Ακούμε συνέχεια για τους …καημένους Τούρκους «που υπέφεραν τόσα»: Η εισβολή; Η κατοχή;

Στιγμιότυπο από εκδήλωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Photo via Twitter, T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Μια ζωή ακούμε να επαναλαμβάνεται η τουρκική προπαγάνδα για εθνικό ξεκαθάρισμα των Τουρκοκυπρίων, για οικονομική και πολιτική καταπίεση και εκδίωξή τους από τις εστίες και τις εργασίες τους κατά την περίοδο 1960-1963.

Οι καημένοι οι Τούρκοι «που υπέφεραν τόσα», βρέθηκαν πλήρως εξοπλισμένοι από την Άγκυρα πριν ακόμα εγκαθιδρυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, και πανέτοιμοι στράφηκαν εναντίον του κράτους με την πρώτη ευκαιρία προωθώντας την απόσχιση τμήματος του εδάφους της Δημοκρατίας!

  • Βρετανικής έμπνευσης το «poor Turks», αποτέλεσε ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της αποικιοκρατίας για την καλλιέργεια αισθημάτων μίσους και αντιπαλότητας στη μουσουλμανική μειονότητα της Κύπρου εναντίον των Ελλήνων.
  • Η δε τουρκική προπαγάνδα ενέταξε στο οπλοστάσιό της και τον ισχυρισμό για κίνδυνο εξόντωσης των Τουρκοκυπρίων, όπως μετονομάσθηκαν από τους Βρετανούς οι Οθωμανοί.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, οι αποικιοκράτες χρησιμοποίησαν τους Τουρκοκυπρίους για υπόσκαψη του αγώνα. Σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού τους εναντίον των Ελλήνων. Να αναφερθεί μόνο η δολοφονία των εργατών από τον Κοντεμένο το 1958 από τους Τούρκους με συνεργούς τους Βρετανούς.

Με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, οι Τουρκοκύπριοι που αποτελούσαν το 18% του πληθυσμού της Κύπρου, ευνοήθηκαν και εξισώθηκαν με το 82% των Ελληνοκυπρίων με τα γνωστά προβλήματα ομαλής λειτουργίας του κράτους.

  • Αυτή η διευθέτηση, έγινε αποδεκτή από την Τουρκία ως ο προσωρινός σταθμός για την πολιτική της για ανάκτηση ολόκληρης της Κύπρου· πολιτικής που είχε διαμορφωθεί από τον Νιχάτ Ερίμ κατόπιν οδηγιών του Μεντερές μεταξύ 1955-1956.

Το ότι η λύση αποτελούσε μεταβατικό στάδιο για την Άγκυρα καταγράφεται ξεκάθαρα σε έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τούρκου αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, δρα Κιουτσιούκ, ο οποίος αποχώρησε από τα καθήκοντά του μετά την έναρξη της τουρκοανταρσίας τον Δεκέμβριο 1963. Ιδ. Παράρτημα Ζ- Το μυστικό τουρκικό έγγραφο σελ. 499 του βιβλίου του Γλαύκου Κληρίδη, Η Κατάθεση μου.

Στο ίδιο έγγραφο καταγράφεται η διαδικασία για αποχώρηση από τις θέσεις τους όλων των Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων, δικαστών και βουλευτών.

Εξάλλου, η μαζική μετακίνηση τουρκοκυπριακού πληθυσμού σε θύλακες αμιγώς τουρκικούς πραγματοποιήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ υπό την απειλή και χρήση βίας και τη σύμπραξη του Τουρκικού Γραφείου Ειδικού Πολέμου που δρούσε στην Κύπρο.

Συνετοί Τουρκοκύπριοι διαφώνησαν με τα σχέδια της Άγκυρας και της ηγεσίας των εναντίον της Κύπρου και εξέφρασαν την αντίδρασή τους. Όπως ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου ο οποίος δολοφονήθηκε από την ΤΜΤ.

Επίσης, ο θαρραλέος Τουρκοκύπριος δρ Ιχσάν Αλί, ο οποίος τόλμησε να ζητήσει με επιστολή του προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο να ληφθούν μέτρα «για προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τα βασανιστήρια που υφίσταται καθημερινά από τους Τούρκους τρομοκράτες».

Περαιτέρω, σε δήλωσή του σε ραδιοφωνική εκπομπή το 1965 τόνισε εμφαντικά ότι «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι θύμα προδοσίας που διέπραξε η τουρκική κυβέρνηση».

  • Εις επίρρωση της θέσης ότι είναι η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων που προκάλεσε με τις ενέργειές της τα προβλήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρατίθενται οι αναφορές σε σειρά εκθέσεων του τότε γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ου Θαντ σύμφωνα με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι παρεμποδίζονται από την ηγεσία τους να κυκλοφορούν εκτός των θυλάκων και να συναλλάσσονται με τους Ελληνοκύπριους.

Όλοι θα θυμούνται τη διαταγή «από Τούρκο σε Τούρκο».

Συνεπώς, ας σταματήσουν οι τωρινοί ηγέτες των Τουρκοκυπρίων να συνεχίζουν την ξεπερασμένη τουρκική προπαγάνδα και ας αναγνωρίσουν ότι το συμφέρον της κοινότητάς τους εξυπηρετείται καλύτερα μακριά από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της Άγκυρας και των εποίκων της.

(*) Πρέσβης ε.τ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Αλλαγή πλεύσης τώρα: Η πολιτική του εξευμενισμού δεν έχει αποδώσει έναντι των ξεκάθαρων τουρκικών σχεδιασμών

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: