Bloomberg: Τα ρήγματα της Ε.Ε. τρομάζουν τους επενδυτές: Άρχισαν να αμφισβητούν το μέλλον της

FILE PHOTO: Από την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 23ης Απριλίου 2020. Copyright: European Union




Οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες με μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουν συναντήσει ποτέ και η επιπλέον καταπόνηση στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να δείξει τα πρώτα της σημάδια μέσω των ιταλικών ομολόγων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg (κείμενο των John Ainger και Vuvien Lou Chen).

Τα ομόλογα εμφανίζουν δελεαστικές αποδόσεις αλλά επιβαρύνουν το αμοιβαίο ρίσκο σε όλη την περιοχή εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

Η ιταλική εταιρεία παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών UniCredit Spa εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι διαχείρισης ξένων περιουσιακών στοιχείων και τα hedge funds αποφεύγουν τον κίνδυνο έκθεσης σε ιταλικό κυβερνητικό χρέος παραθέτοντας το γεγονός ότι αυτού του είδους η έκθεση βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από το Δεκέμβριο του 2018.

Οι επενδυτές ήταν ήδη εξοργισμένοι από την αντίδραση της Ε.Ε. στην εξάπλωση του κορωνοϊού και τη ζημία που προκλήθηκε στις οικονομίες της περιοχής όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε 3 μήνες περιθώριο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναθεωρήσει το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2015 για αγορά ομολόγων του δημοσίου τομέα  ύψους 2,7 τρις ευρώ.

Αυτό αύξησε την ανησυχία ότι παρόμοιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον και για άλλα ζωτικής σημασίας προγράμματα της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι αγορές να είναι επιφυλακτικές.

Τέτοιου είδους προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ είναι ο λόγος που το ιταλικό 10ετές ομόλογο για παράδειγμα έχει απόδοση 2% και δεν έχει εκτιναχθεί στο 7,5%.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι είναι σοβαρό δομικό μειονέκτημα της Ε.Ε. η έλλειψη συντονισμένης δημοσιονομικής πολιτικής η οποία να υποστηρίζει την κοινή νομισματική της πολιτική.

ΠΗΓΗ: EU Rifts Spook Foreign Investors Enough to Question Its Future

Ο Nasdaq με την σημερινή άνοδο “ρέφαρε” τις απώλειες από την αρχή του έτους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: