Ο Σταυρίδης εμφανίστηκε “βασιλικότερος του βασιλέως”: Υποστηρίζει έναν αυταρχικό ηγέτη, τον Ερντογάν…

Ο ναύαρχος Σταυρίδης την εποχή που ήταν ανώτατος διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ. EPA, PETER KOLLANYI HUNGARY OUT
Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΙΧΑ, Defence Point*

Οι δηλώσεις του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού ναυάρχου εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης Turkish Heritage Organization στην Ουάσιγκτον, που ανήκει στο τουρκικό λόμπι, σόκαραν αρκετούς στην Ελλάδα. Ο ναύαρχος εμφανίστηκε “βασιλικότερος του βασιλέως”.

Πολλές από τις απόψεις που διατύπωσε δεν διαφέρουν από τις θέσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που φιλοξενήθηκε ο ναύαρχος στην εκδήλωση. Διότι σε τέτοιες εκδηλώσεις, οι οργανωτές δεν παίρνουν το ρίσκο να ακουστούν δυσάρεστες απόψεις για την Τουρκία.

Αυτό είναι κατανοητό. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι τόσο προωθημένα φιλοτουρκικές απόψεις διατυπώθηκαν από έναν απόστρατο ναύαρχο, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει– ήταν υποψήφιος για υψηλή θέση ευθύνης στον Λευκό Οίκο (ίσως και Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας), εάν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές η Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και ο πρώτος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ ήταν ο περιβόητος στρατηγός Μάικ Φλιν, γνωστός για τις επί πληρωμή παροχή υπηρεσιών. Τί σύμπτωση! Κοινός παρονομαστής και των δυο ανωτάτων αξιωματικών που ήταν υποψήφιοι για την κορυφαία θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ήταν ο ακραίος φιλοτουρκισμός τους – επί πληρωμή ή όχι.

Στην περίπτωση του Φλιν ενεπλάκη η Δικαιοσύνη, καθώς διακινήθηκε τουρκικό χρήμα σε εταιρεία συμφερόντων του με επικεφαλής τον γιο του. Επιπροσθέτως, τα στοιχεία παραπέμπουν σε πολύ πιο “επιλήψιμες” συζητήσεις, όπως τα τουρκικά σχέδια απαγωγής του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, όπου η εμπλοκή και βοήθεια του εν λόγω δεν θα γινόταν με το αζημίωτο.

Όσον αφορά τον ναύαρχο Σταυρίδη, ο ακραιφνής φιλοτουρκισμός του προκύπτει από δημόσιες αναφορές του, όπως άλλωστε και αυτή η τελευταία. Η τύχη ευνοεί του τολμηρούς θα μπορούσε να εικάσει κανείς για τους Τούρκους. Εξάλλου, μπορεί να είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά μόνο ελληνικά δεν σκέφτεται.

Η εξαιρετικά δραστήρια παρουσία των Τούρκων στην Ουάσιγκτον και η προσπάθειά τους να “αγοράσουν” επιρροή σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής εξουσίας, είναι γνωστή. Φαίνεται πως για τον έναν ή τον άλλο λόγο, ο ναύαρχος Σταυρίδης ανταποκρίθηκε. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα λόγια του, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αμερικανικό ναυτικό, είχε μόνο θετικές εμπειρίες από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Στην καλύτερη περίπτωση, πίσω από τη φιλοτουρκική του στάση κρύβεται μια ψυχροπολεμικής προέλευσης κοσμοθεωρία, η οποία πάντοτε αποθέωνε τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Φαίνεται πως η εμμονική σχέση του ναυάρχου με αυτή την παρωχημένη πλέον νατοϊκή ανάλυση δεν του επέτρεψε να προσαρμόσει την οπτική του στα νέα δεδομένα, όπως προκύπτουν από τις αντιδυτικές επιλογές του καθεστώτος Ερντογάν. Κόντρα στα γεγονότα, παραμένει υπέρμαχος της αντίληψης της πάση θυσία παραμονής της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία και μάλιστα σε ρόλο “χαϊδεμένου παιδιού”.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (ΕΔΩ)

Ζαχαρίας Β. Μίχας είναι Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ / ISDA)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Εντελώς απαράδεκτος ο Τζέιμς Σταυρίδης: Δικαιολόγησε ακόμα και την αγορά των ρωσικών S-400!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal