Κύμα… φυγής κρατικών αξιωματούχων στην Κύπρο: Ποια ονόματα ακούγονται

File Photo: Την παραίτησή του με άμεση ισχύ υπέβαλε στον Νίκο Αναστασιάδη ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Πανδημία… φυγής κρατικών αξιωματούχων πέφτει τον επόμενο μήνα, αφού εκτός από τον Αρχηγό Αστυνομίας που αποχωρεί τέλος Ιουνίου, φεύγουν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης αφυπηρετεί οριστικά στις 30 Ιουνίου μετά τη λήξη της πεντάμηνης παράτασης που του έδωσε τον περασμένο Γενάρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον αντικαταστάτη του να είναι ο νυν υπαρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, αφυπηρετεί αρχές Ιουλίου, οπόταν και συμπληρώνει το 68ο έτος της ηλικίας του. Παρόλο που έχει άδεια δεν μπορεί να φύγει νωρίτερα, ενώ δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι διεργασίες για τον αντικαταστάτη του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα Συνταγματικά δικαιώματα του οποίου ανήκει ο διορισμός, φέρεται να προτίθεται να συμπληρώσει παράλληλα και τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα που κενούται από την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

  • Παρόλο, που έχουν ακουστεί κάποια ονόματα για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τον αντικαταστάτη του. Παλαιότερα είχε ακουστεί έντονα το όνομα του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ωστόσο είναι άγνωστο αν έχουν γίνει δεύτερες σκέψεις, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, αλλά και την τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΚΟ και του νυν Γενικού Εισαγγελέα, ότι στη θέση δεν πρέπει να διορίζονται κομματικά στελέχη, αφού ο θεσμός πρέπει να παραμένει αμερόληπτος και μακριά από κομματικές εξαρτήσεις.

Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος εγκαταλείψει την επιλογή Ιωνά, τότε αναμένεται ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας θα προέρχεται είτε από τον νομικό είτε από τον δικαστικό κόσμο με πολυετή πείρα και χωρίς κομματικά βαρίδια.

Όσον αφορά στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ακούγονται διάφορα ονόματα που μάλλον αυτοπροβάλλονται παρά αποτελούν επιλογές. Δεν αποκλείεται να διοριστεί μια από τις γυναίκες Εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας ή η Επίτροπος Νομοθεσίας, ωστόσο το θέμα δεν αποκλείεται να αποφασιστεί σε συνεννόηση με τον νέο Γενικό Εισαγγελέα.

Τώρα, όσον αφορά στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο, αυτός αφυπηρετεί κανονικά την 1η Νοεμβρίου αλλά λόγω συσσωρευμένης άδειας αποχωρεί τον επόμενο μήνα με προαφυπηρετική άδεια. Πιθανός αντικαταστάτης του ενδέχεται να είναι ο δεύτερος τη τάξει λόγω αρχαιότητας στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο δικαστής Στέλιος Ναθαναήλ. Ως τώρα στο θέμα ακολουθείται η ιεραρχία και πρόεδρος του Ανωτάτου διορίζεται ο αρχαιότερος μετά τον αποχωρούντα. Παράλληλα, από το Ανώτατο αφυπηρετεί και ο δικαστής Κώστας Παμπαλλής, ενώ ήδη παραιτήθηκε και αποχώρησε ο πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Χάρης Πογιατζής.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερο”

Επιδότηση επιτοκίων αντί κρατικών εγγυήσεων προωθεί η κυβέρνηση στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: