Η Αγιά Σοφιά να μείνει ως είναι σήμερα, δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απάντηση στις απειλές Ερντογάν

Οι σημαίες όλων των χωρών στην είσοδο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία via HellasJournal.Com




Επανήλθε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με νέο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, για τις αθλιότητες του εναντίον της Αγίας Σοφίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε όσα αναφέρονται στην έκθεση του για τις θρησκευτικές ελευθερίες, για το έτος 2019. Και στην ουσία ζητά να παραμείνει η Αγιά Σοφιά στο σημερινό της καθεστώς, άρα να μην μετατραπεί σε τζαμί.

Απαντώντας σε ερώτημα για να σχολιάσει την εμμονή του προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε:

  • “Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε της διατήρηση της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτικη ιστορία της”.

Ερωτήσεις υπέβαλαν η ΕΡΤ, το κανάλι OPEN και η ιστοσελίδα μας Hellas Journal. Οι ανταποκριτές ζήτησαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τοποθετηθεί επί των απειλών του Ερντογάν, να αλλάξει το σημερινό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς.

Στην έκθεση αναφέρονται, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής:

Αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο Πρέσβυς, άλλα στελέχη της Πρεσβείας και των προξενικών Αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε συνεχή βάση θέτουν το ζήτημα, κατά τις συναντήσεις τους με τούρκους αξιωματούχους.

Λόγια, λόγια, λόγια για την Αγιά Σοφιά: Ουάσιγκτον και Μόσχα ρίχνουν “μαύρο δάκρυ”, αλλά πράξεις μηδέν…

Υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα των θρησκευτικών ελευθεριών, της διαθρησκευτικής ανοχής και καταδικάζουν λεκτικές διακρίσεις και δηλώσεις μίσους κατά οποιασδήποτε θρησκευτικής ομάδας.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, αναφέρονταν στην Έκθεση για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες του 2018. Επίσης, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποσυρθούν περιορισμοί επί των θρησκευτικών ομάδων, έθεσαν το θέμα της επιστροφής και αποκατάστασης ιδιοκτησιών και συζήτησαν μεμονωμένα θέματα θρησκευτικών διακρίσεων.

  • Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά κατά τις συναντήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, την άποψή τους ότι η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος εξαιρετικής σημασίας και να υποστηρίζουν τη διατήρησή της κατά τέτοιο τρόπο που να γίνεται σεβαστή η πολύπλοκη διαθρησκευτική της ιστορία.
  • Υπογράμμισαν τη σημασία του θέματος σε κυβερνητικά στελέχη και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και διαθρησκευτικού σεβασμού. Τα μέλη της Πρεσβείας των ΗΠΑ συνέχισαν να πιέζουν για την επιστροφή εκκλησιαστικών αντικειμένων τα οποία αφαιρέθηκαν στο Diyarbakir και το Mardin.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ συνεχίζουν να παροτρύνουν κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας να ξανανοίξουν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύσουν κληρικούς.

Καταπέλτης για την Τουρκία η έκθεση των ΗΠΑ: Περιορίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα, στοχεύει την Αγιά Σοφιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: