Ζέστη και σκόνη σήμερα στην Ελλάδα: Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» 38αρια ο υδράργυρος

File photo Λουόμενοι απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα σε οργανωμένη πλαζ στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ζέστη, αραιές νεφώσεις κατά τόπους και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. Επίσης άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σήμερα θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι. μία εξέλιξη που δημοσιοποιήθηκε και στο εξωτερικό.

Στις 10:30 σήμερα το πρωί, θα επιτραπεί στην Ακρόπολη η είσοδος δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, “δεδομένου ότι ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ζητούν να καλύψουν την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και να δουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, αύριο, 18 Μαΐου στις 10:30 το πρωί, θα επιτραπεί η είσοδος δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων, ελεγχόμενα, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων, χρήση μάσκας και απόστασης 1,5 μέτρου”.

Πιο αναλυτικά για τις σημερινές θερμοκρασίες, αραιές νεφώσεις αναμένονται σε όλη τη χώρα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες συμβάλλοντας στον περιορισμό της ορατότητας.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 15 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 16 έως 36, στα νότια ηπειρωτικά από 17 έως 38, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 33, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 35, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 38, στην Κρήτη από 18 έως 38 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 15 έως 31 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι και απόγευμα τοπικά έως 4 μποφόρ.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 και πρόσκαιρα το μεσημέρι και απόγευμα από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς.

ΚΑΜΙΝΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Στους 41 C έφτασε η μέγιστη θερμοκρασία το μεσημέρι της Κυριακής 17/05.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που σημείωσαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες, η απολύτως υψηλότερη καταγράφηκε στα Αρφαρά Μεσσηνίας και στο Πετροκεφάλι Μοιρών και ήταν ίση με 41.1 C.

Επιπλέον, αρκετά ακόμη ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τον Μάιο έσπασαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου μας, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω.

Μοίρες Ηρακλείου 41.1 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Ωλένη Ηλείας 40.6 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)
Πύργος Ηλείας 39.8 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
Μεγαλόπολη 39.4 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Αμαλιάδα 38.7 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
Σπήλι Ρεθύμνου 38.2 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)
Ζαχάρω Ηλείας 37.9 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
Ανδρίτσαινα 36.1 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)
Αθήνα – Γκάζι 35.8 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)

«Οι αρχαιολογικοί χώροι μάς υποδέχονται ξανά» από σήμερα

Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Ναός Ποσειδώνα Σούνιο, Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, Άβδηρα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Αμφίπολη, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Αρχαία Πύδνα, Αιγές, Δωδώνη, Νικόπολη, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Ολυμπία, Αρχαία Νεμέα, Μυκήνες, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Μονεμβασιά, Μυστράς, Ανάκτορο του Νέστορος, Δήλος, Ακρωτήρι Σαντορίνη, Κνωσός, Φαιστός, Αρχαία Ελεύθερνα…

Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια «μας υποδέχονται ξανά» τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, όπως προαναγγέλλει και το σποτ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που φτιάχτηκε γι’ αυτό τον σκοπό.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, που ανοίγουν ως ένα πρώτο βήμα για την ‘επανέναρξη’ των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορονοϊό, θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής.

Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

Το ολιγόλεπτο βίντεο του ΥΠΠΟΑ, με τις υπέροχες εικόνες αρχαιολογικών χώρων, όπως η Ακρόπολη, το Ολυμπιείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, που ‘συνοδεύουν’ οι εμβληματικοί στίχοι του Γ. Σεφέρη («Λίγο ακόμα, θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει, λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»), μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς εδώ:

Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι κατά ιού: Fast track διαδικασίες με απόφαση Χατζηδάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: