Ο Τραμπ θέλει να βγάλει έξω τον στρατό; Ας ελπίσουμε ότι ο δρόμος μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν θα “στρωθεί” και με άλλο αίμα…

Πολίτες στη Μινεάπολις των ΗΠΑ διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας. EPA, CRAIG LASSIG




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δεν χρειάζεται να σας το ανακοινώσω εγώ. Μάτια και αυτιά έχετε… Ακούτε, βλέπετε και διαβάζετε… Είναι πολύ δυσάρεστη η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, και θα τολμούσα να υποστηρίξω ότι το κλίμα ομοιάζει με ένα ακήρυκτο «εμφύλιο πόλεμο».

Έχει δημιουργηθεί χάος, είναι πολλές οι ζημιές, πολλοί οι τραυματισμένοι, αρκετοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. Και το χειρότερο έχουμε τρεις νεκρούς, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Δύο είναι τα πρώτα βασικά συμπεράσματα:

  • Φαίνεται πια ότι η κινητοποίηση γίνεται σε παναμερικανικό επίπεδο.
  • Και βεβαίως, αυτή η έκρηξη οργής και αυτός ο θυμός δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δολοφονίας στη Μινεάπολη.

Η δολοφονία ήταν η αφορμή. Η αιτία είναι άλλη… Έχει αναπτυχθεί μίσος μεταξύ των πολιτών και αυτό το μίσος προκαλείται από την πολιτική αντιπαράθεση. Και ο πρόεδρος Τραμπ Ντόναλντ έχει τη βασική ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Ο λόγος του είναι βίαιος και φαίνεται να διεγείρεται κάθε φορά που καθυβρίζει τους αντιπάλους του.

Ο κόσμος βράζει στην Αμερική, και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η χώρα είναι μοιρασμένη στα δύο. Απέναντι σε αυτούς που διαδηλώνουν στους δρόμους και δεν φοβούνται ούτε τον ιό, φαίνεται ότι βρίσκεται και μία ακροδεξιά μάζα που είναι εξίσου δραστήρια και εξίσου πολυπληθής.

Από τις πληροφορίες που έδωσαν επίσημα και δημόσια οι αρμόδιοι στην πολιτεία της Μινεσότα, φαίνεται ότι έκαναν την εμφάνιση τους και ομάδες ακροδεξιών, αυτών που αυτό-αποκαλούνται υπέρμαχοι -θα έλεγα φανατικοί- της λευκής ανωτερότητας.

Ο κυβερνήτης ανέφερε ότι έλαβαν πληροφορίες και για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του καρτέλ ναρκωτικών.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την Ελλάδα (στον Έβρο και το Αιγαίο) και την Κύπρο: Ένα υστερόγραφο για τον κ. Πάιατ…

  • Είναι βαριές οι κατηγορίες εναντίον των διαδηλωτών και πολλοί άνθρωποι ακούνε και τους μεν και τους δε και δεν πιστεύουν τίποτα. Αλλά σίγουρα δεν είναι δυνατόν οι χιλιάδες των ανθρώπων που διαμαρτύρονται να είναι όλοι αυτοί που περιγράφει ο κυβερνήτης της Μινεσότα.

Πάντως, από τη στιγμή που υπάρχουν νεκροί, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η νύχτα του Σαββάτου και το ξημέρωμα της Κυριακής θα κρίνουν πολλά, διότι αν δεν αλλάξουν άρδην τα πράγματα, μπορεί να φτάσουμε σε πιο ακραίες καταστάσεις. Η κινητοποίηση της Εθνικής Φρουράς είναι αυτή που προβλέπει η κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Στη Μινεάπολη επιχειρούσαν όλο το βράδυ να ελέγξουν την κατάσταση με κάθε τρόπο. Δεν ήταν εύκολο.

Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε ήδη -και μάλιστα από την Πέμπτη- από τον υπουργό Άμυνας και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας να του αναλύσουν τις επιλογές του και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των αντιδράσεων στη Μινεσότα.

Όταν ο εκάστοτε πρόεδρος της Αμερικής ζητά κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Ή -για να το θέσω διαφορετικά- ο πρόεδρος νομίζει ότι η κατάσταση είναι άσχημη και απαιτείται η επέμβαση του στρατού.

Συνήθως το κάνει, ζητά τις στρατιωτικές επιλογές του, στην περίπτωση πολέμου με ξένη χώρα ή για την αντιμετώπιση τρομοκρατών.

  • Πρόκειται για θλιβερή είδηση: ο πρόεδρος της Αμερικής σκέφτεται να στείλει τους στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τους πολίτες.

Η Αμερική περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Ας ελπίσουμε ότι ο δρόμος μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν θα «στρωθεί» και με άλλο αίμα…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Θεός δεν ευλογεί πια την Αμερική! Η υπερδύναμη και ο Τραμπ πρέπει να δαμάσουν τους ρατσιστικούς δαίμονες τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: