Στα …κάγκελα το Παρίσι: Έξω φρενών η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας για την Τουρκία

File Photo: Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παρίσι. EPA, LUDOVIC MARIN , POOL




Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ έθεσε την απαράδεκτη απειλή της Τουρκίας εναντίον γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή της Λιβύης.

Η κ. Παρλί περιέγραψε με μελανά χρώματα την τουρκική απειλή, σε μια περίοδο κατά την οποία οι δύο σύμμαχοι ανταλλάσσουν βέλη για την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της βορειοαφρικανικής χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα διερευνήσει τις κατηγορίες του Παρισιού ότι γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Το Παρίσι κατηγορεί επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν όπως περιγράφεται από τη Γαλλία συνέβη ποτέ.

Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Παρλί σε Γάλλους βουλευτές μετά την υπουργική συνάντηση.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ », είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συμβάν τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών από πολλά κράτη μέλη. «Το μήνυμά μου είναι ότι διασφαλίσαμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ερευνούν το περιστατικό για να αποσαφηνίσουν πλήρως αυτό που συνέβη», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι γαλλικές δυνάμεις επιδίωξαν να κάνουν έρευνα σε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα «και αυτό δεν επιτρέπεται». Αρνήθηκε ότι η Τουρκία προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει.

  • ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Τουρκία απέρριψε τις «αβάσιμες» κατηγορίες του Παρισιού σύμφωνα με το οποίο ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

«Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές (…) είναι αβάσιμες», δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, κατηγορώντας μάλιστα το γαλλικό πλοίο ότι πραγματοποίησε «επικίνδυνο και με μεγάλη ταχύτητα ελιγμό».

Προχθες, Τετάρτη, το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Στα σκαριά συνεργασία της “Ιrini” με το ΝΑΤΟ για την επιτήρηση εμπάργκο όπλων σε Λιβύη

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε την κατηγορία αυτή, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας».

«Καμία στιγμή το ραντάρ δεν άναψε τα φώτα» στο γαλλικό πλοίο, επέμεινε, προσθέτοντας πως το τελευταίο δεν επιδίωξε να εγκαθιδρύσει επαφή με τις τουρκικές φρεγάτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τουρκικά πλοία είχαν ανεφοδιάσει μάλιστα, πριν από το συμβάν, με καύσιμα την ίδια γαλλική φρεγάτα.

«Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτό το συμβάν εξελίχθηκε με τρόπο αντίθετο προς το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία κοινοποίησε εικόνες του συμβάντος στο ΝΑΤΟ.

Το επεισόδιο σημειώνεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι, δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί από το 2016.

Οι σχέσεις εντάθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες για τη Λιβύη.

Στη Λιβύη, η Άγκυρα υποστηρίζει στην πραγματικότητα στρατιωτικά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημόσια, κατηγορείται επίσης ότι υποστηρίζει τον Χάφταρ, ο οποίος πρόσφατα υπέστη βαριές ήττες επί του πεδίου.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France – Άγκυρα, Turkey

Τα πυροβόλα της τουρκικής φρεγάτας στραμμένα στο γαλλικό πλοίο: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: