Διάλογος “κωφών” μεταξύ των Ευρωπαίων και του Πομπέο: Αυτοί για Λιβύη, αυτός για Ρωσία και Κίνα…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Josep Borrell στην τηλεδιάσκεψη. Copyright: European Union




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Φαίνεται ότι η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είχε αποτελέσματα στα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους, και ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο, πέραν της έκφρασης βαθιάς ανησυχίας για την ανατολική Μεσόγειο με έμφαση όμως στον εμφύλιο της Λιβύης.

Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της Λιβύης ή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συζητήθηκαν. Η ανακοίνωση αναφέρεται στα ζητήματα που ενδιαφέρουν περισσότερο την Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, ο κ. Πομπέο έδωσε μεγαλύτερη σημασία στην απειλή της Κίνας και της Ρωσίας. Βασικά εκεί εστιάστηκε, αλλά φέρεται να ανέφερε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Αμερική ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στη Λιβύη. Πάντως έδειξε να έχει ψύχωση με την Κίνα.

Φέρεται να είπε ότι γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά ασχολήθηκε με το πρόβλημα της Λιβύης.

Από τις πληροφορίες που έχουμε δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα της επιχείρησης IRINI.

Ο κ. Πομπέο είπε ότι πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος στη Λιβύη και πρόβλεψε ότι αν δεν σταματήσει θα έχει προεκτάσεις και στην ευρύτερη περιοχή. Φαίνεται να μοιράζεται τη θέση του προέδρου της Αιγύπτου, ο οποίος τηλεφώνησε στον πρόεδρο Τραμπ και του ζήτησε να σταματήσει την επιθετικότητα του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαίωσε και ευρωπαϊκή πηγή, ο κ. Πομπέο εξέφρασε ανησυχία για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Οι Αμερικανοί προφανώς ανησυχούν διότι βλέπουν την ανάπτυξη μίας θεσμοθετημένης, όπως ειπώθηκε συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, αλλά δεν φαίνεται να κάνουν και οτιδήποτε για να τερματίσουν αυτή τη σχέση.

Έχουν αφήσει την Τουρκία ανεξέλεγκτη να δρα και στη Συρία, και τώρα στη Λιβύη και βεβαίως και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Αμερικανοί, όπως και οι Ευρωπαίοι, πέρα από ανακοινώσεις, δεν έχουν πράξει τίποτα το χειροπιαστό για να σταματήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η τηλεδιάσκεψη καταναλώθηκε περισσότερο στην έκφραση ανησυχίας για τη Λιβύη, για την διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη και για τον ρωσικό κίνσυνο. Η κάθε πλευρά είπε τα δικά της επιχειρήματα.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν κάποιο επιπλέον βήμα πέραν των ανακοινώσεων και την ενθάρρυνση της Τουρκίας και όλων των μερών να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Εκτός αν κάποια στιγμή μας εκπλήξουν.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο και γίνεται πλέον συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν αντέδρασε ακόμα στην πολυετή φυλάκιση του στελέχους του αμερικανικού προξενείου στη Κωνσταντινούπολη.

Βεβαίως εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση ο κ. Πομπέο, αλλά όλοι περίμεναν ότι θα μιλούσε και ο κ. Τραμπ, ο οποίος πάντα εκμεταλλεύεται τέτοια γεγονότα για πολιτικούς λόγους.

  • Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται τα εξής:

Ο υπουργός Μαικ Πομπέο μίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell και τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός  Πομπέο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell, και οι υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της διατλαντικής εταιρικής σχέσης για την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας μετά την πανδημία του κορωναϊού, καθώς και τη διατήρηση της κοινής μας δέσμευσης στις δημοκρατικές αξίες που χρησιμεύουν ως προπύργιο ενάντια στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Ο υπουργός τόνισε την κοινή αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να υποστηρίξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την επιμονή μας ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειές της στην περιοχή Donbas.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Secretary Pompeo’s Participation in the EU Foreign Affairs Council

The below is attributable to Spokesperson Morgan Ortagus:

Secretary Michael R. Pompeo spoke today by video conference with EU High Representative Josep Borrell and EU member state foreign ministers during the Foreign Affairs Council (FAC). Secretary Pompeo, High Representative Borrell, and the ministers discussed the importance of the Transatlantic partnership in rebuilding our economies post-COVID, as well as upholding our shared commitment to democratic values that serve as a bulwark against Russian and PRC (People’s Republic of China) attempts to undermine democratic societies. The Secretary highlighted joint U.S. and EU resolve to uphold Ukraine’s sovereignty and territorial integrity and our insistence that Russia cease its aggressive actions in the Donbas region.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευθει την “ακυβερνησία” στην Αμερική: Όπως έκανε ο Ετσεβίτ το 1974…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: