Καθώς πλησιάζει η καταιγίδα τo Βερολίνο γερμανοποιεί το Ευρωπαικό Δίκαιο: “Ναπολέων” η Γερμανία!

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τίμησε την 75η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Neue Wache Memorial, στο Βερολίνο. EPA, FILIP SINGER / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

«Σπάνια υπήρξε μιά τέτοια καταιγίδα εναντίον της Γερμανίας» ομολογεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης κατά της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας έχει πυροδοτήσει μία τέτοια σύγκρουση που δίνει την εντύπωση ότι το Βερολίνο κάνει αυτό που έλεγε ο Τζορτζ Οργουελ: «Ολοι είμαστε ίδιοι, αλλά εμείς είμαστε πιο …ίδιοι»!

Ο Οργουελ στο περίφημο έργο του «Η Φάρμα των Ζώων» θα μπορούσε να περιγράφει αλληγορικά, αλλά πολύ παραστατικά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη: Στην κοινωνία των γουρουνιών, ένα γουρούνι ο Ναπολέων, αποκτά όλο και περισσότερες εξουσίες,περιορίζει όλο και περισσότερες ελευθερίες των άλλων, γουρουνιών,αναθεωρεί όλο και περισσότερους νόμους που είχαν καθιερώσει με τη μορφή Επτά εντολών και γενικά να κάνει την ζωή όλο και πιο αφόρητη για τα ζώα. Για να κατευνάσει μάλιστα τις αντιδράσεις χρησιμοποιεί συνεχώς την προπαγάνδα!

  • Ο Ναπολέων-Γερμανία «βρίσκεται σε πορεία αντιπαράθεσης με την Ευρώπη» παραδέχεται η επίσης γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. «Οι συνταγματικοί δικαστές τοποθετούν τη Γερμανία υπεράνω του ευρωπαϊκού δικαίου». “Η Γερμανία επιδιώκει να γερμανoποιήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο» λέει στην γαλλική Le Figaro ο Νικολά Γκετζμάν, υπεύθυνος έρευνας και μακροοικονομικής στρατηγικής στο ινστιτούτο Financière de la Cité.

Η Handelsblatt προειδοποιεί το Βερολίνο ότι «στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία η Γερμανία επικρίνεται ως αλαζονική και εγωιστική δύναμη,καθώς δεν σέβεται το δίκαιο της Ευρωπαικής Ενωσης.Κάνει αυτό που σε άλλες περιπτώσεις κατηγορούσε την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ενώ θέλει να λέει ότι ασκεί φιλοευρωπαική πολιτική,βρίσκεται στο ίδιο …κρεβάτι με τους ευρωσκεπτικιστές στην Πολωνία, τον εθνολαϊκιστή Βίκτορ Ορμπάν; Με χώρες κατά των οποίων η Κομισιόν έχει κινήσει νομικές διαδικασίες επειδή δεν θέλουν να υπαχθούν στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στην ευρωπαική νομολογία».

Οπως λέει στη «Δημοκρατία» ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης «τι θα γίνει άρραγε αν κάποτε η ΕΚΤ ανεβάσει τα επιτόκια; Θα την εγκαλεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μάλτας ( με όλον τον σεβασμό για τη χώρα αυτή); Η απλώς κάποιοι -οι Γερμανοί μπορούν μόνο το κάνουν γιατί είναι πιο …ίδιοι!

Ο βρετανικός Economist είναι σαφής: «Η απόφασή του Δικαστηρίου της Καρσλρούης θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη νομική τάξη της ΕΕ».

Τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου που φορούν παραδοσιακά κόκκινες ρόμπες για να ξεχωρίζουν από τους άλλους δικαστές στη Γερμανία, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αμφισβητούν τη νομιμότητα των «ανορθόδοξων» νομισματικών εργαλείων της ΕΚΤ. Στο παρελθόν το δικαστήριο Καρλσρούης είχε εκδώσει διάφορες αποφάσεις και είχε στείλει προειδοποιήσεις για παραβιάσεις.

  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν 11 χρόνια το ίδιο δικαστήριο είχε αποφανθεί στις 30 Ιουνίου 2009 ότι «δεν υπάρχει Ευρωπαίκός λαός», γεγονός που δείχνει τη συνέχεια της γερμανικής νομολογίας για αυτά τα ζητήματα. Αλλά αυτή τη φορά οι «κόκκινες ρόμπες» ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές, μιλώντας με περιφρονητικό τρόπο για το Ευρωπαικό Δικαστήριο και καλώντας το Βερολίνο να στείλει τελεσίγραφο στην ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ!

“Δεν εναπόκειται σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίσει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ”, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που όρθωσε το ανάστημά του. Υπήρξαν φυσικά πολλά επικριτικά σχόλια από τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι υπόλοιποι; Μούγκα στη στρούγκα,που θα έλεγαν οι απλοί πολίτες της Ευρώπης.

Προς τιμήν τους αντέδρασαν κάποιοι τραπεζίτες: Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση της Καρλσρούης παραβιάζει ζητήματα αρχής.

Και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό που επέκρινε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο λέγοντας ότι «η κριτική της υφιστάμενης στρατηγικής της ΕΚΤ η οποία βασίζεται σε οικονομική και νομισματική ανάλυση,είναι οχι μόνο άχρηστη, αλλά εξίσου επικίνδυνη”.

Οπως πολύ σωστά επισημαίνει ο γάλλος βουλευτής και εθνικός γραμματέας του Mouvement des Citoyens, Κριστιάν Υτέν σε άρθρο του στην Le Figaro γράφει ότι «στην πραγματικότητα, η Γερμανία λέει πως αυτή είναι το αφεντικό και ότι το ευρώ δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από ένα bis Deutchmark. Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου αποδεικνύει, πως η Γερμανία προτίθεται να παραμείνει κυρία των νομισματικών πολιτικών της ευρωζώνης.Αυτή η απόφαση μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες και εμπεριέχει τελικά το τέλος του ευρώ»!

Φυσικά στη Γερμανία οι περισσότεροι πολιτικοί πανηγυρίζουν για την απόφαση της Καρλσρούης. Ο φερόμενος ως επικρατέστερος διάδοχος της Μέρκελ στην Καγκελαρία, Φρίντριχ Μέρτς επαίνεσετην απόφαση ως «ιστορική».

Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ύφεση κολοσσιαίων διαστάσεων και θα χρειαστεί η ΕΕ -αν όντως θέλει να δείξει πνεύμα αλληλεγγύης -να διοχετεύσει χρήματα από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες.

  • Οπως φαίνεται δυστυχώς όμως , η άρνηση των Βορείων για γενναία και μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των πληγέντων κρατών του Νότου δεν είναι τυχαία ! Μόνο που «το Βερολίνο δεν πρέπει να θεωρεί ότι η οικονομία της Γερμανίας θα ανακάμψει όσο δεν ανακάμπτουν και τα άλλα κράτη μέλη» ,όπως παραδέχεται η οικονομολόγος Μόνικα Σνίτζερ ,που είναι το νέο μέλος της επιτροπής των «σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση.

Ο βρετανικός Guardian δεν υπερβάλει όταν σημειώνει πώς η πανδημία του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης, καθώς δημιουργεί τεράστιες οικονομικές διαιρέσεις μεταξύ των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης .

«Μια δεκαετία από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που απείλησε να διαλύσει την Ευρωζώνη, η πανδημία του κορωνοιού βάζει εκ νέου τον ευρωπαϊκό Νότο στο μάτι του κυκλώνα» εκτιμά το Bloomberg .

Οι New York Times εκτιμούν ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι αισθητός για μήνες εάν όχι για χρόνια. Στο τέλος του 2021, οι χώρες της Ε.Ε. θα είναι σε χειρότερη κατάσταση, όσον αφορά τις οικονομίες τους, από ό,τι ήταν μέχρι πριν δύο μήνες, όταν ο κορωνοιός χτύπησε τη γηραιά ήπειρο»…Και ο Ναπολέων -Γερμανία συνεχίζει τον χαβά του …

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα τη «μεγαλύτερη πρόκληση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: