Αμερικανοί στην Κύπρο για πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης του κυπριακού στρατού

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Αριστερά η εκπρόσωπος Μόργκαν Oρτάγκους. State Department photo by Freddie Everett




Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) για τον κυπριακό στρατό, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο. Παρόμοια ανακοίνωση έκανε το πρωί (ώρα Ουάσιγκτον) και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που συνέδεσε τη βοήθεια αυτή και με την ρωσική και κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει από το αμερικανικό οικονομικό έτος 2021, δεδομένου ότι το σχετικό κονδύλι θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.

  • «Το πρόγραμμα IMET αποτελεί στοιχείο – κλειδί της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, προωθώντας περιφερειακές δυνατότητες σταθερότητας και άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το IMET παρέχει στους εκπαιδευόμενους «συμμαχικών και φιλικών εθνών» πολύτιμη εκπαίδευση και στρατιωτικές πρακτικές στα πρότυπα των ΗΠΑ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

  • Η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο προσθέτει ότι «το ΙΜΕΤ χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συνασπισμών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια».

Τέλος, η σχετική ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα συνάδει με τη Στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ένας «σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον οποίο οι ΗΠΑ επιθυμουν εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Όλη η ανακοίνωση αναφέρει:

“Οι ΗΠΑ προτίθενται να παράσχουν Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία, αρχής γενομένης από το αμερικανικό οικονομικό έτος 2021, με την επιφύλαξη έγκρισης των σχετικών κονδυλίων από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, το πρόγραμμα IMET αποτελεί βασικό στοιχείο της αμερικανικής βοήθειας για θέματα ασφάλειας, προωθώντας περιφερειακή σταθερότητα και αμυντικές δυνατότητες μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Μέσα από επαγγελματικά και τεχνικά προγράμματα και εξειδικευμένες οδηγίες, η IMET παρέχει στους εκπαιδευόμενους από συμμαχικά και φιλικά έθνη πολύτιμη εκπαίδευση και κατάρτιση στις στρατιωτικές πρακτικές και πρότυπα των ΗΠΑ. Η IMET χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών και των διεθνών συνασπισμών που προστατεύουν τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια. Η ΙΜΕΤ διευκολύνει την ανάπτυξη σημαντικών επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων μεταξύ ηγετών στον τομέα της άμυνας. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη μιας κοινής κατανόησης κοινών διεθνών προκλήσεων και ενισχύει τις σχέσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων συλλογικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «η προσφορά της ΙΜΕΤ στην Κυπριακή Δημοκρατία συνάδει με τη στρατηγική του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ανατολική Μεσόγειο και την πολιτική πρόθεση του Νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019, που και οι δύο στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εταιρικής μας σχέσης για την ασφάλεια με την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων καθώς προωθούμε την περιφερειακή σταθερότητα», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριας Μ. Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Συγκεντρώνουν υπογραφές για την Αγία Σοφία στην Κύπρο: Πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: