Ο Μπορέλ πήγε στην πηγή, αλλά ο Μεβλούτ δεν τον άφησε να πιεί νερό: Πήρε καρότο, δεν είχε μαστίγιο…

O Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ (Α), κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ,με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. (Δ) Photo via Twitter, Mevlüt Çavuşoğlu @MevlutCavusoglu ·




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κάτι πήγε να πει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ για τα ευρωτουρκικά και τις παράνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας αλλά βρέθηκε να ακούει μόνο το τουρκικό αφήγημα.

Ένα αφήγημα το οποίο καταλήγει στο διά ταύτα: Η Τουρκία να ζητά και τα ρέστα.

Προφανώς και ο κ. Μπορέλ δεν γνωρίζει καλά τα θέματα, για αυτό και θεώρησε πως «κέρδισε» σημεία στις συζητήσεις με την τουρκική πλευρά.

  • Επί της ουσίας άφησε τον Τσαβούσογλου να παίξει μόνος του μπάλα. Για να επικαλεστούμε και μια λαϊκή ρήση «πήγε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό». Κι αυτό γιατί τη στρόφιγγα την έκλεισε η Άγκυρα πριν φθάσει εκεί. Όταν ακόμη ξεκινούσε το ταξίδι του στο τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας, Άγκυρας.

Πέραν από τις δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να τύχουν πολλαπλών ερμηνειών, το συμπέρασμα από την επίσκεψη Μπορέλ στην Τουρκία είναι πως η κατοχική δύναμη θα προχωρήσει και θα κλιμακώσει την ένταση. Θα προχωρήσει και θα εφαρμόσει τους σχεδιασμούς της όπως τις έχει εξαγγείλει. Είναι πρόδηλο ότι θα προχωρήσει με σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, ενώ θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Περαιτέρω, φαίνεται πως με την Αγία Σοφία το θέμα είναι τελειωμένο.

Η Άγκυρα δεν πτοείται από τις εκκλήσεις και τις… πιέσεις. Θα τη μετατρέψει σε τζαμί και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο διά του νεοσουλτάνου Ερντογάν, που θα απευθυνθεί στο έθνος για να ανακοινώσει το «μεγάλο βήμα». Θέλει να τροφοδοτήσει με περισσότερο εθνικισμό και φανατισμό τον τουρκικό πληθυσμό για να υποβαθμίσει τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα του, κυρίως οικονομικά.

Είναι σαφές και από τα όσα έχουν αναφερθεί και δημόσια πως η Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μορατόριουμ για «πάγωμα» των ερευνών και γεωτρήσεων, αλλά στις περιοχές που κατά τον ισχυρισμό της, ανήκουν στο ψευδοκράτος.

  • Στις περιοχές που έχει γκριζάρει και αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας προφανώς και θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις! Το μορατόριουμ, δηλαδή, θα αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι την Τουρκία.

Στο παρά πέντε δεν επιτρέπονται λάθη: Η διαχείριση της Τουρκίας επί Ανδρέα και Κοτζιά…

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε αρκετά στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου. Πρόταξε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αν και είναι σαφές πως τους χρησιμοποιεί για προώθηση των τουρκικών επιδιώξεων.

Αναφέρθηκε σε μηχανισμό της Ε.Ε. που θα μοιράζει τα έσοδα από το φυσικό αέριο, χωρίς να χρειάζεται συμφωνία των πλευρών, εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος!

Η κατοχική Τουρκία ενόψει των συζητήσεων στην Ε.Ε., την ερχόμενη εβδομάδα, για την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της, προχώρησε σε εκβιασμό.

  • Σπεύδοντας προληπτικά να αποτρέψει πιέσεις, κυρώσεις, επιχειρεί με απειλές να τις στρέψει προς την Ένωση και συγκεκριμένα προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Εάν αποφασισθούν κυρώσεις θα προχωρήσει στις εξαγγελθείσες κινήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.

Η Άγκυρα προφανώς και γνωρίζει πώς θα κινηθεί όταν ο συνομιλητής της προσέρχεται μόνο με το καρότο αφήνοντας το μαστίγιο σε αχρησία. Δεν λαμβάνει υπόψη τις παραινέσεις.

Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία θέλησε να στείλει μήνυμα ετοιμότητας για έναρξη διαλόγου. Συνεχίζοντας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καθόρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλει τον διάλογο. Θα είναι τουρκικής πατέντας, κομμένος ραμμένος στα μέτρα των τουρκικών επεκτατικών επιδιώξεων. Και η Ε.Ε.;

Ο κ. Μπορέλ έσπευσε στην Άγκυρα μετά που επισκέφθηκε διαδοχικά Ελλάδα και Κύπρο, στις οποίες μίλησε για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου έσπευσε να του υποδείξει πως αντί να επιδεικνύει αλληλεγγύη να «διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια», προκειμένου να βρεθεί λύση.

  • Βασικά τον καλεί να μη στηρίξει τα δυο κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά να είναι ο μεσολαβητής, χάνοντας Ελλάδα και Κύπρος, ένα από τα βασικά τους εργαλεία. Δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ερχόμενη εβδομάδα όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Τι θα πράξουν τα κράτη-μέλη; Θα υποταχθούν στους τουρκικούς εκβιασμούς ή θα προχωρήσουν σε βήματα προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων; Η απάντηση μετά τις συνόδους που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Υπάρχουν τετελεσμένα που μπορεί η ελληνική πλευρά να επιβάλει: Αν δεν ήταν τόσο φοβική…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: