Τι κάνει πλέον ο Σωτήρης Τσιόδρας: Το καθημερινό του μετατηλεοπτικό πρόγραμμα

File photo: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας φτάνει στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα με κορονοϊό, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Ο Σωτήρης Τσιόδρας από τη στιγμή που σταμάτησε η ενημέρωση κάθε απόγευμα γυρίζει ξανά στις καθημερινές τους συνήθειες.

Ποιες είναι αυτές; Τις καταγράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

«Δεν άλλαξε καμία συνήθεια ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μετά τη συγκλονιστική αποχαιρετιστήρια τηλεοπτική εμφάνισή του της Τρίτης. Το πρωί της Τετάρτης όπως το συνήθιζε εδώ και 75 ημέρες πήγε στο υπουργείο Υγείας, μετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εν συνεχεία μετέβη στον 5ο όροφο του υπουργείου όπου του έχει παραχωρηθεί ένα γραφείο και είχε επικοινωνία με επιστήμονες- επιδημιολόγους απ΄όλον τον κόσμο.

Μελέτησε τις τελευταίες επιστημονικές αναφορές από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά, έδειξε ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στο Κρανίδι (όπου είχε επιβληθεί, λόγω κρουσμάτων περιορισμός στην κυκλοφορία) και έκανε μερικά τηλεφωνήματα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6 ακριβώς ανακοίνωσε, αυτή τη φορά γραπτώς, 18 νέα κρούσματα του κορωναϊού στην χώρα μας, με τη σημείωση ότι τα 11 αφορούν γνωστή συρροή κρουσμάτων και τα 2 έλεγχο επαναπατρισθέντων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου ο καθηγητής έγινε μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων. Στον καιρό του «απαγορευτικού», (σ.σ. μία λέξη που δανείστηκε από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, όταν του ζήτησε να μάθει πώς μεταφράζεται στα ελληνικά το lockdown), το ρολόι πολλών Ελλήνων σταματούσε στις 6 το απόγευμα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν χαριτολογώντας ότι ήταν η καλύτερη ώρα για να αποφύγεις τις ουρές στα σούπερ μάρκετ, αφού οι πάντες βρίσκονταν μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και κρέμονταν από τα χείλη του καθηγητή λοιμωξιολογίας.

Όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να γίνει το αγαπημένο πρόσωπο των Ελλήνων. Και αυτό οφείλεται- κατά γενική ομολογία- κυρίως στην σοβαρότητα, στην ταπεινότητα, στην ειλικρίνεια και στην επιστημονικότητά του. Ας μην ξεχνάμε ότι στις δημοσκοπήσεις, κατά τη διάρκεια της καραντίνας έβγαινε σχεδόν παμψηφεί ο δημοφιλέστερος των Ελλήνων

Η απόφαση να σταματήσει η καθημερινή ενημέρωση των 6 μ.μ. ελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας σε σύσκεψη που είχαν ο κ. Τσιόδρας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο δείκτης RO (που δείχνει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού), τον οποίο πολλές φορές είχε επικαλεστεί ο καθηγητής ήταν πολύ κάτω του 0,5 (κατά ακρίβεια ήταν 0,33) και συνεπώς κρίθηκε αναγκαίο πως δεν χρειαζόταν καθημερινή ανακοίνωση.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Υγείας εξέφρασαν τη ευχή να μην χρειαστεί να μεταδοθεί και πάλι η τηλεοπτική ενημέρωση. Και τούτο γιατί όπως είπε και ο Νίκος Χαρδαλιάς «αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ενημέρωση, θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει».»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: