Τα Ηνωμένα Έθνη προτρέπουν την Ελλάδα να ερευνήσει τα fake news της Τουρκίας για παράνομες επαναπροωθήσεις

File Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προτρέπει την Ελλάδα να διερευνήσει τις πολλές αναφορές για pushbacks (παράτυπες επαναπροωθήσεις) από τις ελληνικές αρχές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

  • Σύμφωνα με εκπρόσωπο της UNHCR, Babar Baloch, η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε επείγουσες έρευνες για μια σειρά φερόμενων περιστατικών που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία επιβεβαιώθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άμεσες μαρτυρίες. Τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο και αναφορές δείχνουν ότι αρκετές ομάδες ανθρώπων ενδέχεται να έχουν επιστραφεί συνοπτικά μετά την άφιξή τους στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, περίπου 3.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ελλάδα από ξηρά και θάλασσα από τις αρχές Μαρτίου, μια απότομη πτώση από τους προηγούμενους μήνες και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγγελλόμενων pushbacks,, ιδιαίτερα στη θάλασσα, αυξάνεται.

Η UNHCR αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της και να διαχειρίζεται την παράνομη μετανάστευση, τηρώντας παράλληλα τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες. Οι έλεγχοι και οι πρακτικές πρέπει να εγγυώνται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και δεν πρέπει να απομακρύνονται στα σύνορα της Ελλάδας.

  • Σημειώνει δε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει επιδείξει εξαιρετική αφοσίωση και θάρρος για να σώσει αμέτρητες ζωές προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα. Ωστόσο, οι παρόντες ισχυρισμοί αντιβαίνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και μπορούν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε σοβαρό κίνδυνο, αναφέρει η UNHCR.

Το δικαίωμα αναζήτησης και απόλαυσης ασύλου είναι θεμελιώδες και σε όλους τους αιτούντες άσυλο πρέπει να παρέχεται πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου και προστασία από επαναπροώθηση ή άτυπη αναγκαστική επιστροφή.

Όπως τονίζεται η πανδημία έχει βαθύνει τη δυστυχία των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις, αλλά οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη σύγκρουση και τη δίωξη δεν πρέπει να στερούνται ασφάλειας και προστασίας υπό αυτές τις συνθήκες.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να διαχειριστούν τους περιορισμούς στα σύνορα με τρόπους που σέβονται επίσης τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, μεταξύ άλλων μέσω καραντίνας και υγειονομικών ελέγχων. Με την ανάγκη μείωσης των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει τις προσπάθειες και ζητά πρόσθετους και επαρκείς χώρους για καραντίνα 14 ημερών.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του UNHCR, o εκπρόσωπος της Κομισιόν Adalbert Jahnz τόνισε ότι η Κομισιόν αναμένει από την Ελλάδα να ρίξει φως στις καταγγελίες, ενώ ο επικεφαλής Εκπρόσωπος Eric Mamer σημείωσε ότι η Πρόεδρος έχει τοποθετηθεί υπέρ μιας ισορροπημένης προσέγγισης στο μεταναστευτικό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Ιερά Σύνοδος για Αγία Σοφία: Η Τουρκία να σεβαστεί τον χαρακτήρα του μνημείου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: