H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η λήψη αυστηρότερων μέτρων για όσους παραβιάζουν τα διατάγματα και τον αυτοπεριορισμό τους για τον COVID-19, το κίνητρο €6,3 εκατ. που προσφέρει το κράτος στις αεροπορικές εταιρείες, τα μηνύματα ΥΠΟΙΚ για αλλαγή στη οικονομική διαχείριση της κρίσης και η έκκληση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το πρώτο πισωγύρισμα», γράφει ότι σφίγγουν τα λουριά στους χώρους εστίασης και θα φιλοξενούν λιγότερα άτομα, ενώ θα τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν το καθεστώς αυτοπεριορισμού τους. Αλλού αναφέρεται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και γράφει ότι ένα ποσό που θα πλησιάζει τα δύο δις ευρώ το χρόνο θα μπορεί να βάλει στα ταμεία της η κυβέρνηση, εφόσον καταφέρει να πιάσει την οροφή των 700 πολιτογραφήσεων καθ’ έτος.  Σε άλλο θέμα γράφει ότι επώνυμοι είναι πίσω από το κέντρο Nava στον Πρωταρά, όπου σημειώθηκαν οι γνωστές παραβιάσεις το τριήμερο του κατακλυσμού, άφησαν να εννοηθεί βουλευτές σε χθεσινές δηλώσεις τους.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Nαυλώνει πτήσεις με €6,3 εκατ. το κράτος», γράφει ότι επιπρόσθετη ώθηση στη συνδεσιμότητα της Kύπρου και στην ενδυνάμωση των τουριστικών ροών εντός του 2020 θέλει να δώσει η κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι με τροποποίηση του περί Aρχείου Πληθυσμού Nόμου, ως μέρος νομοθετικού πακέτου που θωρακίζει γενικότερα το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, το Yπουργείο Eσωτερικών «γεμίζει» τα νομικά κενά που δεν επέτρεψαν την αφαίρεση υπηκοότητας για τους 26 επενδυτές παρά την απόφαση του Yπουργικού τον περασμένο Nοέμβριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κρίσιμη και καθοριστική για την εργασιακή ειρήνη στα δημόσια νοσοκομεία είναι η σημερινή συνάντηση μεταξύ των συντεχνιών των νοσηλευτών και του OKYπY, στην οποία αναμένεται να τους ανακοινωθεί ο αριθμός των νέων προσλήψεων.

Στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αλλαγή πολιτική οικονομίας», η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει ότι σαφή μηνύματα σε σχέση με την επόμενη μέρα αλλά και την αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης απ’ εδώ και πέρα, δίνει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί μία νέα δημοσιονομική ή τραπεζική κρίση, σε μια περίοδο που οι αγορές είναι εύθραυστες. Αλλού γράφει ότι αυξάνεται η πίεση προς το κατοχικό καθεστώς για διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ενώ Τατάρ και Οζερσάι κρατούν κλειστές τις διόδους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην κόψη του ξυραφιού για άλλη μια φορά βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια αφού από χθες τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν ξανά να ηχούν, με τους γιατρούς να απορρίπτουν και επίσημα την οικονομική πρόταση του ΟΚΥπΥ, να απαιτούν εξηγήσεις για τα όσα ο Οργανισμός περιέλαβε στο τελικό του κείμενο και να προειδοποιούν με μέτρα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πορεία προς τα μπρος συστήνει στις δύο πλευρές ο Σιντίκ» γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ δήλωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη οι πλευρές να συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη να βοηθήσει τις δύο πλευρές στην πορεία προς τα μπρος». Αλλού γράφει ότι ένα σημαντικό έργο, αν και πέρασε μέσα από χίλια μύρια κύματα μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίησή του, αποτελεί ο Βιολογικός Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Δυτικής Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χρειάζεται καλή προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κίνητρο  6,3 εκ. ευρώ προσφέρεται στις αερογραμμές» ότι περισσότερες χώρες θεωρούνται ασφαλείς ώστε οι πολίτες τους να εισέλθουν στην Κύπρο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα εκτός λίστας. Αλλού γράφει ότι οι παραλίες και το γρήγορο φαγητό δελεάζουν μερικούς να παραβιάζουν την απομόνωση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι Τουρκοκύπριοι εργάτες κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ώστε να μπορούν να δουλεύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Θάλεια Νεοφύτου
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: