Η Ουάσιγκτον αμφισβητεί την ΑΟΖ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας: Ίδια περίπτωση με το Αιγαίο…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, Oliver Contreras / POOL




Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τις απαιτήσεις της Κίνας για την ΑΟΖ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο δήλωσε σχετικά:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. Σήμερα ενισχύουμε την πολιτική των ΗΠΑ σε ένα ζωτικό, αμφισβητούμενο τμήμα αυτής της περιοχής – τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Διευκρινίζουμε: οι ισχυρισμοί του Πεκίνου για υπεράκτιους πόρους στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι εντελώς παράνομοι, όπως και η εκστρατεία εκφοβισμού για τον έλεγχό τους.

Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, να διατηρήσουμε την ελευθερία των θαλασσών κατά τρόπο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη ροή του εμπορίου και να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης καταναγκασμού ή βίας για επίλυση διαφορών. Μοιραζόμαστε αυτά τα βαθιά και συμπαγή συμφέροντα με πολλούς συμμάχους και συνεργάτες μας που έχουν από καιρό υποστηρίξει μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Για τις τουρκικές παράνομες απαιτήσεις τίποτα, όμως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η ίδια ακριβώς περίπτωση… Εκεί έστειλε και αεροπλανοφόρα. Στο Αιγαίο; Εισηγούνται διάλογο για …”συμβιβασμό”!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times:

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμη να κλιμακώσει τις ενέργειές της εναντίον της Κίνας, εισερχόμενη σε ένα από τα πιο ευαίσθητα περιφερειακά ζητήματα του πλανήτη. Η Ουάσιγκτον θα απορρίψουν σχεδόν όλους τους σημαντικούς θαλάσσιους ισχυρισμούς του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κίνηση αναμένεται σήμερα. Η αμερικανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει την απόφαση ως απόπειρα περιορισμού της αυξανόμενης επιθετικότητας της Κίνας στην περιοχή με δέσμευση για αναγνώριση του διεθνούς δικαίου.

Αλλά σχεδόν σίγουρα, το πιο άμεσο αποτέλεσμα είναι να εξοργίσει περισσότερο τους Κινέζους, οι οποίοι ήδη έχουν αποφασίσει αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: