Οι ξένοι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν στοιχεία και αποδείξεις για τις “αναιμικές” καταγγελίες τους…

Μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στη νύχτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Φωτογραφία ΕPA, SEDAT SUNA




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η υπόθεση μερικών δημοσιευμάτων ξένων μέσων ενημέρωσης, που είχαν έντονη ανθελληνική χροιά, και τα οποία δεν περιείχαν αποδείξεις και στοιχεία για να δικαιολογούνται οι ισχυρισμοί τους, χρειάζεται έρευνα σε βάθος.

Ας ξεκαθαρίσω τη θέση μου από την αρχή:

Εάν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης, που δημοσίευσαν τις μη αποδεδειγμένες -κατ’ εμέ- πληροφορίες, εγώ θα ανέβω στο πιο ψηλό κτίριο της Ουάσιγκτον, και θα απολογηθώ. Και επίσης θα δημοσιεύσω την απολογία μου σε όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Και θα κατακρίνω την ελληνική κυβέρνηση.

Εάν δεν παρουσιαστούν τα στοιχεία, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για τα ΜΜΕ και τους συναδέλφους, που συμμετείχαν στις «έρευνες» εναντίον της Ελλάδας. Οι “έρευνες” αυτές εξυπηρετούσαν απόλυτα την Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση τις εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον για να εξέλθει της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε μετά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο.

  • Ντόμπρα πράγματα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Ταυτόχρονα πληροφορήθηκα ότι από ομάδα ακτιβιστών, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, εξετάζονται αυτή τη στιγμή, γραμμή-γραμμή, τα δημοσιεύματα. Εάν γίνω αποδέκτης των αποτελεσμάτων, θα τα δημοσιεύσω αυτούσια.

Είμαι δημοσιογράφος 40 χρόνια. Γνωρίζω ότι όταν ένα δημοσίευμα ή ένα βιβλίο είναι αποτέλεσμα έρευνας, χρειάζεται στήριξη των όποιων συμπερασμάτων, όχι στο 100%, αλλά στο 1000%. Γενικά μιλώντας, η έρευνα είναι ένα στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και ένας ιστορικός. Ο πραγματικός ιστορικός, που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα ασχοληθεί με ένα ρεπορτάζ που γράφεται μάλιστα στο πόδι.

Θα σας πω γιατί αντέδρασα χρησιμοποιώντας «βίαιο» λόγο:

Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από το 1973 μέχρι σήμερα από την Τουρκία. Τότε ήταν οι άφρονες χουντικοί, που πρόδωσαν την Ελλάδα και παρέδωσαν, τον Ιούλιο του 1974, τη μισή Κύπρο στους Τούρκους. Η Ελλάδα δεν προκάλεσε ποτέ την κατοχική δύναμη, διότι πάνω απ’ όλα πιστεύει στην ειρήνη.

  • Βαρέθηκα να κρατάνε τα ξένα μέσα ενημέρωσης αυτές τις ισορροπίες για να δικαιολογούν την Τουρκία. Έχει εισβάλει στην Κύπρο, και ασκεί κατοχή 46 χρόνια, αλλά οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν κολλήσει στο πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου που προηγήθηκε.
  • Τι μας λένε βασικά; Εσείς κάνατε το πραξικόπημα και οι Τούρκοι απλά άσκησαν το «δικαίωμα» τους και εισέβαλαν. Φταίμε και από πάνω. Αλλά οι συνθήκες εγγυήσεως, με τις οποίες οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν ασχολούνται, άλλα λένε. Ψιλά γράμματα για τους ξένους συναδέλφους. Αλλά δεν θέλουν να μελετήσουν για να συνεχίσουν το φιλοτουρκικό παραμύθι.

Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, η Τουρκία εξαπέλυσε αήθη επίθεση εναντίον της Ελλάδας στον Έβρο. Όπλο της κατοχικής δύναμης ήταν ομάδες ξένων «μεταναστών». Οι περισσότεροι νεαροί άνδρες. Εάν, υποθετικά μιλώντας, εμφανίστηκαν στα σύνορα χίλια άτομα, τα γυναικόπαιδα ήταν μόνο καμιά πενηνταριά, απλά για …μόστρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ολόκληρο στρατό από «μετανάστες» που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία, τους εκπαίδευσε και τους χρησιμοποιεί με όποια χώρα έχει προβλήματα. Αυτό δεν το γνωρίζουν οι ξένοι ανταποκριτές; Εκεί πάνω δεν πήγαν οι περισσότεροι; Προφανώς, οι 3-4 -και επαναλαμβάνω ότι ομιλώ για μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων- είχαν μόνο ένα ενδιαφέρον. Να βρουν «στοιχεία» εναντίον της αμυνόμενης Ελλάδας, και όχι της Τουρκίας, που ήταν για μία ακόμη φορά ο παραβάτης.

Εάν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αντιστέκονταν με θάρρος και τόλμη, η Ελλάδα θα είχε γεμίσει με εξτρεμιστικά στοιχεία και η χώρα θα αντιμετώπιζε τεράστιο ζήτημα ασφάλειας. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί να στείλει εκατομμύρια «μετανάστες» στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν τα θυμούνται όλα αυτά οι ξένοι δημοσιογράφοι; Αλλά, ξέχασα… Πρέπει να είναι «ανεξάρτητοι». Προφανώς στο μυαλό τους, η Ελλάδα επιτίθεται στην Τουρκία και αυτή αμύνεται.

  • Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός φιλελεύθερου και ειρηνόφιλου πολιτικού, διέψευσε τα χωρίς στοιχεία και αποδείξεις δημοσιεύματα. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η σημερινός πρωθυπουργός δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και με το παραπάνω. Πιστεύει κανείς, με το χέρι στην καρδιά, ότι θα δεχόταν συμπεριφορές όπως αυτές που παρουσιάζουν οι ξένοι δημοσιογράφοι; Με τίποτα. Πιστεύει στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ένας από τους λόγους που με χαρακτηρίζει εχθρό της η ναζιστική Χρυσή Αυγή, είναι οι θέσεις μου για τους πραγματικούς πρόσφυγες και μετανάστες. Από τις θέσεις αυτές δεν θα υποχωρήσω ποτέ. Όμως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτοί που έστειλε ο Ερντογάν στον Έβρο, δεν ήταν πραγματικοί πρόσφυγες και μετανάστες. Και οι ξένοι ανταποκριτές, αν ρωτούσαν τις κυβερνήσεις τους, θα το μάθαιναν. Είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Δημοσιογραφώ πολλά χρόνια και γνωρίζω όλα τα «μυστήρια» της δουλειάς μας. Μία από τις φράσεις-κλισέ, που ακούμε οι δημοσιογράφοι από πηγές, υπεύθυνες και ανεύθυνες, είναι αυτή: «Έχω ένα καλό θέμα για σένα» (“I have a story for you”.

Η εμπειρία μου μου λέει ότι ξεκίνησαν αυτά τα χωρίς στοιχεία και αποδείξεις ρεπορτάζ, με αυτή τη φράση. Ας αναρωτηθούν οι ίδιοι για τους λόγους για τους οποίους οι πληροφοριοδότες τους τους προμήθευσαν με αυτό το υλικό.

Είναι δυνατόν να στέλνει η Τουρκία χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες (με ή χωρίς εισαγωγικά) στην Ελλάδα, και να μην ερευνούν, και να μην καταγγέλλουν οι ξένοι δημοσιογράφοι το στρατηγικό αυτό παιγνίδι της Άγκυρας εναντίον της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης;

Ότι είχα να πω, λοιπόν, το είπα. Βέβαια, θα επανέλθω σύντομα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Επειδή σε τούτη την ιστοσελίδα σεβόμαστε απόλυτα τη δεοντολογία -άλλωστε δημοσιεύουμε συστηματικά τα κείμενα των ξένων συναδέλφων- παρουσιάζω παραπάνω και τα σχόλια δύο ανταποκριτών γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που σχολίασαν το χθεσινό δημοσίευμά μου. Είναι οι αναρτήσεις τους στο Twitter. Με χαρά θα δημοσιεύσω και ότι άλλο αναρτήσουν και βέβαια περιμένω τα στοιχεία και τις αποδείξεις, που υπόσχομαι ότι θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας. Μόνο μην μας στείλουν όλα αυτά τα «αναιμικά» ντοκουμέντα, που περιέχουν τα δημοσιεύματα τους, διότι είναι στοιχεία και αποδείξεις καφενείου. Άραγε αυτοί θα σεβαστούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και θα δημοσιεύσουν στα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται και τις δικές μας αντιρρήσεις στα ρεπορτάζ τους;

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Όχι, δεν συμφωνώ με μερικούς ξένους δημοσιογράφους: Γίνονται (άθελά τους;) “βαποράκια” του Ερντογάν και απαξιωμένων ΜΚΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: