Η Γερμανική Προεδρία στην Ε.Ε. δεν θέλει να διαχειριστεί κρίση: Ρώτησε όμως η κ. Μέρκελ τον Ταγίπ;

Η Γερμανίδα καγκελάριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. EPA, YVES HERMAN, POOL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είναι σαφές πως η Γερμανία, η οποία από την 1η Ιουλίου Προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θέλει κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της να προκληθεί θερμό επεισόδιο.

Να μην προκληθεί οποιαδήποτε σύγκρουση, να έχει δηλαδή να διαχειριστεί μια δύσκολη κρίση.

Είναι προφανές από τις κινήσεις που έχουν γίνει από το Βερολίνο πριν ακόμη αναλάβει την Προεδρία, πως επιδιώκει αποτελέσματα. Να μην περάσει απαρατήρητη η θητεία της, που θα είναι και η τελευταία της Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας.

Είναι πρόδηλο πως πέραν από κρίσιμες διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία, αλλά και το Brexit, υπάρχουν και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πρωτίστως η προσοχή είναι η μείωση των εντάσεων και η αποφυγή των συγκρούσεων.

  • Το Βερολίνο στα ζητήματα αυτά έχει θέσει τις προτεραιότητες της και είναι ξεκάθαρο πως η προσοχή εστιάζεται πρωτίστως στο λιβυκό μέτωπο, τα ελληνοτουρκικά αλλά και στις ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, προ δεκαημέρου περίπου, προσκλήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν για συνομιλίες. Εξ όσων γίνεται αντιληπτό στις πολύωρες συζητήσεις του Ιμπραχήμ Καλίν, στην καγκελαρία, οι συζητήσεις ήταν εφ όλης της ύλης. Οι συζητήσεις για προφανείς λόγους κρατήθηκαν μυστικές. Δεν έγιναν ανακοινώσεις για την επίσκεψη και τις συνομιλίες.

Επί της ουσίας, κατά τις συζητήσεις δεν προέκυψε οτιδήποτε καινούργιο. Η τουρκική πλευρά δεν διαφοροποίησε, ούτε για λόγους τακτικής, τις θέσεις της στο λιβυκό, τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο. Επέμεινε στις θέσεις της ενώ ο Καλίν είχε στις αποσκευές του αιτήματα (τουρισμό και οικονομία).

Υπάρχουν τετελεσμένα που μπορεί η ελληνική πλευρά να επιβάλει: Αν δεν ήταν τόσο φοβική…

Η Γερμανία, που διατηρεί πολλές καλές σχέσεις με την κατοχική Τουρκία, δεν επέμεινε πολύ στις συζητήσεις. Δεν θέλησε να αλλάξει τις τουρκικές προσεγγίσεις. Άλλωστε αυτό που επιδιώκει είναι να μην ξεσπάει σύγκρουση κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Δεν θέλει με κανένα τρόπο να «εκραγεί η βόμβα» στη θητεία της. Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται από το Βερολίνο αλλά από την Άγκυρα.

Η Τουρκία εισπράττει όλα τα μηνύματα από τις παρεμβάσεις που δέχεται. Και από τους Γερμανούς αλλά και από την Ε.Ε., με την πρόσφατη αποστολή του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα.

  • Είναι, όμως, προφανές πως οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι ικανές να διαφοροποιήσουν τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Αυτό προφανώς και αξιολογεί το καθεστώς Ερντογάν και ενεργεί ανάλογα.

Στο Βερολίνο εκτιμούν πως το καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό στα διάφορα ανοικτά μέτωπα της περιοχής. Θα κάνει το χατίρι στην Μέρκελ ο Ερντογάν ή τσάμπα θα πάει το δώρο, ο καθρέφτης που χάρισε ο Ταγίπ στην Άνγκελα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Μπορέλ πήγε στην πηγή, αλλά ο Μεβλούτ δεν τον άφησε να πιεί νερό: Πήρε καρότο, δεν είχε μαστίγιο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: