Η εκλογή Μπάιντεν θα να ανατρέψει τις ισορροπίες στη Μεσόγειο: Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα;

Οπαδοί του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, διαδηλώνουν εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή Little Havana, στο Μαϊάμι της Φλόριντα. EPA, CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Δεν είναι άγνωστο πως η Ελλάδα ευνοήθηκε πιο πολύ επί διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα σε σχέση με άλλες προεδρίες του παρελθόντος. Η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα σήμανε την αρχή μιας νέας εποχής για ολόκληρο τον κόσμο, στην ανατολή μιας πολύ κρίσιμης δεκαετίας.

Η Ελλάδα μόλις είχε δει τα πρώτα σημάδια της ύφεσης που ήταν προ των πυλών και η γειτονική Τουρκία ήταν έτοιμη να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός. Η χώρα μας είχε ανάγκη την στήριξη του Λευκού Οίκου πιο πολύ από ποτέ.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι επί Ομπάμα λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα, αλίμονο. Ωστόσο η χώρα μας είδε επιτέλους ένα πιο αλληλέγγυο πρόσωπο από πλευράς της υπερδύναμης.

  • Για παράδειγμα, μέχρι το 2009 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε που οι ταξιδιώτες θα έπρεπε να έχουν VISA για να περάσουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Μπάρακ Ομπάμα φρόντισε με το «καλημέρα» οι Έλληνες να μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ μονάχα με το διαβατήριο τους, ισότιμα, όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η διακυβέρνηση των Δημοκρατικών στα χρόνια της βαθιάς κρίσης λειτούργησε πιο ομαλά από ότι θα περιμέναμε. Επί Ομπάμα-Μπάιντεν έγιναν πιο πολλά ανοίγματα της Αμερικανικής αγοράς προς την Ελλάδα, η ομογένεια απέκτησε πιο ισχυρό ρόλο στα κοινά των ΗΠΑ, κάτι που φαίνεται μέχρι σήμερα εξάλλου ενώ στα θέματα άμυνας ενισχύθηκαν οι στρατιωτικές συνεργασίες μη δίνοντας πολλά περιθώρια στον Ερντογάν να ξεπεράσει τα όρια, όπως κάνει σήμερα με τον φίλο του τον Τραμπ.

Πολλοί θα περίμεναν να δούμε μια συνέχεια του «παραμυθιού» Κλίντον αλλά ευτυχώς δεν φτάσαμε σε τέτοια επίπεδα. Δεν κλονίστηκε η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας ενώ οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ στην Αθήνα υποστήριξαν με σθένος τα συμφέροντα της Ελλάδας. Για παράδειγμα ο Τζέφρι Πάιατ ουδέποτε άφησε ασχολίαστη την προκλητική στάση του Ερντογάν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που μίλησε πιο καλά και από τους δικούς μας Υπουργούς των Εξωτερικών.

Επιπροσθέτως, στους «καυτούς» διαλόγους μεταξύ Ελλάδας-Ε.Ε, οι ΗΠΑ πάντα ζητούσαν αλληλεγγύη και λύσεις που δεν θα οδηγούσαν στην εξόντωση του μέσου Έλληνα πολίτη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν λειτούργησε ως πυροσβέστης στις άγριες διαθέσεις των Μέρκελ-Σόιμπλε. Δεν είναι κρυφό πως ο Ομπάμα ήθελε την ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν αντιθέσει με τον Τραμπ που εργάζεται πυρετωδώς για τη διάλυσή της. Το είδαμε εξάλλου με την υποστήριξή του στον Μπόρις Τζόνσον της Μ. Βρετανίας.

  •  Ωστόσο η εποχή Ομπάμα ανήκει στο παρελθόν. Στη «δύση» της θητείας του μας επισκέφθηκε και μίλησε με ικανοποίηση για τις ιδιαίτερες σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Μια πιθανή εκλογή Μπάιντεν θα μπορούσε να αναθερμάνει αυτές τις σχέσεις. Αυτό θα κριθεί όμως από τα συμφέροντα που θα έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι  μέχρι στιγμής ο ηγέτης των Δημοκρατικών διατηρεί άψογες σχέσεις με την ομογένεια ενώ πρόσφατα τον είδαμε να παίρνει θέση που ευνοεί τα Ελληνικά συμφέροντα όσον αφορά την Αγιά Σοφιά. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους μας.

Μπορεί ο Τραμπ να λειτουργεί με το «δόγμα Νίξον» ενισχύοντας τις θέσεις των «φασαριόζων» ωστόσο ο Μπάιντεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο πως δεν θα προχωρήσει με την ίδια τακτική. Ο πρώην αντιπρόεδρος θα συνεχίσει το έργο Ομπάμα στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής. Χώρες σαν την Τουρκία θα κληθούν να κατεβάσουν τους τόνους ενώ θα γίνουν ύστατες προσπάθειες για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από την στάση της Ελληνικής πλευράς, διότι αν παραμείνει κομπάρσος των εξελίξεων, ότι και να κάνει η υπερδύναμη, εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα.

Κανείς δεν λέει ότι μια πιθανή διακυβέρνηση Μπάιντεν θα σηκώσει αεροπλάνα και θα εμπλακεί στρατιωτικά. Ούτε όμως θα πράξει ως νέος Μπιλ Κλίντον. Θα δοθεί επιτέλους η ευκαιρία στην Ελλάδα να πάρει τον λόγο και φυσικά τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να χαράξει μια στρατηγική.

  • Δυστυχώς η διακυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει στο περιθώριο ότι έχει να κάνει με εμάς και το είδαμε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο. Ολόκληρη εξωτερική πολιτική συζητήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Εν ολίγοις ο Τραμπ έκανε «αγγαρεία».

Ο Τζο Μπάιντεν θα κοιτάξει να ενδυναμώσει τον ρόλο των ΗΠΑ ξανά στη διεθνή σκακιέρα. Μπορεί ο Τραμπ να τον κατηγορεί ότι δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε μια πρόταση, ωστόσο αν ήταν έτσι όπως τα παρουσιάζει, δεν θα ήταν οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος, δίπλα στον πιο δημοφιλή πρόεδρο που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Η νίκη του Μπάιντεν θα είναι πραγματικά θείο δώρο για την Ελλάδα καθώς αυτόματα θα κλονιστούν τα συμφέροντα του Ερντογάν. Ίσως για αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος έχει αγριέψει πιο πολύ από ποτέ, καθώς βλέποντας τα ποσοστά του Τραμπ, ξέρει ότι οι ώρες του στον Λευκό Οίκο είναι μετρημένες, οπότε προσπαθεί να καλλιεργήσει προκατειλημμένες αποφάσεις.

Θα είναι ιστορική ευκαιρία για την Αθήνα  να αποδείξει τι μπορεί να προσφέρει ως ισότιμος εταίρος και όχι ως δεδομένος όπως μας θεωρεί τώρα ο πρόεδρος Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί δεν είναι αρνητικοί στο πάγωμα των μαχητικών F-35,  που έχουν ήδη αγοράσει οι Τούρκοι, αντιθέτως.

Αν η Ελλάδα βρει τον τρόπο να αγοράσει εκείνη αυτό το υπερόπλο, τότε είναι δεδομένο πως οι όροι θα αντιστραφούν και το επίκεντρο της Ουάσιγκτον δεν θα είναι άλλο παρά η Αθήνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει  πλέον κάτι άλλο από την διακυβέρνηση Τραμπ.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Να επικρατήσει η λογική ζητούν οι Δημοκρατικοί: Καλούν τον Τραμπ να σοβαρευτεί και να ακούσει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: