Ο ατζέντης της Τουρκίας και φίλος του Τραμπ διέπραξε ψευδορκία: Η ενοχή του «δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη»

File Photo: Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μαικ Φλιν με τον Τζάρεντ Κούσνερ γαμπρό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την Kellyanne Conway, προεδρική σύμβουλο, στον Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, γνωστός και ως ατζέντης της Τουρκίας, διέπραξε ψευδορκία και η αποδοχή της ενοχής του για τα ψέματα που είπε στο FBI δεν πρέπει να παραγραφεί, υποστήριξε ένας διορισμένος -από δικαστήριο- σύμβουλος σε ομοσπονδιακό δικαστή την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμά της εφημερίδας Washington Post, χαρακτήρισε την απόπειρα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναίρεση της καταδίκης του κ. Φλιν, ως διεφθαρμένη, πολιτικά υποκινούμενη και «μια κατάφωρη κατάχρηση εισαγγελικής εξουσίας».

Σε επίσημη ενημέρωση προς τον δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση του Φλιν, ο πρώην ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης John Gleeson είπε ότι η ενοχή του Φλιν «δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη». Επέπληξε έντονα την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσυρθεί από την υπόθεση και εγκάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ για την άρνηση του να αποδεχτεί «καθορισμένους θεμελιώδεις κανόνες της ανεξαρτησίας της εισαγγελίας».

«Η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε εξαιρετικά παράτυπες συμπεριφορές για να ωφελήσει έναν πολιτικό σύμμαχο του προέδρου», έγραψε ο Gleeson στην 82 σελίδων αναφορά του προς τον δικαστή, Emmet G. Sullivan. «Ο Φλιν έχει όντως διαπράξει ψευδορκία σε αυτές τις διαδικασίες, για τις οποίες αξίζει τιμωρία, και το Δικαστήριο έχει την εξουσία να κινήσει δίωξη για αυτό το έγκλημα», έγραψε ο Gleeson.

Ο δικαστής Sullivan έχει παγώσει την υπόθεση του Φλιν προκείμενου να ακούσει τη γνώμη εξωτερικών ομάδων. Επιπλέον, διόρισε τον Gleeson για να προσφέρει τον αντίλογο στην πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άμεση απόρριψη της δίωξης του συνταξιούχου στρατηγού. Ο Φλιν ήταν ο υψηλότερης βαθμίδας σύμβουλος του Τραμπ που καταδικάστηκε στα πλαίσια της έρευνας του ειδικού συμβούλου Robert S. Mueller III για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.

Ο Sullivan έχει ορίσει ως ημέρα ακρόασης την 16η Ιουλίου για να σταθμίσει το ασυνήθιστο αίτημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης William P. Barr διέταξε την επανεξέταση της υπόθεσης του Φλιν.

Στην πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ώθησε τον εισαγγελέα να παραιτηθεί από την υπόθεση, η υπηρεσία δήλωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάθεση του Φλιν τον Ιανουάριο του 2017 στο FBI ήταν αδικαιολόγητη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε επίσης ότι η κατάθεση «διεξήχθη χωρίς νόμιμη βάση έρευνας», οπότε τυχόν ψέματα που είπε ο Φλίν για τις επαφές του με τη Ρωσία και άλλες ξένες κυβερνήσεις δεν έχουν νομικό αντίκρισμα.

Η υπόθεση του Φλιν δείχνει πως η Τουρκία εξαγοράζει αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και άλλα κέντρα αποφάσεων

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Gleeson κατέστρεψε τη βάση των επιχειρημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Barr, παρουσιάζοντας «σαφή στοιχεία» για την «λανθασμένη κατεύθυνση» που υιοθετήθηκε προκειμένου να απαλλαγεί ο κορυφαίος βοηθός του Τραμπ, ο οποίος πρακτόρευε τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η αλλαγή πορείας της κυβέρνησης στην υπόθεση του Φλιν δέχτηκε κριτική, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης επικρίθηκε ότι παρακάμπτει το κράτος δικαίου για να εξυπηρετήσει τον Αμερικανό πρόεδρο. Τον Μάρτιο, ο κ. Τραμπ είπε ότι «σκέφτεται έντονα» να προσφέρει μια προεδρική χάρη στον Φλιν, ο οποίος είχε πει ότι ο πρόεδρος ήταν θύμα «βρώμικων αστυνομικών στην κορυφή του FBI».

Ο Gleeson χαρακτήρισε το επιχείρημα του υπουργείου Δικαιοσύνης λανθασμένο, λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντα του προέδρου. Όπως είπε, «πρόκειται για μια υπόθεση ουσιώδους σημασίας που δεν θα δει ποτέ ένας εισαγγελέας, δικαστήριο ή κριτική επιτροπή».

Ο Gleeson, ένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέα και δικαστής για 22 χρόνια στο Μπρούκλιν, είναι ιδιαίτερα γνωστός για το γεγονός ότι έβαλε στην φυλακή τον μαφιόζο Τζον Γκότι και για τον ρόλο του στη δίκη του «Λύκου της Γουόλ Στριτ». Όπως σημείωσε ο Gleeson, «οι δικαστές έχουν την εξουσία να προστατεύουν την ακεραιότητα του δικαστηρίου τους από εισαγγελείς που λόγω διεφθαρμένων και πολιτικά υποκινούμενων κινήτρων ανακαλούν υποθέσεις. Αυτό συνέβη εδώ».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επανέλαβε τη θέση του ότι οι εισαγγελείς έχουν αποκλειστική εξουσία στο να αποφασίζουν εάν θα παραιτηθούν από μια υπόθεση και επέκρινε τον ρόλο του Gleeson σε μια απάντηση που έστειλε στο δικαστήριο την Τετάρτη, λέγοντας: «Μια τέτοια πολιτική κατηγορία σε δικαστικό φόρουμ θέτει σε κίνδυνο τη φήμη του δικαστικού σώματος».

Ο Φλιν περιμένει την καταδίκη του αφότου ομολόγησε την ενοχή του για τα ψέματα που είπε σε συνέντευξη του στο FBI στις 24 Ιανουαρίου 2017, για να αποκρύψει τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρέσβη Kislyak. Ο Φλιν αργότερα παραδέχτηκε ότι ήταν σε επαφή με ανώτερους αξιωματούχους της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ πριν και μετά την επικοινωνία του με τον Κισλάκ, η οποία περιελάμβανε προσπάθειες να αμβλύνει τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το Ισραήλ.

Ο Gleeson ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλη περίπτωση στην οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει λάβει τη θέση ότι ένας ερωτώμενος μπορεί να πει ψέμα με ατιμωρησία στους ομοσπονδιακούς ανακριτές, αρκεί να μην έχει διαπράξει άλλα αποδεδειγμένα εγκλήματα», ειδικά όταν πρόκειται για μια έρευνα που αποσκοπεί στο να αποτρέψει μελλοντικές παραβιάσεις ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: WASHINGTON POST, (Spencer S. Hsu και Ann E. Marimow)

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ο ατζέντης της Τουρκίας και φίλος του προέδρου των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν πρακτόρευε τα συμφέροντα του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: