O σχεδιαστής Στιγκ Ενγκστρομ είναι ο δολοφόνος του Ούλοφ Πάλμε: Κλείνει η υπόθεση αφού ο δράστης είναι νεκρός

File Photo: Ο Stig Engstrom, έξω από τα γραφεία της Skandia στη Στοκχόλμη, στις 7 Απριλίου του 1986. GORAN ARNBACK / EXPRESSEN –




Τον Στιγκ Ενγκστρομ (Stig Engstrom), έναν σχεδιαστή – γραφίστα γνωστό και ως Skandia -Man έδειξε ως τον δολοφόνο του Oύλοφ Πάλμε ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμό της.

Με δεδομένο ότι ο Engstrοm έχει αποβιώσει, καμία δίωξη δεν μπορεί να προωθηθεί και άρα η υπόθεση κλείνει.

«Ο άνθρωπος είναι ο Stig Engstrom» είπε ο εισαγγελέας Krister Petersson: «Επειδή είναι νεκρός, δεν μπορώ να εκκινήσω διαδικασίες δίωξης εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα», πρόσθεσε ο δικαστής, βάζοντας οριστικό τέλος στην υπόθεση που ταλανίζει τη Σουηδία εδώ και δεκαετίες.

Ποιος ήταν ο Ενγκστρομ

O Stig Engstrom που έμεινε γνωστός κατά τη διερεύνηση της  υπόθεσης και ως Skandia Man καθώς εργαζόταν για την ασφαλιστική εταιρία Skandia, το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου του 1986 βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας κοντά στο σημείο του εγκλήματος.

Ο Engstrom, ήταν ένας από τους 20 υπόπτους που υπήρξαν μάρτυρες της δολοφονίας.

Τελικά αυτοκτόνησε το 2000.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε ως ύποπτος από δημοσιογραφική έρευνα και η αστυνομία άρχισε να εξετάζει την περίπτωσή του 18 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Εικάζεται ότι σκότωσε τον Πάλμε από μίσος για τις αριστερές του ιδέες.

Στην πορεία προέκυψε ότι είχε πέσει σε αντιφάσεις για τις στιγμές που ακολούθησαν τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ακόμη ότι προσπάθησε να κρατήσει στη ζωή  τον Πάλμε.

Αργότερα προέκυψε ότι είχε λάβει και μαθήματα εκπαίδευσης στα όπλα.

Σε συνέντευξή του (το 2018) στην σουηδική εφημερίδα Expressen, η πρώην σύζυγός του ανέφερε ότι οι υποψίες που βάρυναν τον Ενγκτστρομ δεν ευσταθούσαν.

«Ήταν πάρα πολύ δειλός. Δεν μπορούσε ούτε μύγα να πειράξει», είχε δηλώσει

Με πληροφορίες από BBC, Reuters Svenska Yle,

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: