Ο Σταυρίδης καλεί για άμεση επέμβαση στη Συρία




Υπέρ μιας άμεσης στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία, ακόμη και χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως συνέβη στην περίπτωση του Κοσόβου το 1999, τάσσεται ο James G. Stavridis, πρώην επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝATO την περίοδο 2009-2013, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Must Help Obama on Syria».

Η ανάληψη της εν λόγω δράσης, η οποία θα έπρεπε να ξεκινήσει με επιθέσεις κατά καίριων υποδομών του καθεστώτος Assad, δηλαδή με επιθέσεις σε αεροπορικά κέντρα, κέντρα ελέγχου και διοίκησης, πυραυλικές εγκαταστάσεις, θα μείωνε αισθητά τον κίνδυνο που θέτει η Συρία για την Τουρκία και την Ελλάδα, τονίζει ο Stavridis. Παράλληλα, υπογραμμίζεται, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στη βάση της αρχής της αυτοάμυνας, λόγω της απειλής που θέτει το καθεστώς Assad για την Τουρκία, της συνολικής απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και της εξέλιξης της διεθνούς αρχής της «ευθύνης για προστασία». Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της νατοϊκής επέμβασης στο Κόσοβο χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ, ο Stavridis τη χαρακτηρίζει ως επιτυχημένη εν γένει, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε από πλευράς ασφάλειας, η ειρήνη στην περιοχή σχεδόν αποκαταστάθηκε και ένα ανεξάρτητο Κόσοβο αναγνωρίζεται σήμερα από περίπου 100 κράτη.

Επίσης, ο πρώην επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της θητείας του, πριν συνταξιοδοτηθεί τον περασμένο Μάϊο, οι δυνάμεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας ανέπτυξαν πυραύλους πάτριοτ στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας (σε τρεις περιοχές με πυραύλους που παρείχαν η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ) προκειμένου να αμυνθούν ενάντια σε απροσχεδίαστες ή εσκεμμένες πυραυλικές επιθέσεις από το καθεστώς Assad.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα πυρομαχικά εκτοξεύτηκαν από τη Συρία προς την Τουρκία, ενώ οι Σύροι κατέρριψαν πέρυσι τουρκικό αναγνωριστικό αεροπλάνο. Παράλληλα, τονίζεται, περίπου 450.000 Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία σύμφωνα με τα ΗΕ, ενώ άλλοι διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα, καταφεύγοντας στην Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

http://www.nytimes.com/2013/09/03/opinion/nato-must-help-obama-on-syria.html?pagewanted=print

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΠΙΘΑΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΜΑΤΟΣ ΣΥΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η Βουλγαρία θα ζητήσει ενδεχομένως βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση κύματος Σύρων προσφύγων που αναμένεται να προκαλέσει πιθανή αμερικανική επίθεση στη Συρία αναφέρει ανταπόκριση της Elizabeth Konstantinova από τη Σόφια στο BLOOMBERG με τίτλο «Bulgaria May Ask for EU Aid to Handle Rise in Syrian Refugees».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βούλγαρου Υπουργού Εσωτερικών, Tsvetlin Yovchev, η Βουλγαρία αναμένεται να δεχθεί 10.000 Σύρους πρόσφυγες έως τα τέλη του έτους. Τα κέντρα φιλοξενίας της Βουλγαρίας είναι πλήρη και η κυβέρνηση αναζητά νέους χώρους διαμονής για να ανταπεξέλθει στην αύξηση των λαθρομεταναστών από την Τουρκία.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-02/bulgaria-may-ask-for-eu-aid-to-handle-rise-in-syrian-refugees.html

Πάνω από 2.000 εκατομμύρια είναι σήμερα οι Σύροι πρόσφυγες σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Number of Syrian refugees rises above 2 million, U.N. agency says».

Όπως ανάφερε ο Antonio Guterres, Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, «η Συρία έχει καταστεί η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα, μια επαίσχυντη ανθρωπιστική καταστροφή με πόνο και μετατόπιση πληθυσμών πρωτόγνωρη στην πρόσφατη ιστορία».

Εξίσου θλιβερό είναι ότι 4,25 εκ. Σύροι έχουν μετατοπιστεί εντός των συριακών συνόρων, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά 6 εκ, άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

http://edition.cnn.com/2013/09/03/world/meast/syria-refugees-unhcr/index.html?hpt=hp_t1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: