Οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο Τζόρτζ Φλόιντ: Η Αμερική τίμησε τη μνήμη του, οργή για τον Τραμπ

Το φέρετρο του Τζόρτζ Φλόιντ μεταφέρεται εκτός της εκκλησίας The Fountain of Praise στο Χιούστον, όπου τελέστηκε η κηδεία του. EPA, Godofredo A. Vasquez / POOL




Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον, στο Τέξας, 15 ημέρες μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού από ασφυξία από έναν λευκό αστυνομικό. Η δολοφονία του νπροκάλεσε ογκώδεις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise. «Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

«Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός του μεταφέρθηκε στη γειτονική πόλη Πέρλαντ για την ταφή, δίπλα στο μνήμα της μητέρας του.

  • “Η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης” έχει έρθει, δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ

“Η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης” έχει έρθει στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του Τζορτζ Φλόιντ.

“Δεν μπορούμε πλέον να γυρίζουμε την πλάτη στον ρατσισμό που πληγώνει την ψυχή μας”, πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αποτίοντας φόρο τιμής στον 46χρονο Αφροαμερικανό.

Ως γνωστό, ο θάνατος του οποίου πριν από 15 ημέρες από ασφυξία, από έναν λευκό αστυνομικό, προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέραν των συνόρων τους.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στο Τέξας του 46χρονου Αφροαμερικανού, ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον καταδίκασε το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν είχε να πει μια λέξη» για το μαρτύριο του Τζορτζ Φλόιντ.

«Ο πρόεδρος μίλησε για να καλέσει στρατιώτες για ενισχύσεις» για την αποκατάσταση της ηρεμίας στις πόλεις που συγκλονίστηκαν από βία μετά από αυτό το δράμα, σημείωσε ο Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

«Αλλά δεν είχε να πει μια λέξη για τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα αυτής της αστυνομικής δολοφονίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο χρόνο που ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόκιν πίεζε με το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ, προκαλώντας τον θάνατό του από ασφυξία.

Πέντε δρόμοι της Νέας Υόρκης μετονομάζονται σε «Black Lives Matter»

Πέντε δρόμοι της Νέας Υόρκης θα μετονομαστούν σε «Black Lives Matter» (Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν), ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Το σύνθημα θα ζωγραφιστεί επίσης στους δρόμους σε «καίρια τοποθεσία» σε καθένα από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα, ανέφερε. Η μία θα είναι κοντά στο Δημαρχείο του Μανχάταν, με τα άλλα σημεία να επιλέγονται από συμμετέχοντες, ακτιβιστές και στελέχη της πόλης.

«Αυτό που θα είναι ξεκάθαρο – το όνομα του δρόμου και στους δρόμους της πόλης μας – είναι το συγκεκριμένο σύνθημα που αυτή η πόλη πρέπει τώρα να αισθανθεί πολύ πολύ βαθιά, και αυτό το έθνος επίσης, ότι οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιουριέλ Μπάουζερ μετονόμασε την περιοχή έξω από τον Λευκό Οίκο σε «Black Lives Matter Plaza» (Πλατεία Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν) με τις λέξεις ζωγραφισμένες με τεράστια κίτρινα γράμματα σε κοντινούς δρόμους.

Αξιωματούχοι του Ντιτρόιτ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να ονομάσουν μια πλατεία με το όνομα του κινήματος Black Lives Matter, ανέφερε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός WWJ.

Πληροφορίες από AFP-Reuters-dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χιούστον, United States- Νέα Υόρκη, United States

Πρόβλημα: Μολύνθηκαν από τον ιό έφεδροι της Εθνοφρουράς που αναπτύχθηκαν απέναντι σε διαδηλωτές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: