Έξω φρενών οι Τούρκοι με τους Αμερικανούς: Για τη συμπερίληψη της Κύπρου στο αμερικανικό πρόγραμμα ΙΜΕΤ

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Την ενόχλησή του εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν στρατιωτική κατάρτιση και εκπαίδευση στην Κυπριακή Δημοκρατία αρχής γενομένης το 2021.

Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για ανισοβαρή αντιμετώπιση των δύο πλευρών στο νησί.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι τέτοια βήματα από μία χώρα σύμμαχο της Τουρκίας δεν συμβάλλουν ούτε στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ούτε στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα η άθλια τουρκική ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συμπεριέλαβαν την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου” -όπως χαρακτηρίζει την αναγνωρισμένη απ’ όλους Κυπριακή Δημοκρατία- στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (IMET).

Υποστηρίζουμε τη στάση των αρχών της (παράνομης) “ΤΔΒΚ” σε αυτό το ζήτημα και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους συμμάχους μας τις ΗΠΑ ότι η ίση μεταχείριση απέναντι στις δύο πλευρές του νησιού είναι μία από τις αρχές του ΟΗΕ.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, αυτά όπως και άλλα παρόμοια βήματα δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αντίθετα η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς γίνεται ισχυρότερη.

Είναι προφανές ότι τα βήματα, τα οποία δεν αποσκοπούν στην ίση αντιμετώπιση των δύο πλευρών, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης στο νησί, ούτε διασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) για τον κυπριακό στρατό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σίγουρα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είπε ο κ. Πομπέο, η κίνηση αυτή γίνεται και στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο.

Αμερικανοί στην Κύπρο για πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης του κυπριακού στρατού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: