Συγκλονισμένος δηλώνει ο Βαρθολομαίος με τα όσα επιχειρεί ο Ερντογάν για την Αγία Σοφία

File Photo: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. ΑΠΕ ΜΠΕ, Σοφία Παπαδοπούλου




Άρθρο γνώμης με κύριο θέμα το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, δημοσιεύει η εφημερίδα Washington Post (κείμενο της Asli Aydintasbas).

Καμία τουρκική κυβέρνηση ως τώρα δεν είχε αγγίξει το θέμα, από τότε που ο Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Η κίνηση του Ερντογάν ερμηνεύεται ως μια λαϊκιστική επιθυμία συσπείρωσης των συντηρητικών Μουσουλμάνων της χώρας σε μια συγκυρία που ο Ερντογάν έχει χάσει ψηφοφόρους.

Στο άρθρο η αρθρογράφος επισημαίνει τη διχαστική φρασεολογία που έχει χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει σε θρησκευτική αντιπαλότητα άλλων εποχών.

Στη συνέχεια η Asli Aydintasbas δίνει έμφαση στο γεγονός ότι μόλις κάτω από 92.000 Χριστιανοί ζουν πλέον στην τουρκική επικράτεια και κάνει αναφορά στις διώξεις εναντίον τους από την εποχή της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 και τις πολιτικές του ίδιου του Ερντογάν.

Διερωτάται για πόσο καιρό θα επιβιώσουν οι άδειες εκκλησίες της Τουρκίας με μια χούφτα Έλληνες να παραμένουν στη χώρα. Η αρθρογράφος δηλώνει την απαισιοδοξία της παρά την αισιόδοξη απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου όταν ερωτήθη σχετικά.

Θεωρεί ότι η χριστιανική κοινότητα της Τουρκίας εξαφανίζεται και μαζί με αυτή η πολυπολιτισμικότητα της χώρας. Πιστεύει ότι η Τουρκία θα είναι πολύ φτωχότερη αν χάσει κομμάτι της πλούσιας κληρονομίας της, ενώ αντιτίθεται στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτή η κίνηση θα πυροδοτήσει αντιμουσουλμανικά ανακλαστικά σε Ευρώπη και Αμερική.

«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Washington Post για όλη τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας.

«Επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός» τονίζει σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

ΠΗΓΗ: Why Istanbul’s historic Hagia Sophia could be in a fight against time

Χουριέτ: Εισήγηση στον Ερντογάν να διαβαστεί προσευχή στην Αγιά Σοφιά στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Ξύπνησε; Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής καταγγέλλει τα σχέδια Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά στην Ευρωβουλή

Η Αγιά Σοφιά να μείνει ως είναι σήμερα, δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απάντηση στις απειλές Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: