Ρίχνει δόλωμα για επεισόδιο: Ο Ερντογάν προχωρεί σε ακραίες κινήσεις επιδιώκοντας την ελληνική αντίδραση

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε μια νέα φάση εισέρχονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις διπλωματικές συνεννοήσεις με την Αθήνα, επιχειρεί να λειτουργήσει μόνο διά της ισχύος.

Η νέα τακτική της κατοχικής Τουρκίας εμπεριέχει υψηλό ρίσκο και είναι προφανές πως βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Είναι επίσης προφανές πως αυτή η προσέγγιση «παίζει με τη φωτιά» και φέρνει πιο κοντά ένα θερμό επεισόδιο. Είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει να δοκιμάσει την αντίδραση της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό κινείται εφαρμόζοντας σχεδιασμούς, που συνάδουν με τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε αυτή τη βάση, έχει εξαγγείλει και αναμένεται να υλοποιηθεί η «απελευθέρωση» μεταναστευτικών ροών. Αυτές οι ροές θα γίνονται και από τα χερσαία σύνορα, αλλά και από θαλάσσης. Και μάλιστα ταυτόχρονα, ώστε να δημιουργεί προβλήματα διαχείρισης στην Ελλάδα. Παράλληλα, ενδεχομένως εντός Ιουλίου, θα σταλεί στην περιοχή της Κρήτης το «Φατίχ» για σεισμικές έρευνες, ως μια ακραία πρόκληση προς την Αθήνα. Αυτή η κίνηση προφανώς και θα καταγράψει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

  • Σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζεται η γεώτρηση του «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 6. Το τουρκικό σκάφος εργάζεται πυρετωδώς και σε αυτό έχουν μεταφερθεί όλα τα υλικά που απαιτούνται για τη διενέργεια γεώτρησης.

Είναι προφανές πως το σκηνικό ελέγχου της περιοχής στήνεται βαθμηδόν από την κατοχική δύναμη και πλέον είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία στέλνει το μήνυμα πως γι’ αυτήν είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Μέχρι τώρα όλες οι κινήσεις γίνονται ανενόχλητα.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, κάτω από την πίεση των οικονομικών προβλημάτων, προσεγγίζει την Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί την κίνηση αυτή καλοδεχούμενη. Ήδη, οι ΗΠΑ έδωσαν δείγματα γραφής από αυτή την επαναπροσέγγιση με πολιτικές κινήσεις για ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στην περιοχή. Τόσο αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά όσο και με τα διαδραματιζόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κινείται σε δύο πεδία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση και εμβάθυνση συνεργασιών με χώρες της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι στιγμής όλες οι κινήσεις γίνονται παρασκηνιακά και είναι απόρρητο το περιεχόμενό τους.

Τα ταμπού και το άλλοθι που χρειάζεται ο Ταγίπ: Και όμως, δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει δια της ισχύος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: