Απαξιωτική δήλωση Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Διορθώσαμε το λάθος του 1934

O Ερντογάν συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις για την Αγία Σοφία. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία
Με την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί διορθώθηκε το λάθος του 1934, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας μάλιστα πως το 1453 ο Μωάμεθ ο Πορθητής παρέλαβε ένα ερείπιο και στη συνέχεια η Αγία Σοφία με προσθήκες και επιδιορθώσεις μεγάλωσε και καλλωπίστηκε.

Σε διάγγελμά του έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τους χαροποίησε το γεγονός ότι η Αγία Σοφία θα μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί και θα αρχίσει να λειτουργεί.

Ανέφερε ότι ο στρατός των σταυροφόρων είχε λεηλατήσει την Αγία Σοφία 250 χρόνια πριν την κατάκτησή της από των Μωάμεθ τον Πορθητή και πως τα λάφυρα που είχαν λεηλατήσει εκτίθενται ως σήμερα σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

“Ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής είχε παραλάβει το 1453 την Αγία Σοφία ως ερείπιο και με τις προσθήκες που έκαναν αργότερα και οι επόμενοι σουλτάνοι και τις επιδιορθώσεις, εξελίχθηκε η Αγία Σοφία μέσα στους αιώνες, μεγάλωσε και καλλωπίστηκε”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: “Είχε απομείνει όρθιος μόνον ο θόλος της, και προστέθηκαν χαμάμ, ιμαρέτ, και σχολεία. Πηγές, ιερά μνημεία, σουλτανικά περίπτερα, με όλες αυτές οι προσθήκες μεταμορφώθηκε σε ένα έργο που ανήκει εντελώς σε μας. Ιδιαίτερα στο Ραμαζάν και το Μπαϊράμι ήταν το κέντρο της ζωής στην Κωνσταντινούπολη. Το να αρνείται κανείς της απόκτησης αυτού του μνημείου για 5 αιώνες, αν δεν είναι άγνοια τότε είναι κάτι άλλο”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, όχι από εκκλησία. “Όσοι δεν έχουν το θάρρος να επιτεθούν στον πολιτισμό μας και τις αξίες του επιτίθενται στα σύμβολά του”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: “Θα προστατεύσουμε πολιτιστική κληρονομιά Αγίας Σοφίας, κανένας να μην ανησυχεί”.

“Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο με λανθασμένη απόφαση και την μετατρέπουμε ξανά τώρα σε τζαμί. Ποιος τη μετέτρεψε σε μουσείο το 1934; Τώρα διορθώνουμε το λάθος. Είναι τόσο απλό”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ της Άννας Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Παραλήρημα Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι εποικοδομητική στο θέμα της Αγίας Σοφίας, δεν πρέπει να την καταδικάζουν…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal