Καταγγελίες Ελληνοκυπρίων από την Άχνα: Οι Τούρκοι θέρισαν την Τρίτη και μας έκαψαν την Κυριακή

File Photo: Μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα χωριά Διόριος και Κορμακίτης. ΚΥΠΕ




«Την περασμένη Τρίτη τους είδαμε που θέριζαν τα κατεχόμενα χωράφια μας γύρω από την Άχνα.

Την περασμένη Παρασκευή ήρθαν και έδεσαν τις μπάλες με το σανό και τις φόρτωσαν σε καρότσες. Την Κυριακή, έβαλαν φωτιά την ώρα που φυσούσε ο άνεμος δυνατά και μας έκαψαν». Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε να μιλά στο «Φ» ο Παύλος Γιώργαλλος από την Άχνα, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στη μάντρα του, το απόγευμα της Κυριακής.

Ήταν μια από τις φάρμες που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά. Μας περιέγραψε πώς ο ίδιος, τα παιδιά του και κάποιοι συγγενείς και φίλοι, έτρεξαν περίπου στη 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής στη νεκρή ζώνη Άχνας, μόλις είδαν τους μαύρους καπνούς να ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα, πάνω από το κατεχόμενο χωριό.

  • «Κάποια από τα ζώα τα έγλυφαν οι φλόγες και ίσα που προλάβαμε να τα σώσουμε. Ήταν και κάποια που λιποθύμησαν και χρειάστηκε να τα συνεφέρουμε. Σώσαμε τα ζώα, αλλά δυστυχώς κάηκε το τρακτέρ, ο ψεκαστήρας, μπάλες σανού, υποστατικά και άλλα εργαλεία και μηχανήματα που είχαμε», είπε επίσης στον «Φ» ο κ. Γιώργαλλος, προβληματισμένος για το πού θα βρει 20 – 30 χιλιάδες ευρώ για να αναπληρώσει τις ζημιές και να μπορέσει να συνεχίσει.

Κοντά σε αυτά του τα βάσανα, μας είπε και δυο λόγια για τη σκυλίτσα του που είχε στη μάντρα, ένα μικρόσωμο πεκινουά. «Το καϋμένο έμεινε δίπλα μας όση ώρα παλεύαμε να σώσουμε τα ζώα. Μέσα στις φλόγες και τους καπνούς. Δεν άντεξε όμως και λίγη ώρα μετά έγειρε και ξεψύχησε. Δεν άντεξε η καρδούλα της την αγωνία και την καπνιά», μας ανέφερε.

Στα 50 μέτρα από την μάντρα του κ. Παύλου, συντελέστηκε μια άλλη μεγάλη καταστροφή. Κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, το υποστατικό του κ. Αντρέα Γιώργαλλου, επίσης από την Άχνα. Στην προσπάθεια του να σώσει κάποια ακριβά μηχανήματα και εργαλεία, υπέστη εγκαύματα στα χέρια και του χορηγήθηκαν οροί αργά το απόγευμα της Κυριακής, στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.

  • Φίλοι του έτρεξαν και διέσωσαν από τις φλόγες το τρακτέρ του. Δυστυχώς όμως ούτε οι προσπάθειες του ιδίου, αλλά ούτε και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τη μεγάλη καταστροφή. Οι ζημιές, υπολογίζονται από τον ίδιο πέριξ των 50 χιλιάδων ευρώ. Ψάχνοντας μέσα στα αποκαΐδια και τη στάχτη, οι πυροσβέστες εντόπισαν συγκλονισμένοι το απανθρακωμένο κουφάρι του μαντρόσκυλου του, το οποίο δεν κατάφερε να ξεφύγει από την πύρινη λαίλαπα, μένοντας όσο πιο κοντά γινόταν στο αφεντικό του που μαχόταν με τις φλόγες. Δεύτερο σκυλί απομακρύνθηκε την υστάτη από φίλους του ιδιοκτήτη.

Εκτεταμένες ζημιές, πέραν των 20 χιλιάδων ευρώ, υπέστησαν το περιβόλι- ελαιώνας και διάφορα άλλα είδη και αντικείμενα, που βρίσκονταν σε εξοχική κατοικία που διατηρεί στη νεκρή ζώνη Άχνας, ο κ. Γιώργος Γεωργίου από τη Λάρνακα, ο οποίος επέκρινε την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για ολιγωρία.

Κοινοτάρχης: Η φωτιά προήλθε από τα κατεχόμενα

Ο κοινοτάρχης Άχνας Νίκος Βάσιλας, ανέφερε στον «Φ» ότι θα επικοινωνήσει με τον Έπαρχο Αμμοχώστου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής κάποιας οικονομικής στήριξης στους πληγέντες. Η φωτιά, τόνισε, έφτασε σχεδόν μέχρι το φράγμα Άχνας, ενώ κάηκαν επίσης μπάλες σανού, σιτηρά, λάστιχα μεταφοράς νερού, ηλεκτροφόρα καλώδια και δέντρα, αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. «Έτρεξαν οι αγρότες μας με τρακτέρ και διάνοιξαν αντιπυρική λωρίδα, διαφορετικά δεν ξέρω για ποιο μέγεθος καταστροφής θα μιλούσαμε σήμερα», είπε ο κ. Βάσιλας στο «Φ»

Ο κοινοτάρχης Άχνας ανέφερε ακόμη ότι όλες οι ενδείξεις αλλά και μαρτυρίες αρκετών κατοίκων, συνηγορούν στο ότι η φωτιά έφτασε στις ελεύθερες περιοχές, προερχόμενη από την περιοχή της κατεχόμενης Άχνας.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Πάμπος Βάσιλας

Ζημιές 26 εκατ. ευρώ καταγράφει η Τράπεζα Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2020

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: