Η θέση των ΗΠΑ: Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι “μη υποβοηθητικές και αντιπαραγωγικές”…

Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωασιατικές υποθέσεις των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μη υποβοηθητικές και αντιπαραγωγικές ενέργειες, που δεν συμβάλουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια, χαρακτήρισε τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε σε Έλληνες ανταποκριτές μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία της απόφασης της αμερικανικής Κυβέρνησης να παράσχει Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία, μία εξέλιξη που εξόργισε την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Πάλμερ δήλωσε:

«Ανησυχούμε απολύτως για τις εξελίξεις τόσο στα ανοικτά της Κύπρου όσο και ενδεχομένως στο Αιγαίο. Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στην Άγκυρα ότι θεωρούμε αυτά που έκανε η Τουρκία – τις επιχειρήσεις γεώτρησης, το μνημόνιο συναντίληψης με τις αρχές της Λιβύης – πως θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι μη υποβοηθητικές και αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προχώρησε περισσότερο και τόνισε ότι η Αμερική «δεσμεύεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποστηρικτικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια».

Σημείωσε ότι «η νέα μεσογειακή στρατηγική των ΗΠΑ απαιτεί την ενίσχυση των σχέσεων με βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας».

  • ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Σε ερώτημα του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, για τις απαντήσεις που λαμβάνουν από την Άγκυρα, όταν ζητούν να σταματήσει τις προκλήσεις ο κ. Πάλμερ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και τόνισε ότι οι Τούρκοι ερμηνεύουν διαφορετικά το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματα των νησιωτικών κρατών.

Είπε συγκεκριμένα:

«Είχαμε συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους μας για αυτό. Γνωρίζω όμως ότι η άποψη της Τουρκίας, η αντίληψη της Τουρκίας για το νομικό πλαίσιο είναι διαφορετική από τη δική μας, είναι διαφορετική από της Κύπρου, διαφορετική από της Ελλάδας και διαφορετική από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις υποκείμενες προκλήσεις και είναι κάτι που πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας, προσπαθώντας να διαχειριστούμε τις τριβές και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Πάλμερ.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών ήταν απόλυτος για τις τουρκικές προκλήσεις. Εξέφρασε ανησυχία και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στην Αγκυρα τις διαφωνίες της και για τις γεωτρήσεις και για την προκλητική συμφωνία της με τη Λιβύη.

Τόνισε σχετικά: «Υποστηρίζουμε πλήρως τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πως νησιά όπως η Κρήτη, γενικά διαθέτουν ΑΟΖ με τον ίδιο τρόπο που έχουν οι ηπειρωτικές χερσαίες μάζες. Ήμασταν σαφείς για τις προσδοκίες μας στα ιδιωτικά μας μηνύματα και δημόσια, για το πώς θα περιμέναμε όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο να συμπεριφέρονται και να υποστηρίζουν το διεθνές δίκαιο και να ενεργούν με τρόπο που να ευνοεί την ασφάλεια. Είμαστε αρκετά σαφείς στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους εταίρους μας για τις ανησυχίες μας».

  • ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ

Ο κ. Πάλμερ διευκρίνισε ότι η απόφαση για υποστήριξη της Κύπρου δεν σηματοδοτεί αλλαγή της αμερικανικής θέσης για τη διευθέτηση του κυπριακού. Είπε ότι οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΙΜΕΤ δεν θα επηρεάσουν τα θέματα της λύσης και πρόσθεσε:

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην επανένωση της νήσου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για τον λαό της Κύπρου να έχει ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον».

Σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται το πρόγραμμα ΙΜΕΤ σ’ όλο τον κόσμο, και με χώρες της Μεσογείου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Τουρκία.

Αμερικανοί στην Κύπρο για πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης του κυπριακού στρατού

Όταν ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα μας για την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι το πρόγραμμα ΙΜΕΤ αντιμετωπίζει και την κακόβουλη ρωσική και κινεζική επιρροή, ο κ. Πάλμερ απάντησε ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλούσε για το ευρύτερο περιφερειακό φάσμα.

«Ναι», είπε, «για ολόκληρη τη Μεσόγειο, αλλά εστιαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή αυξημένης στρατηγικής σημασίας και στρατηγικού ανταγωνισμού».

Για τα ζητήματα της πώλησης όπλων στην Κύπρο, ο κ. Πάλμερ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει με προεδρικό διάταγμα υπεύθυνο για τους χειρισμούς τον υπουργό Εξωτερικών, πρόσθεσε:

“Προς το παρόν, συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τους ισχύοντες περιορισμούς ITAR, που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξετάζουμε λοιπόν τα εργαλεία. Και βλέπουμε πράγματα, αλλά δεν έχω τίποτα να ανακοινώσω σήμερα».

  • ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΣΑΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ουάσιγκτον δείχνει μειωμένο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο, και αναθέτει μέρος του ρόλου της στην Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι διαφωνεί απόλυτα. Είπε σχετικά:

«Παραμένουμε βαθιά αφοσιωμένοι στην περιοχή και στις συνεργασίες μας στην περιοχή. Αυτή είναι μια παγκόσμια στρατηγικά σημαντική περιοχή για τις ΗΠΑ. Δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε και να ενισχύουμε τις εταιρικές σχέσεις ασφαλείας και τις ευρείες σχέσεις που έχουμε σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους συμμάχους μας Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ και άλλα κράτη στην περιοχή. Έτσι, εστιάζουμε σθεναρά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ασφαλώς, ο υπουργός Πομπέο έχει επισκεφθεί την περιοχή πολλές φορές και μιλάει τακτικά για αυτήν. Θα έβλεπα τη σημερινή εξέλιξη όχι ως το τέλος της ιστορίας, αλλά ένα βήμα σε ένα ευρύτερο ταξίδι».

Ο κ. Πάλμερ δεν είχε να ανακοινώσει οτιδήποτε σχετικά με πιθανή πρόσκληση του προέδρου της Κύπρου για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην αμερικανική θέση για το Κυπριακό και τόνισε:

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών διάλογο που στοχεύει στο να φέρει τα μέρη μαζί για να φτάσουν σε συμφωνία για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

  • ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;

Αρνήθηκε να δακτυλοδείξει την πλευρά που ευθύνεται για την έλλειψη προόδου και τόνισε:

«Αυτό που μάλλον κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και του αντιπροσώπου του για να δουν που είμαστε, τον εντοπισμό κοινών σημείων και για την σύνταξη των όρων αναφοράς που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για έναν ανανεωμένο διάλογο. Θα επικεντρωθώ στη θετική φύση της αμερικανικής επιρροής σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή να υποστηρίξουμε τα Ηνωμένα Έθνη, να υποστηρίξουμε τον Γενικό Γραμματέα, να εργαστούμε για να ενθαρρύνουμε την πρόοδο που θα έφερνε τα μέρη στο τραπέζι».

Είπε ακόμα ότι στη φάση αυτή η προσπάθεια εκ μέρους της αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εστιάζεται στην εκτίμηση για το σημείο που βρίσκονται τα μέρη, θέλουν να δουν που βρίσκεται η πολιτική κατάσταση επί του εδάφους και αν υπάρχει επαρκής ταύτιση απόψεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα επιτύχει», είπε.

Έξων φρενών οι Τούρκοι με τους Αμερικανούς: Για τη συμπερίληψη της Κύπρου στο αμερικανικό πρόγραμμα ΙΜΕΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: