Πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Ε.Ε. θα συνεχίσει να υπάρχει υπό την παρούσα μορφή, λέει ο ιστορικός Kiran Klaus

Ο Ιστορικός Kiran Klaus. Φωτογραφία via CNBC, You Tube




Σε βίντεο διάρκειας 01:43΄, που προβλήθηκε στην εκπομπή Squawk Box Europe του δικτύου CNBC, ο Kiran Klaus, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου “Project Europe: A History”, επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν όχι τη μεγαλύτερη.

Και αυτό, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η ΕΕ, αφενός, δεν ήταν προετοιμασμένη -όπως εξάλλου και καμία άλλη χώρα στον κόσμο- για την κρίση αυτή, και αφετέρου, λόγω του πολύ περιορισμένου πεδίου αρμοδιοτήτων της για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων, όπως η υγειονομική αυτή κρίση.

Κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, συνέχισε ο κ. Klaus, η ΕΕ είχε λάβει ελάχιστες πρωτοβουλίες, αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες αποφάσισε τη λήψη ορισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη διάσωση του οικοδομήματός της.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι, όταν ξεπεραστεί η κρίση αυτή, θα ακολουθήσουν δημοψηφίσματα στην Ιταλία ή την Ισπανία ή την Ελλάδα για την έξοδό των χωρών αυτών από την ΕΕ, ο Kiran Klaus τόνισε ότι αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ανοικτά, για το λόγο ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν αποφασιστεί δεν έχουν καθοριστεί με πλήρη σαφήνεια.

Υπάρχει μεν η απόφαση της 23ης Απριλίου για την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής στήριξης ύψους 450 δις ευρώ, όπως πρόσθεσε, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ιδιαιτέρως εκείνα που αφορούν στην ανοικοδόμηση της οικονομίας κατά τη μετα-κορωνοϊό εποχή.

Το ερώτημα που τίθεται, όπως τόνισε, είναι εάν τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική. Ήδη, όπως υπογράμμισε, σημειώνεται ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση προς την κατεύθυνση αυτή, αντίδραση η οποία ενισχύθηκε και από την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, εξέλιξη που περιορίζει τις δυνατότητες ελιγμών από χώρες όπως η Γερμανία.

Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και είναι επίσης πολύ νωρίς να πει κανείς εάν η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

ΠΗΓΗ: Too early to tell if EU will continue to exist as it does today, historian says

Bloomberg: Τα ρήγματα της Ε.Ε. τρομάζουν τους επενδυτές: Άρχισαν να αμφισβητούν το μέλλον της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: