Κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου και σήμερα: “Ψήνονται” πολλές περιοχές, θέμα διεθνώς η Ελλάδα

Καλοκαιρινό στιγμιότυπο από την παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, Σάββατο 16 Μαΐου 2020. Η θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας ήταν υψηλή και πάνω από τα κανονικά επίπεδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Θα “ψηθούν” και σήμερα πολλές περιοχές της Ελλάδας από το κύμα καύσωνα που κτύπησε την Ελλάδα και γενικά την ανατολική Μεσόγειο.

Κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξουν οι θερμοκρασίες στην Κρήτη, στα νότια ηπειρωτικά, σε σημεία του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.

Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Μάιο σημειώθηκαν το Σάββατο σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στην Πλώρα Ηρακλείου και ήταν 41,8 βαθμοί Κελσίου (C), ενώ ακολούθησαν η Γόρτυνα Ηρακλείου (40,8) και η Σπάρτη (40,3).

Στην Αττική η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε σήμερα, ήταν στο σταθμό Ψυχικού Αθηνών (39,3 C), ενώ η χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο σταθμό Φαλήρου – ΣΕΦ (28 C).

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν χθες σε:

Μοίρες 40.2 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Μεγαλόπολη 39.3 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Ψυχικό Αθηνών 39.3 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)
Μολάοι Λακωνίας 38.9 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Νεμέα 38.6 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Μαρούσι 37.6 C (ρεκόρ 10 ετών λειτουργίας)
Πύργος Ηλείας 36.8 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
Αθήνα – Γκάζι 35.4 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)
Τζερμιάδων Λασιθιου 34.9 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)

Με εκτενή αφιερώματα, θετικά σχόλια, και πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα, υποδέχτηκε ο ξένος Τύπος την απόφαση της κυβέρνησης να ανάψει το «πράσινο» φως για τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών της χώρας από χθες, Σάββατο, συνδέοντας την κίνηση αυτή, με ένα πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, αναφέρονται στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και τις προετοιμασίες που έγιναν για να πραγματοποιηθεί αυτό, σημειώνοντας παράλληλα πως το όλο σχέδιο γίνεται φυσικά με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Δελτίο καιρού για σήμερα Κυριακή

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σήμεραν Κυριακή 17 Μαΐου 2020. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Αναμένονται άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται αραιές νεφώσεις που στα βόρεια θα είναι τοπικά πυκνότερες από το πρωί έως το απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στη ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και θα συμβάλουν στο περιορισμό της ορατότητας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 16 έως 32, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 17 έως 36, στα νότια ηπειρωτικά από 19 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 38, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 16 έως 30 και στην Κρήτη από 16 έως 38 (τοπικά στα νότια έως 39-40).

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως το πρωί έως 4 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς.

  • Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ:

Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα ανατολικά το πρωί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 35 και τοπικά στη Μακεδονία έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη και στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη η μέγιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Reuters: Η Ελλάδα επιστρέφει στις παραλίες εν μέσω καύσωνα, αλλά και τις ομπρέλες σε απόσταση

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις παραλίες εν μέσω καύσωνα, αλλά κρατάει τις ομπρέλες σε απόσταση» αναφέρει στον τίτλο του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο, η χώρα «αναζωογονεί» και τον τουριστικό τομέα, από τον οποίο εξαρτάται σημαντικό μέρος της οικονομίας.

Παρουσιάζοντας μια σειρά από φωτογραφίες (και μεμονωμένα αλλά και σε slideshow) με τις προετοιμασίες για τις οργανωμένες παραλίες, το ρεπορτάζ επισημαίνει πως το χαλάρωμα των μέτρων προστασίας νωρίτερα μέσα στον μήνα, συνέπεσε με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς και πως όσοι αναζήτησαν τον ήλιο και τη θάλασσα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες που έχουν ορισθεί αλλά ακόμα και την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι ομπρέλες.

Αφού κάνει αναφορά στα μέτρα (σ.σ. πόσοι επιτρέπεται να μπουν στις οργανωμένες παραλίες και τις αποστάσεις που πρέπει να διατηρούν) το ρεπορτάζ αναφέρει:

«Στον Άλιμο, μια δημοφιλή παραλία στα νότια της Αθήνας, οι άνθρωποι περιμένουν στις ουρές από νωρίς το πρωί για να πάρουν θέση. «Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα για εμάς τους ηλικιωμένους… να έρθουμε και να χαλαρώσουμε λίγο», είπε ο Γιάννης Τεντόμας, ο οποίος είναι στα 70 του και ήδη βρήκε θέση κάτω από μια ομπρέλα» για να προσθέσει ότι ο ίδιος συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα τονίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε χαμηλά νούμερα σε κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό και σημειώνει την εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό.

Επίσης αναφέρεται στο άνοιγμα των εκκλησιών και των αρχαιολογικών χώρων από τις 18 Μαΐου, εστιάζοντας στην Ακρόπολη, ενώ φιλοξενεί δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά, πως πρόκειται για «ένα κρίσιμο σημείο καμπής στις προσπάθειές μας και πρέπει να πετύχουμε». Τέλος, σημειώνει τις ελπίδες ανθρώπων του τουρισμού να δεχτούν επισκέπτες από τον Ιούλιο.

  • Bloomberg: Φωτογραφικό αφιέρωμα στις προετοιμασίες για τις οργανωμένες παραλίες

Η είδηση του ανοίγματος του των οργανωμένων παραλιών στην Ευρώπη φιλοξενείται από το πρωί δεύτερο θέμα στο παγκόσμιο site του Bloomberg. Το άρθρο αρχίζει με αναφορά στην Ελλάδα και με σειρά φωτογραφιών από τις προετοιμασίες που έγιναν στις οργανωμένες παραλίες της χώρας για να υποδεχτούν τον κόσμο.

Φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου της Μυκόνου, Κώστα Κούκα, ο οποίος λέει ότι οι κάτοικοι θέλουν να ανοίξει το νησί, όχι για να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες, αλλά γιατί «ο τουρισμός είναι η ζωή μας».

Και αυτός όπως και πολλοί ομόλογοί του στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, προσπαθούν να «σώσουν κάτι από την θερινή περίοδο» γράφει το Bloomberg, σημειώνοντας πως με την Ελλάδα να έχει ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τον κορονοϊό η Μύκονος μπορεί να επωφεληθεί, καθώς αντίστοιχοι προορισμοί σε Ιταλία και Ισπανία, πλήττονται περισσότερο.

  • Γαλλικό Πρακτορείο: Η Ελλάδα ανοίγει εκατοντάδες παραλίες, τηρώντας μέτρα κοινωνικής απόστασης

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ανοίξει 515 παραλίες από το Σάββατο καθώς πλησιάζει ένα ζεστό Σαββατοκύριακο, αλλά εφαρμόζει αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης λόγω του κορονοϊού», τονίζει σε ρεπορτάζ του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Κάνει ειδική αναφορά στους «αυστηρούς» όπως τους χαρακτηρίζει «κανόνες χρήσης» της παραλίας, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χώρα είχε 152 θανάτους και 2.744 κρούσματα.

Παράλληλα φιλοξενεί δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα πως αυτό είναι «ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε… Θα πρέπει να δείξουμε ότι με κανόνες και σοβαρή προσέγγιση θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε την ομορφιά της χώρας μας με απόλυτη ασφάλεια».

Στο ρεπορτάζ που γίνεται αναφορά στις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών (πόσα άτομα ανά τ.μ., την απολύμανση μετά από κάθε χρήση ομπρελών και καθισμάτων», σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

Διεθνές θέμα το “κλείσιμο” της Μυκόνου: Η υπό κατάρρευση τουριστική βιομηχανία αγωνίζεται για να περισώσει τη θερινή περίοδο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: