναι απίθανο σύντομα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και εν τέλει συμφωνία.

Πληροφορίες από:
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της ανταποκρίτριάς μας Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Belgium

Προϊδεάζει η Μέρκελ: Πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία ούτε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: