Σάρατζ & Ερντογάν ευθυγραμμίζονται κατά Χαφτάρ & ελληνικής ΑΟΖ: Αιφνίδια επίσκεψη του Λίβυου στην Τουρκία

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Κωνσταντινούπολη. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS
Στην Τουρκία φτάνει αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιεζ Αλ Σαρατζ για επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

  • Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα είναι η στήριξη που προσφέρει η Τουρκία ενάντια στον στρατάρχη Χαφτάρ καθώς και οι “εργασίες” της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς υπενθυμίζεται η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο.

Μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά όπως έχει δηλώσει επισήμως δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Στη δημοσιότητα ο χάρτης που υπέβαλε η Τουρκία στον ΟΗΕ: “Εξαφανίζει” το Καστελόριζο, φτάνει μέχρι τη Ρόδο [χάρτες]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal